BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose QuietComfort Ultra aktív zajzáras BT fejhallgató teszt


2024/02/14

Akik sokat utaznak, nem győzik dicsérni a Bose QC évek óta hódító szériáját.

 

Más kérdés, hogy a hangminőség megszállottjai sokáig csak szájhúzással méregették, mert a gyártó túl egyedi és szintetikus, lágy karaktert szabott rájuk. Az utóbbi években rendkívül erőssé vált a vezeték nélkül ANC fejhallgatók mezőnye. Így aktuálissá vált, hogy a Bose reagáljon a kihívókra és túllépjen saját korlátjain. Vajon hogyan sikerült?

 

  Amerikai nagyvonalúság 

 

A Bose QuietComfort Ultra, ahogy neve is sugallja, a QuietComfort széria magasabb szintjét képviseli. Gyártója változatlanul kiemelkedő kényelmet és zajcsillapítást ígér és a hivatalos honlapon lévő információk alapján még jobb hangzásra lehet számítani. Nem sokat árulnak el műszaki paramétereiről, de ahogy a mellékelt videóban is látható, nem kevés mikrofont helyeztek el a kamrákban. Utóbbiból az is sejthető, hogy a telefonálás közbeni hangminőség felülmúlja a várakozásokat. 

 

 

  Küllem 

 

Egy fejhallgatóról sokat elárul, hogy milyen táskát mellékeltek hozzá. A Bose QuietComfort Ultra doboza kompakt, kemény falú, precízen zárható tokot tartalmaz. A hangszórókamrákat lapra fordítva gondtalan tárolás lehetséges. Táskájában USB-C és analóg Jack kábelt is találunk, előbbi a töltést, utóbbi analóg kimenettel rendelkező forráshoz csatlakoztatást teszi lehetővé. 

 

 

Megjegyzés: kikapcsolva, teljesen passzív módban nem alkalmazható a Jack bemenet. Mindenképpen kell az aktív üzemállapot, hogy legyen akkumulátor töltöttség, ha használni szeretnénk az eszközt akár kábellel vagy anélkül. 

 

A fekete, vagy fehér fátyol fantázianevű színkiadás kortól, nemtől független. Letisztultabb a formaterv még ahhoz képest is, amit a látványosan puritán Bose NC 700 megtestesített. A minőségérzet viszont annál jobb. Mindenképpen pozitív, hogy a szárbetét és az Y-idom anyaga sima tapintású fém. 

 

 

A fejpánt és a hangszórókamrák külseje műanyag, ami az ár ismeretében lehetne exkluzívabb is, de legalább csekély az össztömeg (250 g). A puha bélésű párnák műbőr kárpitozásúak és szükség esetén cserélhetők. Szimpatikus, hogy vizuális értelemben nem túl harsány emblémát helyeztek mindkét oldalra. A szélek, illesztések pontosak, olyan terméket kapunk, amire jó ránézni. 

 

 

 

 

  Használat közben 

 

A QuietComfort Ultra kifogástalan komfortot nyújtott. Kézben tartva minimális kotyogást produkált, de a fejen észrevétlen maradt. Csekély tömege és a puha, vastag bélések, valamint az ügyes súlyelosztás által mellőzte a bántó, nyomó érzetet, pedig kissé feszesebb illeszkedésűnek bizonyult, mint az alapkiadású QuietComfort. Aktív zajkioltás tekintetében a gyártóra jellemző, meghökkentő mértékű dermedt csend ülepedett ránk, amint bekapcsoltuk. Megpróbáltuk ezt a hatást videón keresztül is átadni, de a valóságban, saját füllel hatványozottan jobban érvényesült az ANC hatékonysága. Ilyen tekintetben a Bose learatta a babérokat, kimagaslóan teljesített. 

 

 

 

Ha feltétlenül kifogásolni kell valamit zajkioltással kapcsolatban, akkor legfeljebb azt tudjuk, hogy kizárólag az ANC intenzitását nem volt módunk szabályozni. Mit jelent ez pontosan? Igen, a telefonos alkalmazás lehetővé tette, hogy különböző erősségű zajszűrő profilokat használjunk. Viszont, ha lejjebb vettük a zajkioltás erősségét, akkor a külső hangokat érzékelő mikrofon automatikusan bekapcsolt. Ezzel egy nyitott fejhallgató illúziója jött létre. Kicsit hiányoltunk egy olyan "zárt, de passzív" üzemmódot, amely blokkolja a külső mikrofont és az ANC-t is. Mindez előnnyel is járt, mert legalább zenehallgatás közben is érzékeltük a körülöttünk lévő eseményeket, ha erre tartottunk igényt. 

 

A telefonálásra szolgáló mikrofon is kifogástalanul szerepelt, bizonyos feltételekkel. Ha sapkát, sálat vagy kapucnit viseltünk, akkor a Bose QC Ultra mikrofonja szinte teljesen eltompította hangunkat és a másik fél jóformán semmit nem értett belőlünk. Ha nem akadályoztuk a mikrofont, akkor tökéletesen érzékelték a mondanivalónkat utcai környezetben és gépjárművön tartózkodva is. Ugyancsak kapucnis ruhában vagy kanapén heverve a fejhallgató hátsó mikrofonjával érintkező párna halk sistergő zajt generált, ami csak apró kellemetlenség, de egyeseket zavarhat.

 

 

 

A Bose saját fejlesztésű alkalmazása frissítések letöltését, EQ beállítást és ANC módválasztást tesz lehetővé. Emellett egyedi funkció hozzárendelését is felajánlotta a többfunkciós gombhoz, valamint e felületről tudtuk engedélyezni az Immerzív hangot. Utóbbit úgy érdemes elképzelni, mint egy VR játékot, csak zenével. Ha elfordítottuk fejünket, a zene egy rögzített térbeli ponton maradt, vagy pedig egyenletesen, lassan követett minket, mintha lebegő, utánunk úszó hangfalakból szólt volna. Rendkívül mulatságos és érdekes funkciónak bizonyult az Immerzív hang, de minket hosszabb távon szubjektíven inkább zavart, ezért kikapcsoltuk. Akit untat a fejhallgatós, fej közepére irányuló színpad, annak izgalmas alternatívát képez. 

 

  Hangminőség 

 

Lehetőségünk volt közvetlenül összemérni a QuietComfort és QuietComfort Ultra fejhallgatók hangzását. Dinamikában szoros hasonlóságot érzékeltünk, de frekvencia részletességben fejlettebb, gazdagabb volt az Ultra. Ráadásul a mélyhang alapbeállításon feszesebb és erőteljesebb volt, de anélkül, hogy túlságosan ráülepedett volna a fölötte lévő részletekre. 

 

 

A korábbi Bose QuietComfort fejhallgatóknál 10 kHz fölött élettelen, elmosott karaktert tapasztaltunk. Az Ultra karaktere szakított e hagyománnyal és tisztább, élénkebb tónusokat rajzolt meg. Még ezzel együtt sem vált kimondottan fényessé, sőt, 10 kHz-től egyértelműen gyengédebb, lekerekített ábrázolást alkalmazott. De végre nem azt érzékeltük elsőként, hogy a fejhallgató egy tonna elektronikus szűrőn keresztül adta át a zenét. 

 

Melody Gardot - Currency Of Man c. jazz/blues albuma telt, energikus hangmezővel jelent meg. Az énekhang intim volt és szuperközeli. A belépő és középkategóriás Bluetooth fülesekre jellemző digitális, műanyag érzetű ének helyett a Bose selymes, barátságos színben adta át az énekesnő gyengéd orgánumát. Eközben az ütős és pengetős hangszerek meglepően nagy dinamikai szabadsággal szóltak. Hallani lehetett (különösen 10 kHz fölött) egyfajta simaságot, de a központi részletek és a légkör átjött annyira, hogy önfeledt szórakozás legyen a vége. 

 

 

A különálló hangsávok, eltérő pontokból származó részletek megjelenítése olyan zenékkel is megtörtént, melyek nem kimondottan hifi tesztelésre íródtak. Ilyen volt Ugly Ducking - Just a Little Samba c. száma is. Az alapütem erőteljes volt, mintha egy táncklubban tartózkodtunk volna. Eközben az énekhang teljesen elhatárolódott a bohém fúvós kísérettől és lemezjátszós scratch hangeffektusoktól. A barátságos, laza hangkép lehetővé tette, hogy órákon keresztül hallgassunk (ésszerű terhelés esetén) zenét fejfájás nélkül. A fejhallgatók Coca-Cola kategóriáját kaptuk e hangzással, egy kissé szirupos, minimálisan édesített, de közben mégis folyamatosan kellemes és üdítő karaktert. 

 

 

 

Aki szereti a sok basszust, annak egyértelműen kedvez a Bose zászlóshajó fejhallgatója. Látható, hogy a mélyhangokat néhol akár 15 dB mértékben is feldobja a középső és magas frekvenciákhoz képest. 15 kHz fölött viszont nem eléggé informatív. A cintányér és rézfúvós hangszer nem igazán realisztikus rajta keresztül, mert az ilyen részleteket meglágyítja, de legalább finoman elrejti, lekerekíti a tömörített, YouTube-ról és Spotify-ról lejátszott műsorok hibáit. 

 

 

Az alap QuietComfort és QuietComfort Ultra fejhallgatók mérési görbéjét egymáshoz viszonyítva megfigyelhető, hogy a drágább kiadásnak erősebbek a basszusai és nincsen olyan kontrasztot okozó kiugrása 8 kHz-nél. Mélyhangban magabiztosabb, a magasabb frekvenciáknál pedig egyenletesebb, simább érzetű az Ultra. 

 

  Végszó

 

A Bose QC Ultra az egyik legjobb Bluetooth fejhallgató, ha ANC és kényelem tekintetében kell mérlegelni. Hangja fejlődött a gyártó előző termékeihez képest, ami ugyancsak dicséretes. Végre nem egy lusta, túllágyított ködből szólt a zene, hanem élénkséggel, színnel, széles dinamikai határokkal. A telefonos mikrofon ugyancsak segítséget jelentett mindennapi beszélgetések lebonyolításához, de sapka/sál/szemüveg kombinációtól hajlamos volt megzavarodni. Talán utóbbit szoftverfrissítés útján orvosolni fogják. Az ár kissé magas ahhoz képest, hogy jelenleg mennyibe kerülnek a fő kihívók. Cserébe a drámai csendet, amit a füles nyújt, nem sok vetélytárs képes felülmúlni még a drágábbak sem.

 

  Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: - fül köré fekvő (over-ear), zárt
Bluetooth verzió: - v5.3
Bluetooth kodekek: - SBC, AAC
Akkumulátoros üzemidő: - legfeljebb 24 óra
Akkumulátor töltési idő: - kb. 3 óra
Csatlakozó: - 2,5 mm-es mini Jack, USB-C

 

Méretek:

 

fejhallgató: - 13,9 x 19,5 x 5,08 cm

hordtok: - 15,7 x 21,1 x 6,1 cm

 

Tömeg:

 

fejhallgató: - 250 g

hordtok: - 200 g

 

Forrás: https://www.av-online.hu/

Termékösszehasonlítás