BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose QuietComfort 35 II aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt


2018/01/15

A vezeték nélküli, aktív zajszűréssel felvértezett Bose QC 35 kapott egy kis ráncfelvarrást, melynek eredményeként II. kiadásként fut tovább. Mindössze apróságokban fejlődött, cserébe semmivel sem lett rosszabb, mint sokat emlegetett elődje.

A Bose QC 35 II újdonságai közé tartozik a Google Asszisztens támogatása, ami Android rendszert futtató eszközök beszéd alapú vezérlését jelenti. Ehhez mindössze nyomva kell tartani a baloldali kamrán lévő gombot. Így navigálhatjuk a zenejátszást, menedzselhetjük napi teendőinket. Kár, hogy ezt egyelőre csak angol nyelven tehetjük. Az említett gomb akkor is funkcionál, ha más (pl. iOS) készülékkel párosítjuk a fülest, úgy az aktív zajszűrés szintjei közt variálhatunk.

 

A gyártó nem tette közzé, hogy mihez nyúltak még hozzá, azt viszont saját tapasztalatból mi is érzékeltük, hogy a beépített mikrofon a korábbihoz képest valamivel hatékonyabb lett. Az első generáció hajlamos volt túl sokat venni a külvilág zajaiból, ami beszélgetőpartnerünket frusztrálta. Az utód is gyakran hallhatóvá teszi a körülöttünk lévő zajokat, ettől függetlenül kevesebb panasz érkezett a vonal másik végéről. A fejlődés fennmaradó része képlékeny, a kiegészítő mobil applikációnak köszönhetően. Utóbbit bármikor toldozgathatja ilyen-olyan extrákkal a Bose. Például nemrégiben belekerült a Find My Buds funkció, ami az elhagyott fülesünket segít megtalálni, legalábbis megpróbálja. Ehhez a fejhallgató hatókörében kell tartózkodnunk, és ha még be van kapcsolva, akkor a QC 35 hangjelzést ad. Minden mást érintetlenül hagytak a fejlesztők, ami a termék sikerére való tekintettel érthető is.

 

Használat

A QC 35 II megtestesíti a vezeték nélküliség napos oldalát. A bekapcsolás és zeneszám elindítás hamarabb végrehajtható, mintha kábeles fülest használnánk, feltéve, hogy telefonunkkal már korábban párosítottuk és a hatókörön belül tartózkodunk. Utóbbi nagyon jónak számít, ideális körülmények közt akár 10-15 méter is lehet.

A fejhallgató kezelőszervei nagyon könnyen, még kesztyűs kézzel is kitapinthatók. A gombokat tartalmazó kapszula alján található a Bluetooth kapcsolódást és az akkumulátor töltöttséget jelző LED, de a különböző funkciókról a füles női robothangja is ad tájékoztatást (ami szerencsére kikapcsolható az applikáción keresztül). Apró furcsaság, hogy ha erős szélben használjuk a fülest, akkor a légmozgás miatt halk susogást keltenek a szűrőmikrofonok, ez a jelenség minket nem zavart különösebben.

Az aktív zajszűrés hatékonyságáról külön cikket lehetne írni, rendkívül érzékletesen kitaszítja a külvilág zaját akkor is, amikor azt hinnénk, hogy csendes(ebb) környezetben tartózkodunk. Így történt akkor is, amikor a Kelenföld metróállomás peronján állva bekapcsoltuk a QC 35 II-t és a háttérben zakatoló mozgólépcsők morajlása hirtelen töredékére csökkent. Buszon, villamoson és a körút mentén sétálva is csak előnyösen hatott a zajzár, jóllehet, nem szívesen használtuk magas szinten, mert azon már enyhe feszesség érzetet okozott a fülnek.

Otthoni környezetben, ahol a falióra kattogásától eltekintve nem jutottak be zavaró hangok, egyszerűen kikapcsoltuk a kioltást. Ilyenkor ugyanis hallani véltük az elektronika általi, egészen halk sziszegést is, ami persze egy átlagosan zajos szituációban egyáltalán nem érzékelhető. Piros pont jár az összecsukható kialakításért és a mellékelt, kemény falú, cipzáras védőtokért. Utóbbi megfelelően védi tartalmát és belső rekeszében jut hely a moduláris (gyárilag mellékelt, 30 cm-es micro USB és 120 cm-es 3,5 mm - 2,5 mm-es Jack) vezetékeknek.

 

Hangminőség

A QC 35 II hangminőségben nem múlja felül egyértelműen elődjét, viszont akik utóbbiról szóló cikkünket nem olvasták, azoknak most összefoglaljuk, hogy mire számíthatnak. A füles egyértelmű előnye, hogy nem akart egyértelműen dominálni basszusokban, ettől függetlenül képes volt meleg, feszes és lendületes alsó frekvenciákat adni. Karakterét összességében lágy és simulékony, jóleső dinamika jellemezte, a hifis igényűeknek talán túlságosan is finomkodó magashangokkal. A zenéhez hozzáadódik a Bose ún. szűrője, saját hangja, ami segített a gyengébb minőségű vagy erősebb tömörítésű felvételeket is kicsit dinamikusabbá, élvezhetőbbé tenni. Laikus olvasónk számára ez talán nem annyira érthető, a lényeg, hogy a fülesben lévő elektronika némileg elsimított egyes részleteket, ami egyfelől a felbontás kárára ment, másfelől nem a fals digitális csörgedezést figyeltük, hanem magát a zenét.

Lejátszási listánkra egy kis progresszív metal is került (Polaris - Messenger), mely a torzított gitárt és cineket nem különösen mozgatta meg körülöttünk (szűk, burokszerűen prezentált színpad jellemzi a fejhallgatót), energikusság szempontjából viszont egész ügyesen szerepelt a Bose. Ez a dal az aktív zajszűrés bekapcsolását követően hirtelen meglepett minket, az énekes szinte orrhangra váltott. Utóbbi valójában a hangszórókamra külvilág miatti öblös mellékzajának megszűnése volt. Elektronikus zenére (Deadmau5 - Ghost 'n' Stuff (feat Rob Swire)) váltva feszes, ütős, fiatalos élményt kaptunk. Ez a stílus feküdt igazán tesztalanyunknak. Térmélység keltésével nem fáradozott a QC 35 II, szűk burokba foglalta közölnivalóját viszont mindezt aránylag fegyelmezetten tette.

Más fejhallgatóknál volt már rá példa, hogy hangminőség javulást értünk el, ha Bluetooth helyett a moduláris vezetékre váltottunk. Így ezúttal is tettünk egy próbát, de egyik megoldást sem bizonyult egyértelműen jobbnak, ugyanis kábellel a magashangok váltak kicsit szebbé és részletesebbé, Bluetooth használatával (mivel ilyenkor a fejhallgatóban lévő DSP is dolgozni kezdett) viszont a sokaknak mérvadóbb alsó frekvenciák tartománya lett erősebb és teltebb. Ettől függetlenül nem kell vészmegoldásként kezelni a Jack kábelt, hiszen olyan számokkal, mint pl. a Dave Brubeck - Take Five, többet kaptunk a cintányér levegős lecsengéséből, ugyanez a részlet kockásodva, kevésbé légiesen tudott csak megjelenni a Bluetooth használatával. Ettől függetlenül a sztereó tér fentebb ecsetelt elosztása és mélysége szinte egyáltalán nem változott, ezért ha valaki a laptopján készül könnyedebb, nem annyira basszus orientált zenét hallgatni, akkor parányi részlet nyereségre számíthat vezetékkel.

 

Végszó

A Bose QuietComfort 35 II tankönyvbe illően felel meg a mobilitással kapcsolatos feltételeknek. Könnyű, kényelmes, hordozható, ugyanakkor diszkrét, mindkét nem tetszését elnyeri, vezeték nélkül is élvezhető hangot nyújt, és ami a legfontosabb, hatékonyan kizárja a külvilág zaját. Picivel tovább fejlődtek szolgáltatásai és telefonálni is jobb vele, apró tökéletlenségei ellenére is megérdemli az Ajánlott Vétel cédulát, mert a maga kategóriájában továbbra is erős résztvevő. Nem filléres tétel, de aki kipróbálja, az hamar meg is fogja érteni, hogy miért nem az.

 

Forrás: https://www.av-online.hu/fejhallgato/bose-quietcomfort-35-ii-aktiv-zajzaras-bluetooth-fejhallgato-teszt_2341

Termékösszehasonlítás