BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Meze 99 Classics fejhallgató teszt


2018/11/15

A fejhallgató, amit nem kilo(Hertz)re mérnek



Alighanem mindenki látta már, legalább fotókon a Meze 99 Classics fejhallgatót. A faváz, a szépen ívelt fejpánt és igényes részletmegoldások miatt beég az ember agyába a látványa, ezért a különböző hifis fórumokon, és máshol is, egyre gyakrabban találkozunk vele.



A Meze jelenség

Amikor első alkalommal láttuk meg élőben a Meze 99 Classics fejhallgatót, nem néztünk az árcédulára, inkább csak megtippeltük, mennyit kérhet érte a kereskedő. A valóban gyönyörű faburkolat és csodás formaterv illetve kidolgozottság alapján legalább 200 ezer forintra saccoltuk, mert az ilyen szép fejhallgatók mostanság legalább ennyiért futnak a piacon. Az árat a gyártók persze mindig meg tudják indokolni valami olyan szöveggel, hogy a fát mezei pockok leheletével gőzölték és pontosan 98 cm magas királypingvinek tollaiból kivont viasszal polírozták, a reggeli nap fényénél, egy a Himalájából származó, titkos recept szerint. Mert nyilván, csak így érhető el a tökéletes hangzás. Lesz ez vagy 200 ezer forint, vagy akár 300 000 is, és örüljünk, ha megérinthetjük.

Ja! Hogy nem? Ez alig több mint 100 000 Ft? Na de egy csomó díj és jó teszteredmény van a márka mögött. Hogyan jön ki ennyiből a jó hang és szépség egyszerre?



Ne engedje, hogy megtévesszen a szépségével!



Minden embernek vannak előítéletei. Tetszik vagy sem, így működünk. Tudjuk, hogy akinek belilult az arca, valószínűleg rosszul érzi magát, akinek gyönyörű, kisimult a bőre, az pedig jó eséllyel egészséges. Nekünk most azt súgták az előítéleteink, hogy ha ilyen szép és csak ennyibe kerül, akkor nem lehet jobb a hangja, mint egy gamer headset-nek. Ennyi pénzből nem jön ki ennyi jó. Persze nem adhatunk teret az előítéleteinknek, ezért bő egy évvel az első találkozás után, apró szkepszissel a tarsolyunkban nyitottuk fel a Meze 99 Classics dobozát.



Tényleg gyönyörű



A szépség nem minden, de kétségbevonhatatlan igazság, hogy a Meze csomagolása, és a mellékelt tartozékok is szépek. A fejhallgató pedig egyenesen gyönyörű. A kidolgozottság hibátlan, a dizájn pedig okosan csökkenti a felhasznált alkatrészek mennyiségét, ami miatt a formaterv is letisztultabb és talán a gyártási költségek is alacsonyabbak. Persze amit megspórolnak a pánt összeszerelésén, azt elköltik a fa fejhallgató testre. Az amúgy egyszerű felépítésű fejpánt ellenére, a Meze 99 roppant kényelmes. A fülpárnák tágasak, a nyomás megfelelő a fejhallgató egésze pedig nem túl nehéz. Átlagos fejméreten kényelmes viselet, akár egész nap is.

A műszaki tartalom



A Meze 99 Classics belsőjében 40 mm átmérőjű hangszórók dolgoznak, 15 Hz és 25 kHz közötti tartományban, 32 Ohm impedancia mellett. A hangszóró hagyományos, vagyis dinamikus felépítésű. A kábel cserélhető, a jobb- és baloldalra külön-külön csatlakozik egy-egy 3,5-es Jack dugóval. Így aránylag egyszerű hozzá nem csak gyári tartalék kábelt szerezni, de akár egyedit gyártatni is. Az alapcsomagnak része egy 3 méteres kábel, egy 1,2 méteres, mikrofonos kábel, egy 6,3 mm-es és egy repülő adapter. Mindezeket pedig eltehetjük a szintén gyárilag mellékelt, félkemény tokba, amihez még egy külön kábel tokocskát is kapunk.

A Meze felszereltsége nagyon is jó, bár két apró kritikát meg kell fogalmaznunk. Az egyik az, hogy a kábelt mindenképp ki kell húznunk, ha a fejhallgatót szeretnénk betenni a tokjába. A másik dolog, ami zavaró, az a kábel jobb- és baloldalának jelölése, ami fehérrel lett felfestve az ezüstösen csillogó csatlakozóra. Nem könnyű megtalálni, melyik a jobb és melyik a bal.


A teszt



A meghallgatások során a Meze 99 Classic fejhallgatót néhány telefonnal is használtuk, de csak alkalmilag, mert éreztük, hogy többet, jobbat igényel, mint amit egy akár csúcskategóriás teló kimenete képes megadni. Kipróbáltuk számítógéphez szánt külső hangkártyával, hiszen sokaknak valami ilyesmi az első lépés a jobb hang felé. Az ASUS Xonar U7 Mk II nem volt rossz társa a fejhallgatónak és nem csak azért, mert a kis hangkártya viszonylag nagy teljesítménytartalékkal bír. A hang meglepően jó volt. Mivel tapasztalatból tudjuk, hogy a másik állandó tettes/teszt-társunk, a Cambridge Audio DAC Magic Plus majd többet ad, hamar továbbálltunk. Ám ezúttal egy incifinci mintha hiányzott volna a könnyű és fényes előadásmódból, ami az angol DAC jellemzője. Ezek után átnyergeltünk a Meze gyári webshopjában is kínált, Pro-Ject Head Box S2 Digital-ra, ami ezúttal nem az amúgy jellegzetesen meleg hangjával, hanem dinamikájával győzött meg róla, hogy vele folytassuk a tesztet. Hogy pontosak legyünk, a Head Box S2 Digital a 4-es szűrő beállítással szorgoskodott, az idő nagyrészében nagyjából 12 óránál álló hangerőgombbal.


A tesztet, mint szinte minden esetben, hosszas használat előzött meg, azért is, hogy az esetleg bejáratást igénylő alkatrészek már legjobb tudásuk szerint teljesítsenek és azért is, hogy már mi magunk is tudjuk, mik azok a beállítások, amelyekkel a rendszer legjobban teljesít. Esetünkben ez a már fentebb is említett, 4-es szűrő beállítás volt, amíg a fejhallgatón semmit nem kellett állítanunk. A pánt magától illeszkedik és számunkra kényelmes volt.

A szokásos tesztanyagok sorából az egyik első meghatározó élmény Donald Fagen - The Nightfly című dala volt, ami most nem végtelennek tűnő kidolgozottságával varázsolt el minket, hanem hangulatával. Tudatmódosító hatású sodrása és lazasága teljesen magával ragadó volt. Ezután nem volt megállás, és jött még egy sor Fagen nóta és a Meze szórakoztatott. Bár nem brillírozott, nem csomagolt ki minden részletet, mégis nehéz volt letenni. Nem sokkal később a Dire Straits egy visszatérő felvétele, a Six Blade Knife jött, ami egy picit mosott volt. Ezúttal érdemes volt áttérni a Cambridge Audio DAC-ra, mert az egy picivel technikásabbá tette a játékot. Ugyanakkor ezzel egy csipetnyit el is veszítettünk a Meze könnyed lazaságából. Érdekes módon, a Brother in Arms alatt a fejhallgató még az angol DAC társaságában sem hozta a felvétel közvetlenségét és terét. Jóval később, a Moderat-féle Bad Kingdom is egy picit mosott mélyekkel operált. Ezúttal a Pro-Ject volt a nyerő forrás, a több, megalapozottabb dinamika forrása. Összességében, úgy tűnt a Meze nem rajong az elektronikus zenéért. Ezt még pár felvétel megpörgetésével igyekeztünk ellenőrizni, és valóban a Massive Attack - Inertia Creeps is egy picit kényelmessé vált a Classics tolmácsolásában. Kíváncsiságból előkaptunk egy pár Portishead dalt és a Roads alatt minden prímán kezdődött, épp csak Beth Gibbons tűnt kislányosnak, mintha egy kamasz énekelt volna. Szerencsére a Roseland NYC Live album megmentette a helyzetet. Hidegrázás, könnyek és minden megvolt, amit a már 20 esztendős felvétel megadhatott. Szünet kellett és pihenés...

Emiliana Torrini jött és a Home, ami kellemes, merengős hangulatban szólt. Bár nyitottság és felbontás terén a Meze nem tett csodát, de az élvezeti érték így is adott volt. Nem sokkal később érkezett Kari Bremnes, akit mostanság már hivatalosan is körbe rajong a hifi világ. Az En Stemme I Athen című dalt hallgatva, nem állítanánk, hogy szárnyalt a zene, de kellemesen ringatott. Terítékre került Don Henley és a Boys of Summer, amivel a 99 Classics tökéletesen elemében volt. Legalábbis a TIDAL rendszerében eredeti, 1984-es album nyitódalaként szerepeltetett verzióban. Ezek után visszatértünk Donald Fagen pár dalához, ám most a TIDAL szerverein tárolt, MQA felvételekkel, amit az összeállított rendszerünk csak szoftveresen dekódolt, de az élmény így is megérte. Könnyed és szinte szárnyaló zene volt a jussunk.

Összességében, a Meze 99 Classics hangja többnyire nyugodt, kellemes. Mellőzi az izgágaságot, sőt, szinte soha nem válik drámaivá, ami meghatározza, hogy mire ajánlhatjuk. Ezt a fejhallgatót nem a végtelen tere, vagy szárnyaló magasai adják el, hanem a nyugalma és az ezzel együtt járó kiegyensúlyozottság érzése. Ehhez adhatjuk hozzá a kényelmet, aminek eredményeként a Meze lett az a fejhallgató, amit bármikor kellemes érzés volt felvenni.



Csak még egy dolog



A Meze 99 Classics tesztje alatt egyebek között az asztalon pihent, illetve összehasonlításokban is részt vett a Beyerdynamic T1, ami háromszoros árával és sziporkázóan zseniális hangjával azonnal lenyűgöz bárkit. Mégis, minden egyes alkalommal, amikor a Meze jött a T1 után, kellemes volt a váltás. Le a kalappal!

Kettősség



Nem tökéletes és mégis, minden alkalom, amikor felvehettük, egy pici ünnep volt. Elektronikus zenére nem ajánlanánk, de szinte bármi másra nyugodt szívvel. A nálunk töltött hetek alatt ezt a fejhallgatót használtuk a legtöbbet, ami nagy szó, hiszen mellette lógtak nálánál sokkal drágább és ezzel együtt kiforrottabb Focal, Beyerdynamic termékek is. No és egy sor egyéb, nagy hifis márka, a kicsit drágábbak és sokkal ritkábbak közül.

Apróságok



Biztosan nem ez a legfontosabb kérdés, amikor fejhallgatót vásárol az ember, de a gyári webshopot böngészve feltűnt, hogy a tartozékok és pótalkatrészek árazása egészen józan, ahhoz képest, hogy egy küllemében már exkluzív termékkel van dolgunk. A kábeltáska 10 euró, a gyári fülpárna 20 euró és még a fejpárna, vagy a gyári kábelek valamelyike is megkapható 30 euróért. Más gyártó már 15 éve is hasonló összeget kért egy sokkal gyengébb minőségű gyári madzagért is.

Ítélet



A Meze 99 Classics felett ítélkezni nagyon nehéz, mert egyik pillanatban könnyeket csal az ember szemébe, másik pillanatban csak kellemes. Teljesítménye, ha csak a hangot és árat nézzük, akkor szerethető és korrekt. A hangja nem különleges. Ám éppen itt jön a csavar. Hiszen jó dolog egy sportautó, hatalmas erővel, vagy egy kombi, amibe befér az egész család, kétheti rántott hús ellátmánnyal. Mégis, többnyire "polgári" avagy hétköznapi, autókat veszünk, ami talán nem olyan izgalmas, nem olyan praktikus, de ha megrendeljük egy kis felárért azt a fényezést, amitől az autó jobban mutat az Alpok egy kis útján, zöldellő rét mellett leparkolva, elégedettek leszünk. Minden reggel egy kis mosollyal ülünk a kormány mögé. A Meze 99 Classics sem a világ legjobb fejhallgatója, de kétségtelenül nagyon jó, és emellett tud valamit, amit ebben az árban szinte senki más. A 99 Classics gyönyörű. Minden szempontból jóleső érzés viselni. A kivitel és a dizájn egyaránt prémium kategóriás, és ha ezt is értékeljük, akkor ez a fejhallgató azonnal ötcsillagos ár/érték arányt kap. Ha pedig szükségét érezzük egy eszelősen dinamikus, vagy hatalmas terű fejhallgatónak, vegyünk mellé azt is! Miért ne állhatna a garázsban a városi ötajtós mellett egy nyitott sportkocsi, vagy egy valódi terepjáró? Na de a legtöbb kilométert, a legtöbb használatot nem ezek kapják majd, hanem a csinos városi. Ahogy a Meze 99 Classics is rengeteg használatnak lesz kitéve, ha hazavisszük. Ráadásul, a Meze gyönyörű.

(Forrás: av-online.hu)

Termékösszehasonlítás