BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Music Amplifier hálózati sztereó erősítő teszt


2023/03/24

Meglepve láttuk, hogy a Bose is készít integrált sztereó erősítőt. Sok kérdés merült fel a kipróbálása előtt és közben is, de mire alaposan áttanulmányoztuk háttértörténetét, rájöttünk rendeltetésére. A szóban forgó eszköz azoknak lehet segítség, akik egész otthonukat Bose hálózati eszközök használatával szeretnék zeneileg feltölteni. A Music Amplifier sok tekintetben különc, de a gyártó kínálatában rafinált hiánypótló.

 

 

  Nem audiofil, viszont Bose

 

Legyen az fejhallgató vagy soundbar, kétségtelen, hogy a Bose sokszor ügyesen veszi célba a felhasználói kényelmet és praktikumot. A Music Amplifier azt tudja, amit egy átlagfelhasználó elvár. Illeszthető hozzá egy pár hangfal, amit bőséges erővel kiszolgál (125 W egy csatornán). Bluetooth, vagy AirPlay kapcsolaton keresztül, vezeték nélkül is küldhető rá a zene. Emellett Spotify Connect és Chromecast klienseket is tartalmaz. Kábellel is (optikai vagy analóg vonalszintű RCA) csatlakoztathatunk rá egy-egy forrást. A helyi hálózathoz WiFi vagy Ethernet kábel segítségével kapcsolódhat. Mindez alig foglal több helyet, mint egy Mac mini.

 

  Kicsomagolás

 

A Bose Music Amplifier csomagolása tartalmaz egy rack fület és egy fali tartó konzolt. Infravörös távvezérlőt nem adnak hozzá, ami a hagyományos igényű felhasználónak furcsa lehet. Nem a klasszikus hifi rendszer építők képezik célközönségét, hanem azok, akik diszkrét sztereót szeretnének megvalósítani. Diszkréció alatt értendő, hogy az erősítőt be lehet tenni rack szekrénybe, vagy elbújtatható a (megfelelően szellőző) médiabútorban, szekrény mögött a falra akasztva stb. Ilyen esetben csak pénzkidobás lenne fizetni a távvezérlőért, hiszen a potenciális tulajdonosok eleve alig fogja látni a konkrét erősítőt. Vezérlése ettől még teljeskörűen lehetséges: telefonról és tabletről is futtatható a Bose Music Life alkalmazás. A dobozban még egy tápkábel található, minimális papírok (nincsen vaskos kézikönyv, ami végül a kukába kerülne, ehelyett az alkalmazásban megtalálható minden beállításhoz fűződő információ) és persze az erősítő.

 

 

 

  Küllem

 

A Bose Music Amplifier kicsi, lapos, könnyen elfér falipolcon, médiabútor sarkán és számos szűkös helyen. Rendhagyó részlet, hogy előlapján mindössze egyetlen Bluetooth párosító gomb található. Még ki-bekapcsolót sem tartalmaz. Hálózatos erősítőként folyamatosan készenléti állapotban tartható akkor is, ha nem szól rajta a zene. Amint parancsot kap a hálózaton keresztül, rögtön megszólal. Visszatérve a külső motívumokra, tetején dekoratív üveglap fénylik. Szép, bár könnyen porosodik, de legalább feldobja a műanyag oldallemezt. Az alváz fémből készült és lapos gumi lemezeken áll.

 

Az erősítő hátulján IEC-C7 (piskóta, magnó, borotva) tápkábel csatlakozót találunk és kettős Ethernet aljzatot. RCA bemenetet és kimenetet is tartalmaz. A BASS feliratú Jack kimenet kifejezetten arra szolgál, hogy a Bose Bass Module aktív mélysugárzót lehessen rá igény esetén csatlakoztatni. Emellett egy optikai bemenet zárja a sort és néhány kapcsoló, amelyekkel különböző üzemmódok érhetők el (bővebben később). A hangfalkábel csatlakozó installációs kivitel, csavarozós rögzítéssel. Hátránya, hogy legfeljebb 1,5 négyzetmilliméteres kábelt fogad, azt is szenvedősen (inkább 0,75 ami kényelmesen belefér). Előnye, hogy ha egyszer bedugtuk, kicsi az esély rá, hogy kimozduljon helyéről a kábel.

 

  Használat közben

 

A beüzemelés rendkívül egyszerűen történt, főleg, hogy a telefonos alkalmazás magyarul is tudott. A kábelek csatlakoztatásával és szoftverfrissítéssel (telefonunk jelezte, hogy új FW verzió érhető el) együtt nem tartott tovább 20 percnél, hogy hallhassuk a zenét. Hasonló vizuális felületet használhattunk, amit a Bose Home 500 vagy Smart Soundbar 900 tesztelése során volt idő feltérképezni. Az alkalmazás minden hálózaton lévő Bose hangrendszert láthatott (volna), az általunk megadott zóna-nevekkel. Tesztalanyunknak a “Dolgozószoba” nevet adtuk, de rengeteg további opció közül válogathattunk.

 

 

 

 

 

A magas és mély hangok erősségének állítása mellett választhattunk bemenetet és természetesen a jelszintet (hangerő) is könnyen beállíthattuk, utóbbit a Bose Music alkalmazáson és a Bluetooth/AirPlay/Spotify Connect/Chromecast forráseszközön egyaránt. A Bose kültéri hangfalakat és mennyezeti hangszórókat is gyárt 251 environmental speakers és 791 in-ceiling speakers II néven. Ha azok valamelyikét használtuk volna, az erősítő hátsó kapcsolóval beállíthattunk kimondottan azokhoz szabott hangszínt. Az említett kapcsolók arra is szolgáltak, hogy a hangfalakat monó üzemmódba állítsuk. Praktikus, ha nagy a dobozok közötti távolság. A tesztelést egy pár DALI állványos hangfallal végeztük, ezért a gyártó által javasolt alapbeállításnál maradtunk. Elmenthettünk kedvenc programokat is, ami alatt lejátszási lista vagy internetes rádióállomás értendő.

 

 

 

 

Ha a használattal kapcsolatban bármilyen kompromisszumot kellene említeni, az annyi, hogy az erősítő aktív hűtéses. Akit zavar a ventilátorzaj, annak érdemes a készüléket félreeső helyre (például rack szekrény) telepíteni.

 

  Hangminőség

 

Az erősítő egyértelmű Bose karakterűvé tette a kipróbáláshoz szánt DALI hangfalakat. A kicsi dobozok basszusa nagyságrendileg meglódult (tetszőlegesen visszafoghattuk a basszust az alkalmazás EQ menüjéből, ha akartuk). A középső hangok felélénkültek, a magas hangok pedig nyugis, lágy tónust kaptak. Vagány, lendületes karaktert kaptunk, amit a márka rajongói gyakran dicsérnek. Nem várhattuk el a készüléktől, hogy ugyanolyan tagolt és finoman részletező hangzást nyújtson, mint egy kizárólag hifi célra optimalizált, ugyanennyibe kerülő, hagyományos erősítő. A Bose esetében ugyanis a hálózatos funkciók is beletartoztak a végösszegbe. Hangzására összességében erős négyest tudnánk adni, mivel izgalmas, határozott karaktere multimédiás tevékenységre bármely átlagfelhasználót kielégített volna.

 

  Végszó

 

A Bose Music Amplifier arra szolgál, ami a modernkori hangrendszer funkciója: segít a zenét életterünkbe beolvasztani. A kis erősítő eszeveszett energiával hajtotta meg a hozzá csatlakoztatott, kisméretű hangfalakat is, akár egy kisebb házibulit is lebonyolíthattunk volna vele. Hangzása egy azonos összegbe kerülő “spártai” erősítőhöz képest logikusan kevésbé kifinomult. Aki hallott már Bose autóhifit, Bluetooth fejhallgatót, vagy a gyártó bármely otthoni, hálózatképes hangrendszerét, tudni fogja, mire számítson: laza, nagyvonalú karakterre. Okos és felhasználóbarát erősítő, melynek hűtése néha szó szerint rápörög a zenére, ezért célszerű zóna-erősítőként tekinteni rá és a hallgatói pozíciótól félreeső helyen beüzemelni. Utána elég megérinteni a telefont és indulhat a buli!

 

  Műszaki adatok

 

Teljesítmény (egy csatornán): 125 W
Bemenet: Ethernet, analóg RCA, optikai, USB (csak szervizes célra)
Kimenet: Ethernet, analóg RCA, SUB (Bose Bass Module mélyládához)
Hálózati funkciók: AirPlay 2, Spotify Connect, Chromecast, AirPlay 2
Bluetooth verzió: v4.2
Méretek: 7,3 x 21 x 21 cm
Tömeg: 2,5 kg

 

 

 

 

  Mérleg

 

+ Határozott, lendületes hangzás, izmos basszusokkal
+ Megfelelő hangsugárzókkal diszkrét hangrendszer építőköve lehet
+ Okos hálózati funkciók és telefonos vezérelhetőség
- Aktív hűtése miatt beüzemelése félreesőbb helyre ajánlott

  

Forrás: www.av-online.hu

Termékösszehasonlítás