BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose QuietComfort Earbuds II TWS Bluetooth fülhallgató teszt


2023/01/12

A Bose merészsége néha egészen váratlan termékeket szül. Emiatt megalapozott a kíváncsiságunk, ha valamelyik új eszközüket tesztelhetjük. A QuietComfort Earbuds II egy technológiai gyöngyszem, legyen szó a kivitelről vagy funkciókról. Aktív zajszűréssel rendelkezik, a töltőtokkal együtt akár 24 órás használatot tesz lehetővé, a CustomTune-nak köszönhetően automatikusan használója ízlésére szabja a hangot. De milyen használni a mindennapokban?

  Küllem

 

A Bose QuietComfort Earbuds II-ben az a nagyon jó, hogy első kézbevételkor is átjön a magas minőség, amely mind az anyagválasztásban, mind a formavilágban, mind a kivitelezésben megmutatkozik. A fehérszínű töltőtok kemény műanyag háza strapabíróvá teszi, selyemfénye pedig emel letisztult esztétikáján. Nagyon kellemes kézbe venni a sima felületnek és a lekerekített széleknek köszönhetően. Nem jellemzi túldíszítettség, hiszen inkább a különleges formavilágot hangsúlyozzák, a logót is ízlésesen, a legkevésbé sem feltűnően helyezték el az elején. A töltésre szolgáló USB-C csatlakozó a tok alján található. A tok teteje finoman nyitódik és csukódik.

 

A fülhallgatókon is megérződik a minőség és az átgondoltság. Ergonomikus kialakításúak, rafinált formákkal. A tokhoz hasonlóan kerek idomok jellemzik őket. A komfortot képviselik a puha fülillesztékeknek és szi stabilitásoknak. Utóbbiakból 3-3 méretet mellékelt a gyártó. A QuietComfort Earbuds II színpalettája nem túl nagy, mivel a fehéren kívül még fekete színben vásárolható meg. Az anyagválasztásnak biztosított IPX4 tanúsítvánnyal, tehát izzadság- és vízállósággal.

 

 

  Használat közben

 

A QC Earbuds II nagyon kényelmes viselet, ráadásul stabilan a hallójáratban marad köszönhetően az oldalán elhelyezkedő szilikonpántoknak. Plusz pont, hogy a pántok nem nyomnak hosszútávon sem, és tempós gyaloglás mellett sem kellett igazgatnunk a kapszulákat. Viszont sapka alatt kicsit kényelmetlen volt hordani őket, mert kitüremkedtek a hallójáratból. A Bluetooth kapcsolattartással teljesen meg voltunk elégedve, gyorsan és könnyen csatlakozott a telefonunkhoz, későbbi használatnál pedig automatikusan párosodott hozzá. A hatótávolsága kb. 9 méter volt.

A fülesek egy teljes feltöltéssel kb. 6 órányi használatot tesznek lehetővé, a töltőtok pedig további 18 órányi akkumulátoridőt biztosít. Ha csak 20 percig tudjuk tölteni, azzal már 2 óra zenehallgatásra nyílik lehetőség.

 

 

A fülesek oldalán érintőpanelek találhatók, amelyekkel kezelhetjük a hívásokat, a lejátszást és a zajszűrést, anélkül, hogy a telefonunkhoz kellene nyúlnunk. De akár a Bose alkalmazását is használhatjuk, azon keresztül még inkább személyre szabhatók a funkciók. Állíthatjuk rajta a zajszűrés módját, a hangerőt, saját ízlésünk szerint változtathatjuk a hangszínt. A fülbetét-illeszkedési teszttel megnézhetjük, hogy mennyire passzol a használt illeszték a hallójáratunkba. Beállíthatjuk, hogy telefonálás közben mennyire halljuk vissza a saját hangunkat.

 

 

A fülesbe aktív zajszűrés is került, ennek köszönhetően a zenehallgatási és a telefonálási élmény is magasabb szintre emelkedik. Használat közben választhatunk a csendes és az éber mód közül. A csendes mód esetén a legtöbb zavaró zajt kizárhatjuk. Például az irodában alig hallottuk munkatársainkat, a tömegközlekedésen az utasokat és a jármű hangját, főzés közben pedig nem zavart minket a páraelszívó búgása. Éber módban viszont lehetőségünk van hallani a környezetünket, ami nagyon hasznos, ha szeretnénk érzékelni, ha megszólítanak minket, vagy az utcán sétálva is sokkal biztonságosabb.

 

 

A zajszűrés a telefonálást is jobb élménnyé tette. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a metróaluljáró lépcsőjén telefonáltunk, és ebből a partnerünk semmit sem érzékelt, ugyanis a QuietComfort Earbuds II teljesen kiszűrte a külső zajokat, így egy hangos környezetben is kényelmesen beszélgethettünk.

 

  Hangminőség

 

A gyártó füleseire jellemző egy bizonyos hangkarakter, ami ezúttal is meghatározta a zenehallgatás élményét. Legtömörebb fogalmazásban az amerikai jelzőt lehetne ráhúzni, de a lazaság is ideillő kifejezés. Frekvencia-elosztása alapesetben erős, testes basszusra épült. Azért alapesetben, mert a telefonos alkalmazáson keresztül egyetlen érintéssel leszabályozhattuk volna a mélyhangok erősségét. Mégsem tettük, mert éppen a vaskos, nehéz basszus tette izgalmasabbá az összes könnyűzenei darabot.

A középső frekvenciák zselés, ruganyos érzettel tudtak csak megjelenni, amit ének-centrikus műveknél szokni kellett. A magasfrekvenciákon lehetett leginkább érezni a Bose elektronikus beavatkozását. A szisszenő, csörrenő, fémes részletek sok esetben csak erősen digitálisan, tömören tudták kiegészíteni a zenét. Ez jazz vagy klasszikus műfajok hallgatásakor visszafogta a realitás érzetét. A meleg, lágy mélyhangok viszont megelőzték, hogy az összkép túlságosan rideg, elektronikus hatású legyen.

 

A fenti sorok kifejezetten a frekvenciák visszaadását jellemzik, amiben a Bose nem igazán törekedett színezetlen realizmusra. Valahol el lehetett nézni ezt a kompromisszumot, mert hangulat és atmoszféra teremtésben mégis ügyesen szerepelt. Az Istvánffy Kamarakórus által előadott Requiem aeternam: Introitus hallgatásakor megmaradt az érzelmi töltet és a sztereó térhatás is szélesebb, nyitottabb volt a vártnál. Annak ellenére, hogy érzékelni lehetett a Bose digitális szűrését, az énekhangok részletessége és a dinamika kezelés sikerrel lekötötte figyelmünket. Ettől függetlenül le kell szögezni, hogy a QC Earbuds II fő erősségét könnyűzenei darabok jelentették.

 

Billie Eilish - Everything I Ever Wanted c. számát hallgatva a Bose kibontakozhatott térmélység és basszus kapacitás tekintetében egyaránt. Az ütemek elefántléptékű súllyal, mégis gazdag tonalitással kísérték az énekesnő szinte suttogó orgánumát. Annak ellenére, hogy nem a legpontosabb hangszínt kaptuk, az összkép egyszerre volt fülbemászó és intenzív. Pozitívumnak számított, hogy a hosszútávú hallgathatóság a mesterkélt frekvencia ábrázolás ellenére megmaradt. Órákig lehetett frusztráció nélkül hallgatni a zenét, ami hétköznapi használat tekintetében logikusan nagyobb prioritást élvez, mint a pontosságra törekvés.

 

  Végszó

 

A Bose felhasználóbarát és kényelmes fülhallgatót dobott piacra. Igényes és esztétikus, de letisztult megjelenése a legtöbb stílushoz jól idomul. Személyre szabható, egész nap komfortosan használható, és telefonálásnál is kiválóan megállja a helyét. A QuietComfort Earbuds II nem tartozik a legolcsóbb árkategóriába, de egyértelműen jó választás lehet azok számára, akiknek fontos, hogy színvonalas, jól kihasználható teljesen vezeték nélküli fülesük legyen.

Egyértelműen nem a legőszintébb hangkarakterű TWS, ami eddig nálunk járt. Saját belátása szerint gazdagítja, digitálisan felülírja a zenei információt. Halk járatás esetén, csendes környezetben susogó háttérzaj hallható (tudomásunk szerint frissítés útján orvosolni fogják), ami egyeseket bosszanthat. Viszont dinamikája nagy átfogású, sztereó középpontja stabil és egy kis térmélységet is képes megjeleníteni. Nem harsány, hosszútávon hallgatható marad, ami egy átlagfelhasználó számára több, mint elegendő. Akik ezért az összegért kizárólag hangminőséget akarnak, azoknak le kell mondani az intelligens mikrofonról és a vezeték nélküliség kényelméről. Mindenki más a magas árért cserébe a leghatékonyabb ANC-t kapja, ami ma kereskedelmi forgalomban kapható.

 

  Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: True Wireless in-ear
Chipkészlet: Qualcomm S5 Audio SoC
Bluetooth verzió: v5.3
Bluetooth kodekek: SBC, AAC
Mikrofonok: 4 db mindkét fülhallgatóban
Akkumulátor: lítium-ion
Akkumulátoros üzemidő (fülhallgató): kb. 6 óra (a töltőtok további 3 teljes töltést biztosít)
Akkumulátor töltési idő (fülhallgató/töltőtok): kb. 1/3 óra
Csatlakozó: USB-C (töltéshez)
Tömeg (fülhallgató/töltőtok): 6,24/59,8 g
Ár: 134 900 Ft
Forgalmazó:
BaSys Magyarországi Kft.

+36-23-887-920

+36-23-887-921

+36-23-887-922

2045 Törökbálint, Tópark utca 9.

basys.hu/bose

Információs weboldal: bose.hu

 

  Mérleg

 

    • Komfort szempontjából nehezen kifogásolható
    • Telefonáláshoz kifejezetten előnyös az intelligens mikrofon
    • Erőteljes mélyhangok
    • A jelenlegi kínálatban az egyik leghatékonyabb aktív zajkioltás
    • IPX4 tanúsítvány
    • Pontatlan magasfrekvenciái miatt komolyzenéhez nem a leghitelesebb tolmács
    • Nincs aptX és aptX HD kodek
    • Halk háttérzaj alacsony terhelésen (szoftverfrissítéssel javítani fogják)
    • Mindössze két szín közül lehet választani
    •  

  Szubjektív vélemény

 

    Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás