BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Quietcomfort Headphones Bluetooth fejhallgató teszt


2024/01/22

A csendkirály
Évről évre erősödik az ANC-képes vezeték nélküli fejhallgató felhozatal. A folyamatosan fejlődő technológia és egyre több vásárlói visszajelzés elég támpontot adott a Bose számára, hogy legnépszerűbb utazós fülesét megújítsa.

 

A QuietComfort célja ugyanaz, mint világhírű elődjeinek. Csendet és kényelmet nyújtani. Ebben változatlanul előkelő helyet tölt be. De mi történik, ha telefonálásra, vagy zenehallgatásra kerül sor?

 

  Nemcsak utazóké


A mikrofonos fül- és fejhallgatók meghatározó mindennapi kiegészítők. Segítenek kikapcsolódni, legyen szó egy podcast vagy Spotify műsorlista elindításáról. De a hétköznapok során nem kevésbé előnyös a jelenlétük, ha telefonálásra vagy online megbeszélésre kerül sor. Mindezzel bizonyára a legtöbb olvasó is tisztában van. Mint ahogy azzal is, hogy a Bose előkelő helyen szerepel az aktív zajkioltásos fejhallgatók világában.
Évekkel ezelőtt a zajszűrés (ANC) kevésbé volt kiforrott és a gyártók kifejezetten olyan fülesekben alkalmazták, melyek rendszeres utazók igényeire készültek. Nekik az számított, hogy amikor gépjárműveken, hangos városi környezetekben tartózkodnak, kevesebb zavaró tényező szóljon bele a hívásaik lebonyolításába, vagy éppen az üzleti ingázások közbeni pihenésbe. Sok ANC-képes fejhallgató került forgalomba, de többségük émelyítő érzést okozott. A Bose azzal aratott nagyot, hogy sikerült a kioltást másokhoz képest sokkal elviselhetőbben megvalósítania. Eközben rendkívül hatékonyan kiiktatta a külvilágból származó zajokat, és ami nem kevésbé fontos, órákon át tartó komfortot nyújtott.
Ma már nincs annyira kőbe vésve, hogy az ANC utazóknak való. Ha kimozdulunk otthonról, előny, de ha home office-ban maradunk, akkor is. Jól szigetelő fülessel növelhető a produktivitás, mivel kevesebb tényező vonja el figyelmünket a munkáról, vagy bármilyen hétköznapi tevékenységről. Mindez kiegészül a telekommunikáció szerepével. Mindegy, hogy főzés vagy irodai munka közben csörren meg a telefon, egyszerűen könnyebb egy vezeték nélküli fülessel kezelni a hívásokat, szabad marad mindkét kéz és a fülek elsősorban a hívó féltől származó információt fogadják.

 

 

  A jól bevált Bose recept


A QuietComfort Headphones formaterve szinte semmit nem változott. Utóbbi elsőre furcsa, mert megszokottá vált, hogy a gyártók szinte éves rendszerességgel kísérleteznek, variálva különféle formaterveket és anyagokat. A Bose úgy vélte, ha valami bevált, azon nem kell változtatni. Érthető, mert a cikk szereplőjének komfortja szoros összefüggésben van annak méretével és anyaghasználatával. Elsőre kifogás tárgyát tudja képezni, hogy a legtöbb külső rész műanyag. A riválisok egyre gyakrabban nyújtanak érintés alapú vezérlési lehetőséget. A QuietComfort vezérlésére továbbra is klasszikus gombok szolgálnak. A boltok polcain temérdek hallójáratba illeszkedő fülhallgató áll. Mégis nagy mennyiségben fogy a Bose nagyméretű, nem éppen zsebre vágható fülese. Minek köszönheti sikerét?

 

 

  Kicsomagolás


A fejhallgató egy remek védőtokkal együtt jön ki dobozából. A cipzárral zárható tároló alkalmatosság belső zsebe töltéshez szükséges USB-C és egy analóg Jack kábelt tartalmaz. Kézben tartva a QuietComfort kifejezetten kellemes tapintású és fül köré fekvő fejhallgatóhoz képest meglepően könnyű. A párnák rendkívül puhák, süppedősek. A jobb oldali kamrára helyeztek három gombot, melyekkel a jelszint (hangerő), továbbá a zenei navigáció és híváskezelés lehetséges. A ház oldalán egy tolókapcsolót kell előre pattintani, hogy bekapcsoljon a füles. Ha még előrébb toljuk, elindul a Bluetooth keresés. Bekapcsolt állapotban a gombok mellett fehér LED jelez halványan, Bluetooth párosítás esetén kéken villog.
A jobb kamra alján mindössze egy gomb fészkel, ami többfunkciós. Alapesetben a különböző zajkioltás erősségi szintek, vagy ahogy a gyártó alkalmazásában nevezik, módok közül segít választani. További szerepkör is rábízható, amennyiben a telefonos alkalmazásban engedélyezzük valamelyik lehetséges parancsikont.

 

 

  Használat közben


A QuietComfort aktív zajkioltása továbbra is döbbenetet vált ki használójából. Bekapcsolást követően egyenletesen elhalkul a külvilág zaja. Egészen addig, míg már-már dermedt csend marad csupán a korábbi városi morajlásból. Utcai felhasználásra és tömegközlekedésben ugyancsak kiemelkedő a fejhallgató ANC funkciója. Legerősebb fokozaton kissé nyomó, feszítő érzet alakulhat ki a fülben. Ennek csökkentésére érdemes megnyitni a telefonos alkalmazást. Utóbbi sok további beállítási lehetőséget rejt magában. Nincsen benne kimondottan ANC-erősség állítás, de ha kis mértékben beeresztjük a külső zajokat, akkor máris jelentősen csökken a nyomó hatás.

 

 

 

A Bose Music szoftver bizonyos mértékű személyre szabhatóságot nyújt. Átnevezhető a fejhallgató (a megadott néven fog megjelenni minden forráskészülék számára) és EQ opció is tartozik hozzá. Utóbbi csak három sávos, de legalább a főbb frekvenciákat (magas, közép, mély) lehet vele módosítani.

 

 

 

Az alkalmazáson keresztül nyomon követhető (vagy éppen törölhető) a korábban párosított eszközök listája és magyar segédlet áll rendelkezésre az általános funkciók, vezérlés megismeréséhez. Említést érdemel még a saját hang menüpont, melyen belül azt tudjuk beállítani, hogy telefonálás közben mennyire hangosan halljuk vissza saját magunkat. A jövőben megjelenő szoftverfrissítések ugyancsak a Bose Music rendszeren keresztül tölthetők le.

 

 

A gyártó legfeljebb 24 órás akkumulátor üzemidőt ígér, amit pontosan nem tudtunk lemérni, de a fejhallgatót valóban ritkán kellett csak töltőre csatlakoztatni. Napi 1-2 óra használatával akár egész héten keresztül tudtuk használni töltés nélkül. Ha valamit feltétlenül kifogásolni kell, akkor a telefonálásra szolgáló mikrofon az. Ha autók közlekedtek körülöttünk, a másik fél nehezen értett minket. Ezért városi kavalkádban nem biztos, hogy a Bose QC a legkiforrottabb telefonáló társ. Hozzá kell tenni, hogy csendesebb, nyugodtak körülmények között remek tisztasággal továbbította saját hangunkat. A vezeték nélküli hatókör a környezeti adottságoktól (emberek, falak, bútorok leárnyékolhatják az átvitelt) függően 5-10 méter közt volt, ami Bluetooth viszonylatban egész jó.

 

 

  Hangminőség


A korábbi Soundlink és QC35 fejhallgatók kipróbálása során úgy tűnt, hogy a Bose egy puhított, laza, tág dinamikára alapozó karaktert vett célba. Az új QuietComfort fejhallgató jobb részletességgel adta vissza kedvenc zenéinket, mint a korábban tesztelt QC 35 és QC 45 kiadások. Az énekhangot jobban középre igazította és a kísérő hangszerek irányait is ügyesebben ábrázolta. Ezt példázta Slackwax – Close to my fire c. száma. A fúvósok érdesen rajzolódtak ki, a basszus testes volt, de épphogy kerülte a túlzó nehézséget (az alkalmazásban lehet csökkenteni a mélyhang intenzitást).

 

Harold López-Nussa – Funky c. számában meglepően élénk és artikulált módon jelent meg a zongora, bár az ütemek és mélyebb tónusok továbbra is Bose-os felfújást kaptak. A cintányérokon érezhető volt egyfajta lágyság, amit más zenéknél ugyancsak tapasztaltunk. Az ütős hangszerek, váratlan, fémes, csattanó hangok továbbra is inkább beszorultak a komfort zónába. Ezzel együtt a QuietComfort Headphones kellemes, zamatos módon varázsolta fejünkbe a muzsikákat.

 

 

Mérés alapján látható, hogy bekapcsolt módban, aktív ANC-vel a fejhallgató elektronikusan több helyen kiegyenlíti a hangszórójának tehetetlenségét, botlásait. Mintha egy Dirac futna benne. 40 Hz alatt szerfelett magabiztos, ami annak is köszönhető, hogy az ANC kirekeszti a külső, romboló mélyhangokat, így a kamrában lévő morajlásokat jobban kontrollálja, mint egy passzív füles. 5-6 Hz között beesik, ami szerintünk összefügg a bizonytalan ütős hangszerekkel, ugyanakkor 8 kHz-nél megugrik, ami a Bose viszonylatban szokatlan artikulációra, erősebben fókuszált magas hangokra egy lehetséges magyarázat.

 

 

  Végszó


Azt kapjuk, amit a gyártó ígér: csendet és kényelmet. A mai zajos, rohanó világban mindkettő érték. A QuietComfort jobb felbontással szól, mint elődjei, de QC 35-ről váltani nem érdemes (attól inkább az Ultra lesz drámai előrelépés). Aki a legkomfortosabb fül köré fekvő fejhallgatót keresi, annak nehéz lesz jobbat találni. A szolgáltatás felhozatal kiforrott, de hangos környezetben a telefonálásra szolgáló mikrofon sok külső zajforrást érzékelhet. Ezzel együtt a Bose slágerfülese továbbra is üt, és dicséretes, hogy csak pozitív irányba változott.

 

Forrás: www.av-online.hu

Termékösszehasonlítás