BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose SoundTouch 300 soundbar teszt


2017/12/14

A soundbar-ok manapság talán a legnépszerűbb hangtechnikai eszközök, és a nagy múlttal rendelkező patinás gyártók is egyre másra kapcsolódnak be a fejlesztésükbe. A Bose egy önálló filozófiát képviselt mindig is, ami a kis méret, de nagyszabású hang ötvözetét jelentette, így eme soundbar kifejezetten jó példája a megvalósításnak.

A Bose sosem tartozott az olcsó termékek közé, és ez most sincs így: megkérik a fejlesztések árát, de cserébe adnak is valamit. Annak ellenére, hogy koránt sem beszélhetünk hagyományos hifi rendszerről a hangminőség terén meglehetősen jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy teljes nappalit könnyedén megtöltsön zenével.

De először a dizájn! A SoundTouch 300 biztos, hogy sokak tetszését el fogja nyerni, mivel a felső burkolata vastag hőálló üveg, és baloldalán ez alatt helyezkednek el a működést jelző LED-ek. A mérete szokásos, tehát a hangrúd hossza körülbelül egy méter, de például olcsóbb modellek esetében már láttunk nagyobbat is, hosszabbat is, legalább 10 cm-rel. Azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy ez a hangrúd kecses felépítésű és jól illik egy elegáns, de fiatalos nappaliba. Nem biztos viszont, hogy teszik mindenkinek az a megoldás, hogy mind a bekapcsoló, mind pedig a hangerő szabályozó gomb hiányzik a kezelőfelületről. Az viszont pozitívum, hogy mind a falra mind pedig a televízió állványra jól felszerelhetjük, elhelyezhetjük.

A kezelést könnyen megoldhatjuk a készülék távvezérlőjével, amely nagyon letisztult, elegáns tervezésű, de időseknek biztosan nem lesz a kedvence: ahhoz bonyolultnak tűnik. Pedig ha jobban megnézzük korántsem az, igazából az apróbb feliratok tűnhetnek rémisztőnek, jóllehet nagyon logikus a felépítése.

A távvezérlő nem csak a soundbar irányítására alkalmas, hanem például Blu-ray/DVD/DVR lejátszók, kábeltévé dekóder vezérlésére is. A beprogramozás nagyon egyszerű, mert a mellékelt táblázat alapján adhatjuk meg a márkára jellemző vezérlő kódokat. Érdekességként a főkapcsoló is megtanítható több eszköz egyszerre történő bekapcsolására, ami végül is egy régi, de praktikus szolgáltatás.

Ez a soundbar WiFi kapcsolaton keresztül eléri az olyan tartalomszolgáltatókat, mint a Pandora, Spotify, de ugyanakkor multiroom szolgáltatást is kapunk a pénzünkért, amiben a Bose nagy öregnek számít. Természetesnek vehetjük, hogy Bluetooth adatkapcsolat is található a szolgáltatások között, így mobil eszközről is tudunk hangforrást biztosítani.

A SoundTouch 300 HDMI csatlakozóval felszerelt, amely ráadásul 4K képes és továbbá DTS, valamint Dolby Digital dekóderrel is felruházták, ami manapság elég ritkának nevezhető. A csatlakozók közt megtaláljuk az optikai bemenetet, a mélysugárzó kimenetet, valamint az ADAPTiQ fejhallgató kimenetet.

Az ADAPTiQ szolgáltatás szintén nem mai találmány, de hasznos, ugyanis alkalmas arra, hogy a szoba vagy lehallgató egység saját akusztikai tulajdonságainak megfelelően állítsa be a soundbar hangzását. A hang kalibráció csak akkor működik jól, ha a környezeti zaj aránya alacsony, tehát csönd van, illetve ha statikus a szoba berendezése. Ha átrendezzük a szobát, akkor a kalibrációt is le kell ismét futtatni.

 

Acoustimass 300 mélysugárzó

A SoundTouch 300 önmagában képes a teljes zenei hangkép reprodukálására, de könnyen lehet, hogy szükségét érezzük a basszusok kiterjesztésének, ami csak kiegészítő mélyláda párosításával lehetséges. Az Acoustimass 300 pont olyan formatervezésű, mint a hangrúd maga, így a teteje edzett üveg, miközben a hangdoboz matt műanyag külsőt kapott. A membránt hiába is keressük, mert nem látszik, csak a speciálisan tervezett labirintus kimeneti nyílása. Nem is Bose termék lenne, hogyha nem ennyire speciális kialakításúra sikerült volna maga a mélysugárzó.

A hangrúd érdekessége, hogy nem egy, hanem összesen két mélynyomó egyidejű vezérlésére alkalmas, amit egyenként párosítani szükséges. Hasonlóan ehhez a megoldáshoz Virtually Invisible 300 effektsugárzók csatlakoztatása is lehetséges, és így egy teljes házimozi rendszerünk lehet ráadásul vezeték nélküli hangsugárzókkal.

 

SoundTouch applikáció

Szinte már alapelvárás, hogy a hangrúd vezérlése applikáció segítségével is megvalósulhasson, ami a Bose esetében is lehetséges. A SoundTouch szoftver letöltése Android és iOS felületre is elérhető, és teljeskörű felügyeletet biztosít a rendszer felett. A letöltés után a frissítéseket is megkapjuk, elvégezhetjük a hangsugárzók összekapcsolását és elérhetjük közvetlenül a tartalomszolgáltatókat.

A rendszerszoftvert is ezen keresztül frissíthetjük, de hosszabb időt vesz igénybe, viszont akár manuálisan is elindíthatjuk a folyamatot. A DTS és DD beállításokat, amennyiben esetleg nem lenne hang például a Blu-ray filmanyagok lejátszása esetén a direct audio menüben, jól eldugva az applikáció belsejében találjuk meg, ami kevésbé gyakorlatias megoldásnak számít.

 

Beállítás

Ez a Bose hangrendszer is plug and play, legalábbis első megközelítésben. Ugyanakkor nem nevezhetjük annak, mivel a szoftveres beállítás nélkül nem kaphatunk optimális hangképet. Az ADAPTiQ rendszer célirányosan végrehajtja a kalibrációt teszthangok segítségével, de más módon, mint ahogy a többi mikrofonos kalibrálás működik. Öt különböző pozíciót elfoglalva állítja be a rendszer a hangzást, ami egy hangvezérelt iránymutatás sorozat eredménye. Gyors és könnyű megoldás, mondhatni kihagyhatatlan!

 

Tapasztalatok

A Bose SoundTouch 300 telepítése egyszerűnek bizonyult, bár nem a WiFi hálózatot használva. Nem volt szerencsénk a nyílt hálózattal, ugyanis azon nem ismerte fel a hangsugárzót a szoftver. A kábeles összeköttetés már sokkal stabilabb volt, ott pillanatok alatt felismerte a szoftver azt, hogy valamilyen Bose eszköz van a hálózaton. Azt, hogy melyik, már nekünk kellett megadni, egy felsorolásból kellett a megfelelő modellt kiválasztani. Ettől eltekintve a beépített zenei szolgáltatások könnyen elérhetőek, és egy Bluetooth eszköz párosítása is igazán egyszerű volt. Ez annak köszönhető, hogy okostelefonunk annyira felkészült, hogy benne van az NFC támogatás, így elegendő volt csak a Bose logóhoz érinteni és a két készülék felismerte egymást.

A mélyláda párosítása már kicsit körülményesebben történt, de elfogadható időn belül lezajlott és jó esetben úgy is csak egyszer kell elvégezni. Maga a szoftver a szolgáltatásait tekintve lehetne teljeskörűbb, és jobban tervezett, mivel az egyes források kiválasztása kicsit a háttérbe szorult, nem annyira kézenfekvő, pedig ez igazán alapfunkció. Továbbá olyan forrás, mint a televízió hangja a távvezérlővel kezelhető, és nem jelenik meg önállóan a szoftverben - vagy nagyon elbújtatták. Az egész szoftverre jellemző volt, hogy a távvezérlővel együtt lehetett jól használni, sőt csak azzal kaptunk teljes körű hozzáférést a hangrendszerhez. Például a mélyhangok arányát is távvezérlővel tudtuk változtatni, kicsit bonyolultan ugyan, mivel a hangerő szabályozó ilyenkor ezt a funkciót veszi fel. Ez olyan Bose-os megoldás, mint ahogy az is, hogy a kijelző hiányában az előlapi LED-ek mutatták az aktuális beállításokat.

 

És a hangzás!

A Bose mindig is a jó hangminőség egyik védjegye volt, a maga különleges megoldásaival együtt. A teszt alapvetően a hangrudat, tehát a SoundTouch 300-at tette próbára, mivel a mélysugárzó megvásárlása alapvetően csak egy opció, nem is a szett része. Amit hallunk az nem hivalkodó, egyenletes és jó minőségű hangzás elegendő mélyekkel, ami azonban nem fogja a vakolatot lebontani a falról. Viszont nem is kevés a mélyhangok aránya, ami hihetetlen a kis méret miatt, de aki egy kicsit is ismeri a Bose rendszereket annak ez nem újdonság. Zenei anyagnak egy újabb kedvencet a Postmodern Jukebox feldolgozásait, Dave Brubeck klasszikusait használtuk, míg a filmes jeleneteket a Harry Potter és az Indiana Jones kölcsönözte. A beszédhang kiemelése nagyon jó, teljesen kristálytisztán hangzottak a párbeszédek és a sztereó színpad is meglehetősen széles. A Bose mindig nagymester volt az ilyen jellegű akusztikai szemfényvesztésben, és ez most is bejött neki. A visszafogott hangzás és a széles hangkép odavonzotta a tekintetet, de mindezt halkan is tudta a rendszer és hangosan is, ami általában elismerést vált ki a hifi rajongók körében.

Kritikus szokott lenni a magastartomány, hogy egyáltalán elegendő-e, de úgy tűnt, ezzel itt nem volt probléma. Elégedettek voltunk, mivel elegendő a magastartomány, kulturált és visszafogott hangzása nagyobb hangerőn is egységes maradt, nem esett szét. Teljes mértékben együtt muzsikált a színpadon a zenekar, nem vándorolt el egyik hangszer sem, sőt nagyobb hangfalak zenei hatását és akusztikáját idézték a hallottak. A basszus erőteljesen áramlott, de ha valaki igazán be akarja hozni a nappaliba a mozi hangzást, ami alatt most a fokozott mélyvisszaadást értjük, akkor meg kell vásárolni a mélysugárzót. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy szükséges-e tényleg a mindennapokban, mivel a hangrúd önmagában is elegendő szerintünk egy mozifilm élményéhez. Az effektek is egész jól kijöttek a hangrúdból, nem is hittük volna, persze nem olcsón, de lehet ezt fokozni háttérsugárzók megvásárlásával. Összegezve: kiegyensúlyozott, erőteljes, dinamikus hangzást kaptunk a SoundTouch 300 soundbártól, sőt azt is megkockáztatjuk, hogy árkategóriájában az egyik legjobb hangot hallottuk.

 

Összegzés

Amennyiben a hang a döntő, akkor meg kell venni, amennyiben a kiterjedtebb és látványosabb szoftveres körítésre is vágyunk és még egy kijelző is a kedvünkre tenne, akkor nem a mi készülékünk. A mi véleményünk szerint a hang a legfontosabb, és a Bose SoundTouch 300-nak nagyon jó hangja van. A távvezérlő egészen jól kezelhetővé teszi a rendszert, az NFC-vel a Bluetooth párosítás is pillanatok műve, így egy kis időt spórol nekünk. Ha valakinek van hozzá anyagi kerete, fejlesztheti a mélysugárzóval, esetleg háttérsugárzókkal, de ez nem feltétlen szükséges. Önmagában is jó vétel és igényes darab!

 

Forrás: https://www.av-online.hu/hangfal/bose-soundtouch-300-soundbar-teszt_2308/

Termékösszehasonlítás