BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Meze 99 Series fejhallgató kábel teszt


2020/06/11

A gyártók sorban kalapot emelnek a minőségi kábelek előtt és beépítik azokat kínálatukba. Pl. a Meze külön megvásárolható extraként kínálja finomhangolásra szolgáló, ezüstözött kábelét az általunk is tesztelt 99 Neo vagy 99 Classics tulajdonosainak. És az sem kizárt, hogy más füleseken is élvezzék e jobb kábel által hozott hangzást. De mit hoz egyáltalán?



  Kell a jobb kábel?


Természetesen csak a felhasználó igényeitől függ, hogy akar-e extra minőségű kábelre költeni, miután alapból kiadott egy nagy összeget fejhallgatóra. A Meze 99 Series kábelek azoknak készültek, akik logikusan az említett fejhallgatót birtokolják. A gyártó azokra is gondolt, akik a jelenlegi csúcsmodell Empyrean birtokosaként eszközölnének hasonló frissítést. Nekik a drágább, de még jobb minőségű (Furukawa ezüstözött réz vezetőből készült és akár 4-tűs XLR dugóval is rendelhető) kábel hozhat komoly előrelépést. Az Empyrean kábelre másik cikkben fogunk kitérni, most azonban a 99 Series kiegészítőjét érdemes tovább elemeznünk, hiszen nemcsak a neki szánt szériát érinti.


Mivel azonban más fejhallgatók (pl. egyes Beyerdyamic modellek) szintén tartalmaznak mono Jack aljzatot, nincsen elméleti akadálya annak sem, hogy eltérő gyártó termékéhez illesszék a "tuning" kábelt. 




Elméletileg tehát sok olyan fejhallgatóval használható a szóban forgó termék, amelyen mono Jack aljzat található, de a kompatibilitásról érdemes vásárlás előtt fizikai valójában is meggyőződni (előfordulhat, hogy a mono Jack aljzat valóban stimmel, de a gyártók néha szándékosan extra mélyedéseket vagy barázdákat tesznek elé/köré). További okot adhat a gyáritól (azaz a füles mellé csomagolt darabtól) eltérő kábel vásárlására, hogy a felhasználó olyan forráskészüléket birtokol, amely alkalmas szimmetrikus meghajtásra. Az ilyen eszközök (többnyire USB DAC vagy DAP lejátszó) jellemzően 2,5 mm-es vagy 4,4 mm-es Pentaconn kimenettel nyújtanak az aszimmetrikus alternatívához képest kicsivel jobb hangminőséget. Nem véletlen, hogy a Meze 99 Series kábelek az említett csatlakozóval is rendelhetők. A kábel ára kb. 40 000 Ft, a 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóval kb. 45 000 Ft.


  Küllem


A kábel nyolc, a rajta lévő stopper (Y-elosztó) elemtől pedig 2x4 érre bontva szállítja a jelet. 




A 4,4 mm-es Pentaconn kivételével a forrás felőli csatlakozó ródium bevonatú, amely az aranyhoz képest kevésbé kopik. A vezető ezüstözött réz, melyre rálátást enged az átlátszó PVC köpeny. A csatlakozók alumínium háza enyhe pezsgő árnyalatot idéz, így az összkép szinte ékszer jellegű. Lehet, hogy egyeseknek már túl hivalkodó ez a dizájn, ízlés dolga.


  Használat közben


A kábel nemcsak fotón, hanem kézben tartva is érzékelteti, hogy tervezői figyelmességet szenteltek neki. Szerkezete kellően laza ahhoz, hogy használaton kívül feltekerve tárolni lehessen pl. a fejhallgató tokjában. Ugyanakkor tömege elhanyagolható, tehát biztosan nem fogja lehúzni, nehezíteni a fejhallgatót.

A tesztet Astell&Kern AK JR DAP segítségével végeztük. Meghallgattunk két zeneszámot (Cassandra Wilson - Red Guitar és ZZ Top - Blue Jean Blues), miközben a standard kábelről (természetesen jelszint változtatás nélkül és alapos bejáratás után) az ezüstözöttre váltottunk. A teszthez Meze 99 Classics és Beyerdynamic Aventho Wired fejhallgatókat használtunk.





  Hangminőség


99 Classics-ról már korábbi tesztünkben is sok pozitív gondolatot fogalmaztunk meg. Hangját "csak" négycsillagosra értékeltük, de minden más aspektusban kifogástalannak találtuk az áráért cserébe. Az alap kábellel is jó teret rajzol, középső és magas frekvenciáiban egészen enyhe bizonytalanságok érzékelhetők, de nem vészes mértékben. Laza, áramló hangzása, zeneisége mellé kicsit puha, selymes érzet társul. A dobot és gitárt kicsit a nyakunkba tolta. Itt váltottunk át az ezüstözött kábelre. 


Azonnal kapott egy kis extra fűszerezettséget a magas frekvenciás régió. A gitár (Cassandra Wilson számát hallgatva) fizikailag élénkebbnek, kirajzoltabbnak tűnt. Az ének kevésbé folyt rá a virtuális színpad szélső oldalaira, inkább középre terelődött. Ugyanakkor az énekesnő hangsávja tisztult is, mintha egy réteget hántottak volna le róla. A magashangok eleinte élesnek tűnhetnek, de néhány napos használattal (vagy IsoTek bejárató lemezzel) finomodik az eredmény.




ZZ Top számot hallgatva, továbbra is az ezüstözött kábelnél maradva, korrekt transzparenciát, légies és finoman ábrázolt teret kaptunk. Az ének érdes és száraz karakterét jól kompenzálta a lágyabb, áramlóbb elektromos és basszus gitár. Szépen elkülönültek a hangsávok és megmaradt az a kellemes dinamikai megfontoltság, mint az előző számnál. Itt visszaváltottunk a standard kábelre. A visszafele váltás érzékletesebbnek bizonyult, jobban feltűntek az olcsóbb kábel által okozott hanyagabb magas frekvenciák és a levegősség érzete is csökkent. A basszus és a térszélesség viszont nem romlott. Az ének ismét kicsit szétkenődött és kevésbé maradt középen épp úgy, mint Cassandra Wilson zenéjében.


A Beyerdynamic Aventho Wired már standard kábelével is kellemes, hosszútávon élvezhető hangot nyújtott. Érdekes módon itt inkább a basszust tette finomabbá, részletesebbé a Meze kábel. A fejhallgatóra jellemző puha érzet a jobb kábel hatására csökkent és a hangszerek rezgése szilárdabbá vált, de az alapvető karakter egyáltalán nem romlott vagy torzult negatívan. Tetszett, hogy olyan tulajdonságai erősödtek fel az Aventho Wired-nek, amelyek alapjáraton is előnyként jelentek meg, ugyanakkor az ezüstözött bevonatú vezető itt nem okozott zavaró magashang kiemelést.



  Végszó


Összességében a Meze 99 Classics az ezüstözött kábellel annyira transzparens teret és fegyelmezett dinamikát testesített meg, hogy e tulajdonságaival egyértelműen maga mögé utasította referenciaként tartott Sennheiser HD 600 (kb. 120 000 Ft) fülesünket is. Aki tehát csak azért nem vásárolja meg a HD 600-at, mert zárt fülest keres (a Sennheiser pedig nyitott) és a Sennheiser melegsége helyett több pontosságra és levegős érzetre vágyik, annak a magasabb ár ellenére ígéretes lehet a Meze 99 Neo (ha elfogadja, hogy a tér szellőssége egy nyitott rendszerhez képest picit csökken), természetesen az ezüstözött kábellel kombinálva. Igen, egy kategóriával jobb lett a 99 Classics, csak a szóban forgó kiegészítő által.


Ami pedig a kábelt, mint önálló fejlesztést illeti: azoknak javasolt, akik fedettnek, bizonytalannak gondolják fejhallgatójuk magas frekvenciáit és kicsit levegősebb, tisztább térhatást szeretnének. A lehetséges tulajdonosok tábora viszonylag szűk marad a specifikus monó Jack csatlakozó miatt, de ettől még tény, hogy a kábel minősége egyértelműen számít.






  Mérleg


+ Több és árnyaltabb magas frekvencia a hagyományos OFC kábelekhez képest

+ Rendezettebb tér és kevésbé tolakodó hangsáv megjelenítés

+ A megfelelő csatlakozóval szimmetrikus meghajtás is lehetségessé válik

- Egyeseknek hivalkodó lehet a megjelenés (ami persze szubjektív)

- Csak egy hosszúságban rendelhető, nem csomagolják eleve a fejhallgatóhoz (utóbbi persze megdobná a termék árát)



Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás