BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Home Speaker 500 Bluetooth hangszóró teszt


2018/12/18

Az otthoni zenedoboz



A Bose hangszóróit és füleseit mindig érdeklődve teszteljük, hiszen az igényes kivitel mellett mindig a vártnál nagyobb és tisztább hangot kapunk. Legújabb termékcsaládjával pedig az élvezhetőbb otthoni zenehallgatást tűzte ki céljául a gyártó, amelyhez kis helyigényű, de prémium kialakítású hangsugárzókat ígérnek nekünk. Ennek eredményeként mutatjuk be a Home Speaker 500-at.



Az új termékcsalád


A Bose Home Speaker 500 a Smart Speakers intelligens hangsugárzók családját erősíti. Ide tartozik még a Soundbar 500 és a Soundbar 700. Mindegyikben közös, hogy hangvezérléssel is irányíthatók, ami országonként eltérő hangutasításokat jelent (magyarul nem ért). Beépített WiFi-vel és Bluetooth-szal is rendelkeznek, és a Bose új saját alkalmazásával, a Bose Music-kal kezelhetők. Azoknak viszont, akik rendelkeznek már SoundTouch termékekkel, rossz hír, hogy az eltérő alkalmazás miatt nem lehet őket együtt vezérelni, vagyis a SoundTouch termékekkel a Smart Speakers tagjai nem kompatibilisek, azokkal nem képesek multiroomot kialakítani.



Küllem


A Home Speaker 500 tekintélytparancsoló megjelenésű és még csak véletlenül sem akarja egy hordozható hangszóró látszatát kelteni. Erről méretei is tanúskodnak, hiszen 203x170x109 mm, és 2,15 kg. Az elliptikus henger formájú hangsugárzó dizájnja egyébként kellemes, egyáltalán nem tolakodó, bármilyen stílusú szobába beleillik minőségi megmunkálású, minimalista kinézetével.



A feketében és ezüstszínben kapható hangeszköz lekerekített formája nem öncélú, mivel ennek köszönhetően a belsejében kialakuló állóhullámokat is jobban csillapítja. Belsejében két egyedi tervezésű hangszóró található, amelyeket egymással ellentétes irányban helyeztek el, ezzel 360 fokos hangszórást eredményezve. Eloxált alumínium készülékháza elején egy kijelző is elhelyezkedik, amely készenléti állapotban az időt mutatja, zenehallgatás közben pedig kiírja a szám előadóját és címét.



Az érintőpaneles kezelőszerv a hangszóró tetején van. A szokásos navigáló, ill. jelszint és bemenet választókon kívül egytől hatig beszámozott csatornaválasztókat is kapunk. Bizonyos gombok több funkcióval is bírhatnak, például a lejátszás/szünet gombot hosszan érintve a készülék kikapcsol; bekapcsolásnál viszont elég csak a Bluetooth gombhoz érnünk, így is készen áll majd a párosításra.



A hangszóró hátoldalán találjuk meg továbbá a táp- és egy Jack bemenetet, talpát csúszásgátló gumilemez borítja.



Használat közben


A Home Speakert többféleképpen is használhatjuk. Egyrészt természetesen Bluetooth-on keresztül. Ehhez meg kell érintenünk a kezelőszerven lévő Bluetooth gombot. Ekkor a hangszóró kijelzőjén is láthatjuk, hogy készen áll a csatlakozásra. A párosítás nem vett sok időt igénybe, és a kapcsolattartása jónak mondható, miközben a hatótávolsága körülbelül 8 méter. A párosítás után a kijelzőn megjelenik a telefon típusa, és ha elindítunk egy dalt vagy videót, akkor annak az előadóját és a címét is megjeleníti. Másodszori vagy harmadszori csatlakozáskor automatikusan párosodott a telefonunkkal, amelyen be volt kapcsolva a Bluetooth.



A Home Speaker 500-at Jack bemenetről is hallgathatjuk, így olyan eszközökről is lejátszhatunk róla zenét vagy filmet, amely nem rendelkezik Bluetooth-szal (kábelt viszont csomagolása nem tartalmaz). További lehetőség még a WiFi használata. Ehhez le kell töltenünk egy applikációt, amely a Bose Music. Ez kifejezetten ehhez a termékcsaládhoz készült, ugyanis az előzőknél a Bose Connect volt használatban (A SoundTouch termékekhez pedig a Bose SoundTouch). Az applikáción belül létre kell hoznunk magunknak egy felhasználói fiókot, ezután pedig hozzá kell adnunk a terméket.




Az alkalmazáson belül megtaláljuk a Spotify-t, a Deezert és ennek segítségével lejátszási listákat, rádióállomásokat, dalokat rendelhetünk hozzá a kezelőszerven található számokhoz, így a telefonunk nélkül, csak egy érintéssel is elindíthatjuk a kedvenceinket. Továbbá ébresztő funkciót is engedélyezhetünk, ill. hangutasítások adhatunk az Alexának. Esetünkben az alkalmazás használata kissé nehézkes volt (a felhasználói visszajelzések szerint is gyakran instabil a WiFi konfiguráció folyamata), de reméljük, hogy a jövőben egy szoftverfrissítéssel ez a probléma megoldódik.

Abban az esetben, ha több Smart Speakers termékkel rendelkezünk, akkor többszobás hangrendszert is kialakíthatunk, szinkronba állíthatjuk őket, vagy külön-külön is hallgathatunk rajtuk zenét. Akkumulátor nem található a hangszóróban, így nem vihetjük bárhova magunkkal. Bár ez valamennyire érthető, mivel ezt a termékcsaládot kifejezetten otthoni zenehallgatásra fejlesztették ki.



Hangminőség


A Home Speaker 500 hozza a Bose-tól elvárható hangminőséget, a testes basszust, a tiszta, meleg hangot, amelyet bármeddig szívesen elhallgatnánk. A gyártó a honlapján azt ígéri, hogy ezzel az egy hangsugárzóval sztereó hangzás érhető el, amely nem teljesen helytálló, hiszen a sztereó kép meg sem közelíti azt, amit két különálló dobozzal megszólaló hangfalszett nyújtani tud, de ha ettől eltekintünk, akkor valóban szobát betöltő, nagy szórású hangélményt kapunk.



20-25 négyzetméteres szobát gond nélkül betölt alig közepes hangerőn. A Castle in The Snow (The Avaner & Kadebostany) hallgatása közben is azt állapítottuk meg, hogy a hang kellően dinamikus, kiegyensúlyozott és nincs túlságosan tele pakolva basszussal, ami a magas frekvenciák rovására menne. Az eszköz elhelyezésénél azonban azt javasoljuk (ahogy ez mindenféle hangfal esetében érvényes), hogy ne tegyük közvetlenül fal mellé, vagy sarokba, mert akkor könnyedén felhalmozódik a falakról visszaverődő basszus. Ezen kívül túl nagy hangerőn sem ajánlatos használni a Home Speakert, ugyanis ebben az esetben a méretből adódóan membránzajjal, harsánysággal párosul a zenehallgatás.



A Lonesime Moonlight Waltz-ot hallgatva Doc Watsontól és David Grismantól, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a hangszereket és úgy általában az akusztikus nótákat hogyan jeleníti meg. A közepes frekvenciák kellemesen árnyaltak, szépen ábrázolja a hangszereket, a gitár pengetésének nincs túl gépesen fémes hangja. A Home Speaker 500-nak nagy előnye, hogy hosszú távon is lehet rajta zenét hallgatni, legyen bármilyen műfajról szó, mivel a kapott információt mindig feldobja egy kis élénkséggel, életteliséggel. Magas frekvenciái hajlamosak hűvösek lenni, viszont egyáltalán nem ércesek vagy harsányak, úgyhogy ezt megbocsáthatjuk neki.



A DSP kis terhelésen is gondoskodik az élvezetről. Ezt David Bowie - Let’s Dance című száma alatt is tapasztalhattuk. Alacsony hangerőn is testes, áramló basszusokat tapasztaltunk, mintha sokkal nagyobb hangszóróból jöttek volna a hangok, és a lábunk is rögtön beindult az ütemre. De hozzájárul mindehhez a QuietPort is, a Bose saját fejleszt ésű technológiája, amely biztosítja a jobb minőségű mélyhangot.



Záró gondolatok


Értékeljük azt a törekvését a Bose-nak, hogy olyan termékek gyártására helyezte a hangsúlyt, amelyek kifejezetten otthoni használatra készültek. A Home Speaker 500 ezért egyszerű, letisztult. Kis helyigénye miatt egy tipikus belvárosi otthonba vagy stúdiólakásba is jól illik, hiszen 20-30 négyzetméteres tereket gond nélkül betölt. Azt kissé sajnáljuk, hogy akkumulátorral nem látták el (kb. 160 000 forintos áráért egyesek elvárhatják), mivel úgy még szélesebb közönséget kiszolgálna. Vigasztaljon viszont cserébe a dinamikus, tiszta, hosszútávon is élvezhető hang, és a szolgáltatások, a Bluetooth, a Jack bemenet, a kijelző, a Bose Music applikáció által nyújtott WiFi, és az internetes kliensek támogatása, amelyekkel nagyon is személyre szabható az eszköz.



(Forrás: av-online.hu)

Termékösszehasonlítás