BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Öt tipp a sportoláshoz legoptimálisabb fülhallgató kiválasztásához


2023/04/13

…két terméktippel különböző árkategóriákban…

 

 

Azon aktív emberek közé tartozol, akik a tavasz beálltával szabadtéri futópályákon futnak? Vagy éppen az edzőteremben készülsz a nyári fürdőruha szezonra? Szinte minden egyéni sportágban a zene segít a kimerültség leküzdésében, a második lélegzetvételben és a magasabb teljesítmény elérésében. Ehhez nem csak a lejátszási listát, hanem a fülhallgatót is helyesen kell kiválasztani. Íme néhány konkrét tipp a sportoláshoz megfelelő fülhallgató kiválasztásához.

 

  Erősen illeszkedjen a fülbe

 

Ha futás közben úgy érzed, hogy meglazul a fülhallgatód, és percenként vissza kell helyezned a füledbe, akkor semmilyen zene sem motiválhat. Az első számú szabály tehát: a fülhallgatóknak testmozgás közben is szilárdan a fülben kell maradniuk. Sportoláshoz a  kisméretű, szilikon végű fülhallgatók a legalkalmasabbak. Keress olyanokat, amelyek kiterjesztett módon tapadnak a fülekhez. Némelyikük, mint például az Energy Earphones Sport 4 True Wireless ezt úgy oldja meg, hogy a szemüvegszárhoz hasonló módon, egy a fül körüli irányított elemet használ. Más típusú fülhallgatóknál "szilikon hegyeket" használnak a szó szoros értelmében a fülcimpába csavaráshoz. A Bose QuietComfort Earbuds II például ebbe a kategóriába tartozik.

 

  Minőségi hang = jobb motiváció

 

A hangminőség kulcsszerepet játszik a fülhallgatók kiválasztásánál. Képzeld el, mekkora a különbség, ha kedvenc dalodat egy csúcskategóriás hangszórón vagy egy hétköznapi rádión keresztül hallgatod. Emellett a zenehallgatás élményének intenzitása közvetlenül befolyásolja a sportolás közbeni motivációs hatást. Sajnos a technikai paraméterek nem sokat mondanak a reprodukálás pontosságáról. A minőség természetesen személyes prioritások és igények kérdése, de általában akkor fogod a zenét a legjobban élvezni, ha a teljes frekvenciasáv visszaadása kiegyensúlyozott, és a felvételen mindent hallasz, amit az alkotók beleraktak. Jó egy már ismert márkához nyúlni, vagy ami a legjobb – kipróbálni magát a fülhallgatót. Nem utolsó sorban árkategória alapján is össze tudjuk hasonlítani a különböző fülhallgatók hangját.

 

  A vezeték nélküli modellek kényelmesebbek, de lemerülhetnek

 

A vezeték nélküli fülhallgatók egyértelműen vezetik ma a népszerűségi listát. A piacon kétféle típus kapható a "ténylegesen vezeték nélküli", illetve a nyak mögött a jobb és bal oldalt rövid kábellel összekötő típus. A választás teljes mértékben Rajtad múlik, azonban az abszolút vezeték nélküli modellek sok esetben kényelmesebb megoldást jelenthetnek. Napközben használtad a fülhallgatót, és munkából hazaérve szeretnél elmenni futni egyet? Ekkor az akkumulátor élettartama és a gyorstöltésre való lehetőség az igazi befolyásoló tényező. Jó, ha legalább 6 órán keresztül töltés nélkül is maximum hangerőn képes üzemelni, erre jó példa a már korábban említett Bose QC Earbuds II (akár bekapcsolt ANC rendszer mellett is).

 

 

  ANC igen vagy nem?

 

Az ANC a környezeti zaj aktív csillapítására szolgál. Ennek köszönhetően még egy forgalmas utcán is kiváló zenehallgatási feltételeket biztosít. Segít az irodában a munkára koncentrálás során a nem kívánt hangok kiszűrésében is. Abban az esetben, amikor a szabadban futsz, az ANC "túlhallást" is okozhat, vagyis megszűri egy elhaladó autó vagy kerékpáros közeledését jelző zaját is. Szabadtéri sportoláshoz ezért inkább olyan fülhallgatókat ajánlunk, amelyek lehetővé teszik, hogy legalább egy bizonyos mértékig érzékeld a környezeti zajokat. Ilyen fülhallgatók lehetnek olyanok, amelyekben egyáltalán nincs ANC funkció, vagy olyanok, amelyekben a zajszűrést lehet szabályozni, kikapcsolni, vagy még jobbak az olyan modellek, amelyek transzparens módot kínálnak viselőiknek, vagyis lehetővé teszik a külső hangok ideiglenes bejutását a fülbe (ez hasznos funkció abban az esetben is, ha úgy szeretnél egy beszélgetést lefolytatni, hogy a fülhallgatót nem veszed ki a füledből).

 

  Összpontosíts a rugalmasságra

 

Amire érdemes figyelni, az a tartósság. Sportolás közben izzadni fogsz, és amikor kint futsz, eleredhet az eső. Ilyen esetekben sem szabad, hogy akár egy csepp víz érje a hangszórókat vagy a fülhallgató elektronikáját. Ha ez mégis bekövetkezik, természetesen nem mennek tönkre azonnal, de hosszútávon negatív hatással lesz rájuk. A legtöbb fülhallgatót a vízállósága szerint is kategorizálják. Ezt az úgynevezett "IP" skála szerinti besorolása határozza meg. Az "IP" betűk után két szám áll - az első a szilárd részecskék (homok, szennyeződés, finom por) behatolása elleni védelem mértékét, a második pedig a vízzel szembeni ellenállást jelzi. Néha az egyik számot az "X" betű helyettesíti, ami azt jelenti, hogy a terméket nem vizsgálták ebben a kategóriában.

 

Íme a vízállóság egyszerűsített magyarázata:

 

IPX0: A termék nem vízálló.
IPX1 – IPX4: A termék nedvességnek, izzadtságnak vagy akár fröccsenő víznek ellenáll (fokozattól függően).
IPX5 – IPX6: A termék ellenáll az alacsony vagy nagynyomású vízsugárnak. "vízállónak" tekinthető.
IPX7 - IPX8: A termék kibírja az ideiglenes vízbe merítést, "vízálló".
IPX9: Víz alá kerülve a termék ellenáll a nagy víznyomásnak.

 

  Terméktippek sportolásra alkalmas fülhallgatókhoz:

 

Olcsó fülhallgató – Energy Earphones Sport 4 True Wireless

 

A dizájnban és árban is vonzó Energy Sistem Earphones Sport 4 True Wireless teljesen vezeték nélküli fülhallgató erőteljes 14 mm-es hangszórókkal van felszerelve, és akkumulátora elegendő energiát biztosít akár 5 órányi folyamatos működéshez, valamint a töltőtokkal további 25 órát képes még üzemelni. Bluetooth 5.1-el felszerelt. A kiváló minőségű beépített mikrofonnal pedig kihangosított hívást is kezdeményezhetsz. A fülhallgató IP65 besorolást kapott, tehát a legmagasabb szintű porvédelemmel rendelkezik, és minden irányból képes ellenállni az alacsony nyomású vízsugárnak. A speciális Secure-Fit rendszernek köszönhetően még terepen futva sem eshet ki a füledből. Elegáns selyem-matt hófehér színben kapható.

 

 

 

A legjobb – Bose QuietComfort Earbuds II

 

Fülhallgató azoknak, akik nem csak a hangzás terén vágynak a legjobbra. A QC Earbuds II képviseli az abszolút vezeték nélküli Bose fülhallgató legújabb generációját, kiváló kialakítással, szinte minden fül számára kényelmes viselet, és számos értékelés szerint a világ legjobb aktív zajszűrőjével (ANC) – könnyedén állítható, kikapcsolható – rendelkező fülhallgató. A fülhallgató behelyezésekor mindig méri az adott fül hallójáratának akusztikai tulajdonságait. Mindamellett kiemelkedik az egyedülálló hangminőségével. Vízállóság szempontjából az IPX4-es kategóriába sorolható. Egy-egy „dugó” kevesebb, mint 7 gramm, egy töltéssel akár 6 órát is képes üzemelni, az USB-C-s bemeneten keresztül csatlakoztatható tokba épített akkumulátor pedig háromszori újratöltést tesz lehetővé. A két különálló szilikon részből álló rendszer még aktív sportolás közben is nagyon szilárd, mégis kényelmes illeszkedést biztosít a fülben. A Bose Music applikáció segítségével tesztelheted az optimális fültömítést, ami hozzájárul a jobb hangzáshoz és az ANC-hez.

 

Termékösszehasonlítás