BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

BOSE Smart Soundbar 600 teszt


2023/10/06

Előfordul, hogy rajtunk kívülálló okokból, bizonyos termékcsaládokat nem sorrendben, hanem úgy tesztelünk, ahogy éppen kapjuk őket. Ennek persze meg lehet az a hátránya, hogy egy zászlóshajó után csalódást okozhat egy közepes szintű hangszóró, ami logikusan is hangzik, de a Bose Smart Soundbar 600 rá tudott cáfolni a 900-as után erre az elméletre sőt, kifejezetten kellemes társaság volt a nálunk töltött ideje alatt.

 

 

  A több nem mindig jobb

 

Az első és legfontosabb dolog minden soundbar esetében, eldönteni, hogy hova is fog kerülni és mit is várunk tőle pontosan. A Smart Soundbar 900 valóban egy csúcsmodellhez illő megjelenéssel és hangzással rendelkezett, de koránt sem biztos, hogy erre mindenkinek megvan a helye vagy a lehetősége, hogy kihasználhassa ezeket az „előnyöket”!

 

Ahogy a Smart Soundbar 600-at kicsomagoltuk, a legkisebb modellhez (300-as) hasonlóan egy kompakt méretű, de szintén szemet gyönyörködtető vérbeli Bose hangszóró tárult elénk meghozzá olyan méretekkel (5,61 cm x 69,4 cm x 10,4 cm), ami lényegében szinte bárhol felhasználható, nem mellesleg több mint 3kg-os súllyal, ami szintén bizalomgerjesztő adat. Külsőre lényegében ugyanaz, mint a kisebb társa, még méreteiben is, viszont a szintén 5db hangszóróból itt az első kettő már nem az arcunkat, hanem a plafont bámulja, pontosabban azt hivatott teleharsogni. Legnagyobb sajnálatunkra a nagyobb testvérrel ellentétben a 600-as is kizárólag fekete színben érhető el, de majd valahogy túléljük ezt a traumát.

 

 

A hangrúd hátulján továbbra sincs csatlakozó dömping, így minden digitális bemenetből itt is 1db jutott, szerencsére viszont a HDMI legalább eARC (és itt már a dobozban is találunk kábelt hozzá), mellyel szinte szükségtelenné válik az amúgy jópofa, praktikus és kifejezetten igényes távvezérlő, amit már a 300-as modellnél is méltattunk okos funkciói miatt.

 

A Bose ezt a soundbar-t semmiképp sem egy házimozi rendszer babérjainak meghódítására (vagy inkább megközelítésére) álmodta meg, hanem egyértelműen olyanok számára, ahol van igény arra, hogy TV hangjánál klasszisokkal minőségibb élményben legyen részük, 15-20m2-nél nem nagyobb helyiség áll rendelkezésre, esetleg korlátozott a helykínálattal, és egy méretes mélysugárzó elhelyezése sem megoldható. E mellett olyan tényezők is kizárhatják ez utóbbi eszköz jelenlétét, mint egy „érzékeny” asszony, szomszéd vagy akár kisbaba, vagy csak egyszerűen, ha nem mindenki rajong érte, hogy elmászik a kanapé a fenekük alatt a basszusoktól. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a Smart Soundbar 600 ne tudna méreteihez képest megdöbbentő basszusokat produkálni, de azért falbontáshoz nem biztos, hogy ő lesz a megfelelő partner, bár ha szeretnénk némi „aprópénzért” persze meg lehet ezt is oldani.

 

Ahogy azt a többi Smart Soundbar-nál megszokhattuk, nem véletlenül hívják okosnak ezeket a szépségeket, ugyanis sok más pozitív tulajdonsága mellett, vendégünk is bővíthető a Bose Bass Modul 500 vagy 700-al (ezekből inkább az olcsóbb 500-as modellt ajánlanánk inkább ide), amiből megalománok akár 2db-ot is tudnak csatlakoztatni, illetve szintén bővíthetjük a Bose Surround hangsugárzók valamelyikével, hogy teljes legyen a (hang) kép. És hogy mit is takar még a „Smart” szó?

 

  A kompakt agytröszt

 

A fent említett bővíthetőség bizony csak a kezdet, és ahogy a másik két Smart Soundbar esetében tettük, úgy itt is a Bose Music alkalmazás nyitja össze számunkra a világot a nappalinkkal. Mivel a középső testvérről van szó, ez nem csak árban vagy méretben mutatkozik meg, hanem tudásban többet kapott, mint a 300-as, de néhány okosság elmaradt a 900-hoz képest. Ahogy a két testvérnél is kirészleteztük, a tudás legnagyobb része a Bose Music alkalmazásban rejlik, melyen keresztül elérhetővé válnak az olyan népszerű lehetőségek, mint a Bluetooth®, Apple AirPlay 2, Spotify® Connect vagy Chromecast built-in, ugyanitt tudunk a fent említett kiegészítő hangsugárzók mellett további multiroom egységeket hozzáadni és kezelni, hangszíneket beállítani valamint az elhelyezésnek megfelelő beállításokat is itt tudjuk megadni. A manapság szintén kihagyhatatlan Amazon Alexa és Google Assitance hangsegédek is várják angolnyelvű parancsainkat, ha azonban nem rendelkezünk ilyen nyelvi készségekkel, egyszerűen elnémíthatjuk a fedő lapon a mikrofont (elvileg). 

 

 

 

Amennyiben a filmekre kerül a sor, ami valójában inkább egy ilyen soundbar vadászterülete, a Smart Soundbar 600 elbír a Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus formátumokkal, ami több is, mint elegendő, bár a DTS:X-et kicsit hiányoljuk a felsorolásból. A lényeg persze most is az Atmos-on van, mert jelenleg szinte piacra sem érdemes dobni e nélkül semmit, az egy másik kérdés, hogy hogyan is teljesít a valóságban. A lehetőség furcsán fogalmazva duplán is adott, hiszen egy erre alkalmas formátumú forrásanyaggal valós Dolby Atmos képességgel ruházták fel ezt a filigrán kis hangrudat, viszont a Bose Truespace becenévre keresztelt szabadalomnak hála, úgymond egy „fake” Atmos hangzásra is képes lett a soundbar, akár 5.1 formátumú anyaggal. 

 

Itt kb. arról van szó, hogy mivel ha nincsenek magassági csatornák a hangsávokban, nemes egyszerűséggel a DSP úgy keveri fel a térbeli hangokat, hogy azok a felfelé néző hangszórókra jussanak, majd a plafonról visszaverve alaposan kitágítsák a teret előttünk. Több más mellett leginkább erre voltunk kíváncsiak, hogy milyen is lehet az az „Atmos”, ami nem is igazi Atmos, de azért kicsit mégis.

 

  Működés közben

 

Miután elhelyeztük méltó helyén új vendégünket, kicsit még gyönyörködtünk a kecses formákban, a jellegzetes, nagyon igényes fémrácsban melynek közepén ott büszkélkedik a jól megszokott Bose felirat, de sajnos itt sem fért bele egy nyamvadt kijelző a rács mögé, hogy láthassunk is olyan jelentéktelen infókat, mint a hangerő vagy a bemenet választás. Ez van.

 

Mint mindegyik Bose rendszernél, itt is elsődleges a Bose Music App letöltése, aztán egy Bose fiók létrehozása. Ezek nélkül csak egy drága alap hangszóró lesz, de ha beélesítjük, tényleg lábunk elé rakja a világot.

 

Ahogy említettük, sajnos csak egy HDMI port van, ezért ha több eszköz is szóba jöhet (PS, Xbox, külső lejátszók stb.) akkor annyi a reményünk, hogy a TV-ben kicsit bőségesebb a kínálat és onnan mehetünk vissza a soundbar-ba. A SS 300-hoz hasonlóan tesztalanyunkba sem került be a 900-asban jól bevált ADAPTiQ szobakalibrációs szoftver, így tehát csak annyi a teendő, hogy áram alá helyezzük és indulhat is az élvezkedés.

 

Bár a Smart Soundbar 600 is azonnal megvillantotta legendásan tiszta és jellegzetesen Bose-os jellegét, még sincs könnyű dolgunk, hogy ezt hogy is lehet szavakba önteni. Ezt tényleg érdemes személyesen meghallgatni, hogy megértse az ember.

 

Annak ellenére, hogy igen kellemes mélytartományra képes önmagában is ez a hangrúd, a Bose Music szerencsére kínál manuális EQ-t, amiben a teljes frekvencia tartományt átszabhatjuk a saját ízlésünkre és bár tudjuk, hogy csalás, kicsit mégis úgy tűnt, hogy jót tett a hangzásnak egy kis tuning. 

 

Az egyszerűbb elektronikus, pop vagy hip-hop zenéknél nagy meglepetés nem ért, a mély nagyon finom méretéhez képest telt, de azért akadt benne hiány, a közép hangok hozták a szokásos „Bose” minőséget a magas viszont mindig lenyűgöz minket ennél a márkánál, pláne egy soundbar esetében. Nagyon egységes, kellemes, nem sok, de nem is kevés, egy élmény volt hallgatni. A könnyedebb stílusok után igazán a hangszeres muzsikák megérkezésével jött a komolyabb meglepetés. Nyugalom, nem fogjuk sztereó rendszerekhez hasonló élménnyé avanzsálni, amit hallottunk, de nem tudunk nem kalapot emelni egy ilyen méretű és árú soundbar előtt!

 

 

 

 

A felfelé és az oldalfalak irányába sugárzó hangszórók ugyan egy „hamis” de mégis nagyon hatásos térérzetet varázsoltak a hangszóró köré, ami persze ha nem is egy precíz sztereó színpadot jelentett, de messze túlmutatott a 60cm-es hangrúd környezetén. A hangkép abszolút egységes volt és kifejezetten kellemes hangzással szólalt meg Gregory Porter vagy Dianna Krall, de ami teljes döbbenet volt, az az énekhang miután aktiváltuk a párbeszédkiemelést. Ilyet soha, vagy csak nagyon ritkán merünk kijelenteni, főleg egy alsó közép kategóriás soundbar esetében, de ilyen határozott, kristálytiszta és erőteljes énekhangot már inkább egy-egy olcsóbb polcsugárzóknál szoktunk tapasztalni. Innen már érdekessé vált, hogy filmeken még jobb lesz a helyzet. Igyekeztünk olyan kedvenceket válogatni, mint a Godzilla, Ready Player One vagy a Top Gun Maverick, amiket egyrészt nagyon szeretnünk, másrészt jó sok dolog repked benne a fejünk felett. 

 

Nos, a Dolby Atmos kifejezés rendkívül elterjedt és hangzatos, amit mostanában mindenre ráírnak, de! Valóban van plafonra néző hangszóró és valóban szól is, sőt még a jelszintjét is tudjuk változtatni az app.-ban, de aki a feje fölül érkező és cikázó hangokra számít, az lehetséges, hogy picit csalódni fog. Nem nagyon csak picit! Ugyanis tényleg magasra tolja a golyózápor vagy a helikopter hangokat a két hangszóró, de relatív fix falat képez a soundbar felett a hangkép és bár hallottuk, hogy halkul és hangosodik a mozgásra, de konkrétan mozogni a térben nem igazán tudott. Ellenben maga a hangzás minősége pazar volt. Tiszta erőteljes mélyek, a párbeszédek tökéletes tónussal, igazi mozis jelleggel és erővel dumálták teli a szobát a közép és magashangok pedig szintén zseniálisan „Bose”-osan, kristálytisztán, élesen vagy csengőn prezentáltak minden robbanást lövést pofont vagy bármit, ami csak jött. 

 

Nekünk a Smart Soundbar 600 ugyanúgy belopta magát a szívünkbe ezzel a teljesítménnyel, mint a testvérei, de nyilván itt is az volt a legfontosabb, hogy tudni kellett, hogy mi is lesz a pontos felhasználási terület vagy hely, mert ha azt megfelelően kezeljük, imádni fogjuk ezt a kis szépséget.

 

 

  Összegzés

 

Ahogy az lenni szokott, teljesen mindegy, hogy milyen kategóriájú Bose termék landolt nálunk, pontosan ugyanolyan szomorúan adtuk vissza a forgalmazónak és ugyanolyan lelkesen vártuk a következő alanyt. Ahogy már többször is megírtuk, akár a Bose Smart Sounbar 600, akár bármelyik soundbar ettől a gyártótól korántsem csak a TV készülékünk hangzását hivatott feljavítani, hanem egy teljesen új élményt kínál a mozizáshoz, vagy akár egy komplex hálózati vagy multiroom egységként is tökéletes partnerünk lesz. 

 

Érdemes-e bővítgetni a kb. 200 000 Ft-os SS 600-at egy 150 000 Ft-os háttér sugárzóval vagy egy 170 000 Ft-os mélysugárzóval? Ezt mindenki a saját zsebe alapján döntse el, a lényeg, hogy megtehetjük. de ha minket kérdeznek, a Smart Soundbar 600 önmagában is megállja a helyét és temérdek előnyös tulajdonságával elfeledteti azt a néhány hiányosságát, amire talán már nem is emlékeztünk a tesztünk végére.

 

Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás