BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Smart Ultra Soundbar teszt


2024/04/12

Nagyjából 1,5 év telt el, mióta a Bose Smart Soundbar 900 megfordult nálunk, és bár itt ott bele tudtunk kötni, mégis az egyik legkomolyabb teljesítményt hozta magával. Akkor meg is jegyeztük egymás közt, hogy vajon innen hova tud majd még fejlődni az utód?

 

 

Most, hogy a Smart Ultra Soundbar megérkezett és megadta számunkra a választ, talán még nagyobbra nőtt a szemünkben a Smart Soundbar 900 akkori produkciója, ugyanis a rövid és tömör válasz a nagy kérdésünkre, hogy "szinte" sehova, de azért kicsit mégis.

 

Azért persze az a "szinte" természetesen tartogat néhány újítást, de mielőtt belemennénk egy összehasonlító tesztbe, először is mesélünk erről a szépségről.

 

A Bose és nemzetközi sajtó sem titkolta, hogy a Smart Ultra Soundbar még véletlenül sem egy vadiúj termék, hanem egyértelműen a Smart 900 frissítése. Ez olyannyira igaz, hogy a kicsomagolást követően kétszer is visszanéztünk a dobozára, hogy biztosan nem egy 900-as került bele. A mindössze 2 mm-es mélység különbségen kívül minden részletükben megegyeznek.

 

 

Ugyanaz a színkínálat is (fekete és fehér), az ujjlenyomat és por mágnes edzett üveglap is azonos, valamint a Bose védjegyként szolgáló jellegzetes fémrács is. A mögötte elhelyezkedő 9 db hangszóró és a Quiet Port reflex rendszer szintén egy az egyben átkerült, és a készülék hátulján található terminál is kimerül egy-egy HDMI eARC-ben, optikai és Ethernet csatlakozóban. Ezeken kívül a szokásos vezetékes Bose mélyhangszóró kimenet, egy IR, egy kalibrációs mikrofon és egy adatkábel aljzatot kapunk, valamint egy szerviz USB-t. Még egy HDMI-t sokan értékelnének, de hát be kell érnünk ennyivel.

 

 

Kicsit látványosabb eltérés a mellékelt távvezérlőnél van csak, bár ott is egyszerűsítettek a gombkínálaton, valamint a WiFi csatlakozáshoz történő gomb kombinációk is eltérnek az elődétől. Szerencsére ezt a kis elegáns eszközt amúgy is kapásból száműzi az ember, ahogy a Bose Music alkalmazás a telefonján vagy tabletjén landol, az ugyanis zseniális kezelőfelülettel rendelkezik továbbra is.

 

Ami a külsőségeket illeti, eddig kicsit az volt az érzésünk, hogy a Bose egyszerűen csak új nevet adott a Smart 900-nak, hogy szakítson végre a számozásos típusokkal és ezzel meg is van oldva. De nézzük kicsit az Smart Ultra agyát is.

 

 

 

 

Hangzatos szabadalmakkal itt is bőven el vagyunk látva, de a menő megnevezések mögött szerencsére tartalom is akad gazdagon. A Phase Guide technológia itt is a fülünk és az elménk súlyos átverését szolgálja, tehát a szó legjobb értelmében hallunk mindenhonnan hangokat úgy, hogy nemcsak hangszórók hiányoznak onnan, ahonnan a jön, de a még a hangrúdban elhelyezett egységek sincsenek abba az irányba forgatva, mégis zseniálisan használja a szoba felületeit a Bose Ultra. Ehhez szükséges az ADAPTiQ szobakalibráció pontos elvégzése, de ha azt helyesen tettük, utána csodákra képes a rendszer. A Smart 900-nál hihetetlenül jól működött az itt is jelen lévő Bose True Space nevű okosság, ami tulajdonképpen Atmos sávokat kever a nem Atmos-os formátumhoz és így szinte minden filmnél működésbe lépnek a magassági hangszórók, amivel hatalmas teret képes elénk varázsolni ez a kompakt kis hangrúd.

 

A jelfeldolgozás terén Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD és Dolby Digital Plus támogatás is rendelkezésre áll, a zenékhez pedig Spotify Premium és Apple AirPlay 2 Chromecast, valamint 5.0 Bluetooth lehetnek hű társaink, igénytől függően.

 

A Bose úgy tűnik hátra soha, csakis előre néz, így az elődhöz hasonlóan száműzve maradt a DTS vagy DTS:X képesség, tehát érdemes lesz frissíteni a videotékát, ha még ilyen formátumú filmek lapulnak a szekrényben vagy a háttértárolókon. Nem szeretnénk magunkat tényleg a végletekig ismételni, mert a Smart Ultra Soundbar tényleg minden funkciójában megegyezik a Smart 900-zal, viszont végre elértünk a talán egyetlen igazán említésre méltó különbséghez.

 

Ha manapság két dolgot kell felhozni a szórakoztató elektronikák világából, akkor egyértelműen az egyik a Dolby Atmos, a másik pedig egy igen megosztó, bár zseniális dolgokra képes mesterséges intelligencia. (innentől csak A.I.)

 

Az A.I. a Smart Ultra Soundbar-ban debütál a Bose-nál, és itt bizony nem a Google Assictance, Amazon Alexa vagy a Bose Voice4 Video féle hangparancsra engedelmeskedő okos rendszerekre gondolunk, hanem egy olyan öntanulásra képes párbeszédjavító funkcióra, ami 100%-ban képes kontrollálni a környezeti zajok, jelszint eltérések (reklámoknál pl.) vagy akár a több csatornás hangzásból adódó veszteségeket, és így mindig makulátlan tisztaságú és erőtől duzzadó beszéd vagy énekhangokat kaphatunk.

 

Alapvetően ez a forradalmi újítás az, ami a leginkább megkülönbözteti tesztalanyunkat a Smart 900-tól. Legalábbis papíron! De annak mi sosem hiszünk! A fülünknek annál inkább.

 

 

 

  Meghallgatás

 

Az üzembe helyezés már rutinszerűen ment, miután áram alá helyeztük a rendszert, megnyitottuk a Bose Music alkalmazást, ami szépen lépésről lépésre vezetett a célig. Valóban nagyon fontos, hogy az ADAPTiQ kalibrációt teljes csendben és rendezett környezetben hajtsuk végre, mert úgy fogja használni a helyiséget a rendszer, ahogy akkor "látta". Szóval a porszívózó asszony, a hangszóró mellett önnyalást végző macska vagy a ruhákkal teli fregoli határozottan nem jó ötlet a szobában, amikor a bemérést végezzük.

 

 

Miután minden a helyére került beleértve minket is, elkezdtük sorjázni kedvenc filmjeink listáját. Mivel korábban a Smart 900-nál alaposan megjárattuk a Top Gun-Maverick, Ready Player One, Bohemian Rhapsody, trióját, bár nem frissek már az emlékek, (még jó, hogy akkor is leírtuk) mégis szinte azonnal beütött az az érzés, amit az előd akkor elért nálunk. A Bose egyszerűen utánozhatatlan! Annak, aki szereti mozinál a lágy, kellemes és meleg hangzást, a Bose Smart Ultra Soundbar garantáltan NEM való! Viszont, ha a fémes, tűpontos, éles és csillogó karakter a kedvence egy tisztességes adag szteroiddal, ahogyan nekünk is, az legalább olyan fülig érő szájjal fogja ezt a soundbar-t is hallgatni, ahogy mi is! Tény, hogy bizonyos stílusú filmek és zenék esetében, egy bizonyos szobaméretig, ha nem is pincemély basszusokra képes a két dedikált hangszóró és a zseniális reflexcső rendszer, de tisztességes mélyhangokat kaptunk, ilyen fizikai mérethez képest.

 

 

A Smart 900-hoz képest két dolog tűnt fel, ami egyértelműen érezhető javulás, hogy a magashangok egy leheletnyivel még fényesebbek és tisztábbak lettek, pedig már az előd is abszolút kimagaslott ezen a téren a vetélytársak közül. Illetve a beszéd és énekhangok, mely esetben egy dialóg kiemelést követően érhettünk el érezhető javulást az elődnél, míg a Smart Ultra esetében "beütött" az A.I.

 

Hogy mi is ez a gyakorlatban? Őszinték leszünk, fogalmunk sincs, de működik! Érezhető volt, hogy teljesen mindegy milyen formátumú vagy minőségű volt az adott film vagy esetleg zene, a dialógusok soha nem merültek bele a környezetükbe, hanem kristálytisztán, érthetően és hangsúlyosan érkeztek, de nem hangszóróból, hanem pontosan onnan, hogy a kedves alany szája mozgott! Tehát 100%-osan a tv képernyő egy-egy adott részéhez helyezte a hangot, mintha tényleg hangszóró lett volna képbe integrálva. Zseniális!

 

 

Tehát a gépi tanulás, alkalmazkodás és a maximális teljesítmény átadása pazar összhangban volt azzal, hogy egy pillanatig sem volt túlzó, vagy tolakodó. Viszont egy érdekességgel nem tudtunk mit kezdeni. Az A.I. előnyeit elvileg annak aktiválására kellett volna, hogy élvezhessük, ahogy a korábbi modelleknél a párbeszéd kiemelést, de legalább 10 különböző filmnél próbáltuk ki- és bekapcsolgatni, de szinte nem volt hallható különbség. Mintha alapból is folyamatosan aktív lenne a funkció, de azért ha már ott volt az a lehetőség az applikációban akkor átnevezték, aztán a "hívők" kapcsolgathatják. Lehetséges, hogy ez csak a mi helyiségünkben nem hozott komolyabban érezhető eltérést, de a már megszokott tapasztalatainkhoz képest inkább csak olyan érzés volt, hogy mintha valami talán jobb lenne, de nincs dimenzió ugrás.

 

 

 

 

Tudjuk, hogy ez a vesszőparipánk, de akár zenék akár filmek esetében, ha valódi dimenzió ugrást akartunk, akkor azt ismét a Bass Module 700 hozta meg, melyért újra hatalmas köszönetet mondunk a forgalmazónak, hogy biztosítottak egyet a teszthez.

 

Tisztában vagyunk azzal is, hogy ezzel a kiegészítővel megduplázzuk a Bose Smart Ultra Soundbar árát, de nélküle olyan érzés mintha V8 helyett V6-motoros Mustangot vennénk spórolásból. Mutatós, a hozzá nem értőket talán még át is lehet verni a felirattal, de amikor kettesben maradunk vele, mindig hiányolni fogjuk az erőt belőle és tisztában leszünk vele, hogy igazán csak a V8-tól fog felállni…a szőr a kezünkön.

 

Bár létezik vezeték nélküli surround (háttérsugárzó) páros is, melyet egy mozdulattal hozzá tudunk illeszteni a Bose App-ban és azzal lesz 100%-os a mozi élmény, mégis azt tanácsoljuk, hogy azt csak akkor, ha tényleg nem a számlák befizetésére kell a pénz, de a mélysugárzó beüzemelésével hihetetlen erők szabadultak fel a szobában. A DSP automatikusan levette a hangrúdról a dögös basszusokhoz szükséges "terheket" és oda irányította, abba a veszettül elegáns, szintén üvegtetejű kis szteroid dobozba, és onnantól kezdve máris eltűntek a határok, akár zenét akár filmet szerettünk volna döngetni.

 

Tesztünk végén annyit sikerült leszűrnünk, hogy nyilvánvalóan nem egy teljesen új modellel volt dolgunk, de azért sikerült a frissítéssel némi hasznos pluszt belevarázsolni a rendszerbe, amivel talán még szerethetőbb lett a Bose zászlóshajó soundbar-ja.

 

 

  Összegzés

 

Legyen szó bármilyen gyártóról, ha egy csúcsmodellről beszélünk, ott már nagyon nehéz látványos fejlesztéssel előrukkolni, de a Bose sosem volt bármilyen gyártó! A kor haladtával egyre okosabb funkciókkal sikerült nekik egyre jobb és jobb hangzást elérniük, a felhasználási élményekről nem is beszélve, de ha a Smart Ultra Soundbar-t nézzük, ismét sikerült egy arasszal feljebb nyomnia azt a bizonyos lécet, amit a konkurenciának meg kell közelíteni, vagy akár átlépni. Hogy érdemes-e ilyen összegeket áldozni erre a rendszerre? Mindenképp, sőt inkább kétszer ennyit, mert akárki akármit mond, a mélyláda sajnos mindig hiányozni fog, pláne ha valaki már hallotta is. Hogy érdemes-e egy Smart Soundbar 900-at lecserélni, szinte csak az A.I miatt? Erre csak annyit tudunk mondani, hogy már az is túl jól sikerült ahhoz, hogy ezt eldönthessük, és ahogy mondani szoktuk, a puding próbája a meghallgatás! Érdemes.

 

 

  Mérleg

  

+ Precíz és hatásos térhangzás technológiák

+ Önmagában (hangrúd) is erőteljes mélyek, határozott és tiszta közép- és magastartomány

+ Atmos képesség

+ ADAPTIQ szobakalibráció

+ A.I. párbeszédjavító technológia

+ Bluetooth 5.0 és AirPlay 2 és Chromecast

+ Bass Module-lal páratlan dinamika és összhang

+ Bose Music app mindenre kiterjedő funkciói (EQ, A.I., multiroom stb.)

+ Példás megépítés és anyaghasználat

 

- Nincs DTS dekódolás

- Kevés digitális bemenet

- Dinamikusabb zenéknél kevés erőtartalék Bass Modul nélkül

 

 

  Forrás: https://www.av-online.hu/

Termékösszehasonlítás