BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Frames viselhető hangrendszer teszt


2020/01/28

Szem-füles megoldás


A Bose Frames egy olyan napszemüveg, amely zenehallgatásra és telefonálásra képessé teszi használóját. Ezek után mondja valaki, hogy nincs új a nap alatt!




Érzékekre hangolva

A műszaki érdekességek megszállottjai valószínűleg hozzánk hasonlóan úúú-znak és ááá-znak a Bose Frames láttán. Nem gyakran látunk ugyanis olyan szeleburdinak tűnő megoldást, amely mögött ennyire nívós gyártó áll. Lelkes egyetemistáktól inkább lenne elvárható lépés hasonlót debütáltatni, de az a termék valószínűleg (a megfelelő technológiák hiányában) jóval több sebből vérezne. Itt azonban a transzplantációból eredő forradások közel láthatatlanok, mert a Bose plasztikai sebészei egy dizájntermékbe olvasztották bele azt, amiben oly ügyesek: kisméretű hangrendszert.



Küllem

Szóval a Bose Frames Alto (merthogy ez a szögletes, félig Ray-Ban, félig Blues Brothers stílusú szemüveg az Alto fantázianevet viseli) egy Bluetooth vevős, nyitott hangrendszerrel és mikrofonnal egybeépített okuláré. Az alapértelmezetten benne lévő, fekete, törés- és karcálló lencsék 99 % UVA/UVB szűrésre képesek (opcionálisan rendelhető tükröződő ezüst színű, polarizált vagy nem polarizált kék színű készlet is), a csuklók rozsdamentes acélból, a műanyag keret pedig szintén karcálló műanyagból készültek. A Bose tehát nem egy tessék-lássék koncepcióterméket próbált létrehozni, helyette látványosan komolyan közelítették meg a kérdést, hogy egy teljes értékű és az idő vasfogának némileg ellenálló szemüveget adjanak el.



A keret kissé átlátszó és matt, ezáltal egyszerre modern és időtlen. Ettől függetlenül kicsit nagy és széles, ezért bizonyára nem minden fejformával és mérettel lesz kompatibilis, erősen javasolt a személyes felpróbálás.



Használat közben

A hangrendszer (igen, nekünk is furcsa hangrendszernek szólítani, de ha nem az, akkor mi?) össztömege 45 gramm, vagyis kb. 20 grammal nehezebb, mint egy átlagos szemüveg. Másodlagos funkcióját a meghízott szárak árulják el, amelyeknek alsó felén jól láthatók a saját szabadalommal védett, hallójárat felé néző nyílások. A keret rugalmasságának és lágy felületének köszönhetően jó komfortérzetet nyújt. Felmerülhet a kérdés, hogy miért jobb így zenét hallgatni, mint mondjuk egy fülhallgatóval?



A válasz talán gyerekesen tömör: mert így semmi sincs a fülben. Vannak felhasználók, akiket idegesít, ha bármit is a fülükbe kell helyezni. Léteznek persze kimondottan kellemes komfortot nyújtó, csöppet sem feszítő/nyomó hatású fülhallgatók, ezek azonban sok esetben blokkolják a külvilág felől érkező hangokat. A Bose esetében viszont nincs ilyen gond. Kifejezetten előnyös vezetés, testmozgás stb. közben.

A napszemüveg mellé prémium védőtok és egy töltőkábel is jár. Utóbbi egyedi csatlakozóval, mágnesesen illeszthető a szár belső oldalára. Szerintünk bölcsebb megoldás lett volna valamilyen univerzális csatlakozót választani, mert így, ha elvész a kábel, akkor csak a hivatalos forgalmazótól lehet másikat kérni. A másik tényező, amely némileg korlátozhatja a felhasználói élményt, az akkumulátor, amely 2 órás töltés után 3,5 óra üzemidőre képes, jelszinttől és zenétől függően. Nem túl nívós adat, de lássuk be; vélhetőleg nem sokan akarnának a több üzemóra reményében virsli vastagságú szemüveg szárakkal mászkálni.



A Bluetooth hatókör kifejezetten jó (akár 9 méter is lehet), továbbá a Frames összesen nyolc forráskészüléket képes úgymond megjegyezni. Ha bekapcsolást követően nem tud a legutóbbi készülékhez kapcsolódni, akkor tovább próbálkozik a következő eszközhöz és így tovább.



Nem árt tudni azonban, hogy a napszemüveg hivatalosan csak vízcseppek elleni védelemmel rendelkezik (IPX2), víz alá merülésre nem alkalmas!



Egyetlen többfunkciós gomb segítségével lehet valamennyi funkciót elvégezni a hangerő beállításától a zeneszám léptetésig. Értelemszerűen érzékeli az elektronika, hogy milyen hosszan/hány alkalommal nyomják be a gombot, ráadásul bekapcsoláskor az akkumulátor töltöttségéről sem felejt el tájékoztatni.



Hangminőség

Mivel tapasztalatlanok vagyunk a zenehallgatásra is alkalmas napszemüvegek terén, ezért csak önmagában értékeljük a Bose Frames hangját. Amiben leginkább képes meglepetést okozni (túl azon, hogy egyáltalán megszólal), az a sztereó középpont és a jól irányított hangszórás. Előbbi alatt azt értjük, hogy a zene műfajtól és hangerőtől függetlenül olyan, mintha a hallgató fejében szólalna meg. Ugyanakkor a félreeső részletek közül néhány úgy helyezkedik el, mintha a fültől karnyújtásnyira, a fej előtt lebegő hangszóróból szólalna meg. Hangszórás alatt pedig azt értjük, hogy a külvilág felé meglepően halk marad a Frames. A körülöttünk lévő személyek számára nem lesz hangosabb, mintha mondjuk egy pár Apple EarPods fülhallgatón keresztül szólna a zene.


A Frames karaktere összességében puha és lágy. Képes meglepően hangosan is szólni, ekkor azonban közép/magas frekvenciái harsánnyá válnak és az amúgy is kevéske basszust még szűkebbre fogja. 50-60 %-os terhelésen főleg a középső frekvenciák dominálnak, a mély- és magashangok visszaadása kevésbé hangsúlyos. Amennyiben nem cél, hogy a zene hangos legyen, akkor hosszan hallgatható, lekerekített hangot nyújt a Frames. Nem szabad tehát hifis aspektusból ítélkezni felette, de nem is azért készült. Itt az értékelendő, hogy adott egy napszemüveg, amiből hangok jönnek. Ez a puszta tény szinte mindenki arcára mosolyt csal, mert a hatás szokatlan és bizonyos szituációkban kifejezetten előnyös. És az ismerősök szemében többszörösére ugorhat a menőségi faktorunk.



Végszó

A Bose Frames szokatlan, stílusos, mókás és minden bizonnyal megosztó termék. Mint bármely más napszemüveg, ez is fejformától függően egyeseken jól, másokon inkább nevetségesen mutat. Nem vetjük meg azokat, akik zokszó nélkül fizetnek ki érte kb. 80 000 forintot, annak ellenére, hogy a termék közel sem lett tökéletes. Szolgáltatás felhozatala ritkasággá teszi, az pedig már a vásárlókon múlik, hogy külön kategóriát robbant ki, vagy rövidesen eltűnik a Bose kínálatából. Más kérdés, hogy ha utóbbi fog bekövetkezni, akkor az csak még feljebb emeli a Frames eszmei értékét.



Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás