BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose QC Ultra Earbuds TWS Bluetooth fülhallgató teszt


2024/03/26

Kevés cég ért annyira az aktív zajkioltáshoz, mint a Bose. Töretlen népszerűsége ellenére nem kapkodja el a modellfrissítéseket. Csak néha lép, de akkor nagyot. A QuietComfort Ultra Earbuds zseniális útitárs, ha megbocsátják néhány konzervatív részletét. Mire számíthatnak azok, akik hajlandók 125 000 forintot költeni az amerikai gyártó jelenlegi topkategóriás TWS-ére?

 

 

  Miben más, mint elődje?

 

A Bose ANC (active noise cancelling) funkciós fülesei közkedveltek a rendszeresen utazók vagy zajos környezetben rendszeresen lévők körében. A korábban bemutatott QuietComfort Earbuds II külsőre nagyon hasonló, külsőleg alig történt módosítás. Alapvető funkcióit megőrizték az új, Ultra kiadás esetében is, viszont ahogy a gyártó fogalmaz, “forradalmian új, Bose hangzást” valósítottak meg. Mit jelent ez konkrétabban? Többek között azt, hogy az Ultra már Qualcomm Snapdragon jelfeldolgozást tartalmaz, ami nagyobb hangfelbontást tesz lehetővé, mint a korábbi generáció. Végre támogatja a sokak által hiányolt aptX Adaptive kodeket, amit egyébként a magyar honlapon lévő gyakori kérdések olvasgatása közben tudtunk meg.

 

 

Másik újítás a Bose Immersive Audio hangzás, aminek nem kifejezetten a hangtisztasághoz, hanem inkább a hangok érzékelési módjához van köze. Ez egy opcionálisan engedélyezhető szolgáltatás, hogy pontosan mi történik általa, rövidesen eláruljuk. A QuietComfort Ultra kapott Google Fast Pair párosítást is, aminek köszönhetően gördülékenyebbé válik a füles keresése, illetve párosítása.

 

 

A hivatalos leírás szerint akár 6 óra üzemidő is lehetséges egy feltöltéssel, ami úgy értendő, hogy a konkrét fülhallgató legfeljebb ennyit bír, terheltségtől és ANC intenzitástól függően. A töltőtok hozzátesz ehhez, további 3 töltésre elegendő energiát biztosít. A fülhallgatók oldalanként 4 db mikrofont tartalmaznak, a jelátvitel pedig Bluetooth 5.3 kapcsolattal történik.

 

 

  Küllem

 

Apró dobozban kaptuk meg tesztalanyunkat. Láthatóan törekedtek a visszafogottabb műanyagcsomagolás használatra, ami dicséretes. Az alapértelmezett tartozékok része egy rövid USB A-C töltőkábel, három fülilleszték és ugyanennyi gumitámasz (a kapszula fülgerinc alatti élére, körben felhelyezhető, jobb stabilitást segítő támaszték).

 

 

Megjegyzés: külön megvásárolható egy Fit Kit nevű szett, mely három illesztéket tartalmaz és sportolásra alkalmasabbá teszi a fülest.

A QuietComfort Ultra Earbuds töltőtokja ugyanazt a minőségérzetet nyújtja, mint amit az elődöknél kaptunk. Műanyag, de legalább kellemes tapintású. Fedele nyitás után automatikusan rögzül, és mágnesek segítségével csukódik. Ahogy kinyitjuk, a tető alatt és a tok oldalán is mutatja egy-egy LED a fülesek, illetve a főakkumulátor töltöttségi szintjét.

 

 

 

Nálunk a fekete kiadás vendégeskedett, mely kellemes benyomást keltett kerekített formájával. A hangszórókamrára hosszúkás nyúlványt terveztek, érdekes módon nem annak levégére pozícionálták a mikrofont (mint az AirPods Pro jellegű kihívóknál), hanem a belső, fej felőli oldalára. A megjelenés összességében kellemes volt azt leszámítva, hogy a fényes fekete részeken könnyen meglátszott az ujjlenyomat.

 

  

  Használat közben

 

Amit a korábbi QC Earbuds fülhallgatók tesztelése során dicsértünk (Bluetooth kapcsolat stabilitása, telefonhívás hangminősége, kényelem), továbbra is a termék fő pozitívumát képezte. A komfortot és ANC hatékonyságot illetően nem találtunk kifogást. Továbbra is döbbenettel vegyesen tapasztaltuk, ahogy az utcai zajt, háztartáson belül előforduló zajokat szinte megsemmisítette a kis fülhallgató. Ráadásul közben mellőzte az émelyítő, szédítő mellékhatást, ami egyes középkategóriás ANC-s vetélytársak esetében probléma volt.

 

 

Ha feltétlenül kifogásolni kell valamit, akkor legfeljebb két apróságot tudunk megemlíteni. Az egyik, hogy halk járatás esetén, ha csak azt akartuk, hogy alig hallható szintű legyen a háttérzene, susogó alapzajt vettünk észre. A másik, hogy amikor megérintettük a fülhallgatót (számváltás, hívásfogadás, hangerősség módosítás miatt), az nem adott semmilyen hangalapú visszajelzést. Ez olykor bizonytalanságot hagyott maga után, ha nem azonnal reagált az elektronika. Hozzá kell tenni, hogy néhány nap elteltével hozzászoktunk a hangtalan vezérléshez.

 

 

 

 

Más nagy gyártókhoz hasonlóan a Bose is egyetlen alkalmazást fejlesztett ki, amely az összes aktuális termékének beállítására szolgál. A jövőbeni szoftverfrissítések letöltésén kívül választható ANC módok, EQ profilok, parancsikon személyre szabás és a fentebb említett immerzív hang elérése közül is tudtunk válogatni. Utóbbi azt jelenti, hogy a hanginformáció engedélyezést követően virtuális térbe helyezkedett el. Így a jobb és bal csatorna részletei nem fülhallgató szerű élménnyel jelentek meg, hanem egy szimulált szobában lévő hangfalpár érzetével. Oly mértékben, hogy ha elforgattuk a fejünket, a zene is “ott maradt”, ahova eredetileg fordultunk. A “Mozgás” állapot engedélyezése után úgy követtek minket a hangok (igen, sztereóban), mintha folyton utánunk röpködő hangfalakból szólt volna a zene. Ez amennyire szórakoztató, egyeseknek éppen annyira furcsa lehet. Akinek nem tetszik, bármikor kikapcsolhatja.

 

 

  Hangminőség

 

Melody Gardot jazzénekesnő Baby I’m A Fool c. dalát hallgatva olyan hangfelbontást kaptunk, amire korábban semmilyen Bose TWS nem volt alkalmas. A bevezetőben úszó vonós kíséret szépen hullámzott, gazdag textúrával és széles térrel. Az énekhangot kísérő klasszikus gitár dinamikus volt és szépen kiemelkedett a színpadból. Melody Gardot intim közelséggel jelent meg, minden ajakhangja élénken kirajzolódott. Aki szereti a hasonló, inkább lágy jazz műveket, kifejezetten szeretni fogja a Bose meleg basszusát és szokatlanul határozott, de nem túl bántó magas hangjait. Más korábban kipróbált vezeték nélküli Bluetooth fülhallgatókat nem szárnyalt túl tesztalanyunk hangzása, de végre utolérte a prémium mezőnyt. A korábbi QC modelleknél inkább lustább, lassabb karakter volt jellemző, ami hangszeres, klasszikus daraboknál előnytelen benyomást keltett.

 

 

Kellemesen bánt az akusztikus hangszereket tartalmazó zenékkel, de a QuietComfort Ultra valódi nyerő kártyája az elektronikus könnyűzene maradt, azon belül is főképp a basszusok. Aki szereti a mélyre hatoló, testes érzetű, vaskos ütemeket, ettől kamatostól megkapja. HEDEGAARD - Ratchets c. száma eszelősen kemény és agresszív mélyhangokat tartalmazott. A Bose fülhallgató simán átadta azokat, az erőlködés legcsekélyebb jele nélkül. Kicsit még rá is pakolt az 50 Hz alatti tónusokra, hogy lehetőleg egy elit táncklub közepén érezzük magunkat. Amennyiben valakit zavar ez a fajta szépítés, a telefonos alkalmazásból le tudja csökkenteni a mélyhangok erősségét. De hát miért tenne ilyet, amikor Bose termékről esik szó, pont az izgalom a lényeg!

 

 Végszó

 

A Bose QuietComfort Earbuds azoknak való, akiknek a csend és kényelem minden másnál fontosabb. Hangfelbontása egyértelműen gazdagabb, mint az elődöké, ezért aki rendszeresen hallgat zenét, értékelni fogja a pontosabb részleteket. Ezzel együtt a basszus nem kis szerepet kap és a Bluetooth miatt előfordul némi puhaság a karakterben. Az összkép egy kellemes prémium TWS, ami kisebb furcsaságaitól függetlenül könnyen a mindennapok részévé tud válni.

 

Forrás: https://www.av-online.hu

 

Termékösszehasonlítás