BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

BEYERDYNAMIC: MÁR 100 ÉVE


2024/02/27

A beyerdynamic 100 éve gyárt kiváló minőségű audiotechnikai termékeket, amelyek nap mint nap örömet okoznak az igényes vásárlóknak szerte a világon és egy olyan jövő felé tart, ahol a tökéletes hangzás az egyik legfontosabb szempont.

 

  A BEYERDYNAMIC TÖRTÉNELME

  

A cég idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, így büszkén mondhatjuk, hogy a világ egyik legrégebbi fejhallgató- és mikrofongyártója. Visszatekintve eseménydús és a fejlődés jegyében járó éveket látni, amelyekben a hangreprodukción és hangrögzítésen volt a hangsúly. Az érték, ami mindig is elkísért és el is fog kísérni, az a zene, a hangzás és a kommunikáció erejébe vetett hit. Továbbra is ez jelenti a legnagyobb inspirációt.

 

Idén szeretne minket elvinni egy utazásra a Beyerdynamic márka az elmúlt 100 évébe. Szeretné megmutatni, mi vezérelte, hogyan változott és fejlődött vállalatként és mi az, ami még mindig meghatározza a termékeit.

 

Hogyan is kezdődött az egész? Ki az az Eugen Beyer és hogyan kezdődött a jelenlegi cég, a Beyerdynamic története 1924-ben? Milyen kihívásokat kellett leküzdeni, milyen mérföldköveket ért el ez alatt a hosszú idő alatt, és mi viszi előre?

 

  EUGEN BEYER, egy igazi úttörő:

 

Az orosz forradalom után Eugen Beyer, aki 1903-ban született Szentpéterváron, családjával Svédországba, 1921-ben pedig Berlinbe költözött, amely akkoriban a feltörekvő audiotechnológia fő központja volt. A feltörekvő filmipar mozgóképeitől lenyűgözött Eugen Beyer küldetésévé választotta, hogy hanggal keltse életre majd ezeket a képeket.

 

Elkezdte a mozitermek hangszóróinak fejlesztését és gyártását. 1924-ben megalapította az "Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer" céget. Ezzel lefektették az alapjait a világ egyik vezető fejhallgató- és mikrofongyártójának, a Beyerdynamic GmbH & Co.-nak. amit ma is ismerünk.
Az akusztikai innováció iránti ösztöne helyesnek bizonyult. Az 1920-as és 1930-as években a hangzás egyre fontosabb szerepet játszott Németországban. A közszolgálati műsorszolgáltatás a rádiót a társadalom középpontjába emelte és az olcsó vevőkészülékeknek köszönhetően sok ember számára elérhetővé tette, ennek a médiumnak a jelentősége nőttön nőtt.
AZ ELSŐ TERMÉKEK
Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a cég hamarosan túlnőtte a hangszórók területét. 1937-ben megjelent az első beyerdynamic DT 48 fejhallgató. A dinamikus fejhallgatók első termékeként (a névben a "DT" jelentése "Dynamic Telephone") hangmérnökök és riporterek generációi használták. A DT 48 modell 2012 végéig a gyár termékportfóliójának része volt.

 

 

 

 

1939-ben piacra dobták az első stúdióminőségű dinamikus mikrofont, az M 19-et, ami mérföldkő volt az elektroakusztika területén. A mikrofon az akkori "Reichsrundfunkgesellschaft" (Reich Broadcasting Company) riportermikrofonjaként vonult be a történelembe.

 

 

 

  BERLINTŐL HEILBRONNIG

 

A második világháború alatt a berlini cég teljesen megsemmisült, ezért Eugen Beyer úgy döntött, 1948-ban Heilbronnba költözteti és ott újjáépíti gyárát.

 

Eugen Beyer 1959-ben, 56 évesen váratlanul elhunyt. 26 éves fia, Fred R. Beyer ekkor vette át a céget, amit a következő 40 évben vezetett és ő volt a Beyer család utolsó tagja a cég élén.

 

 

1960-ban a cég egy új épületbe költözött Heilbronnban, ahol ma is található. 2013-ban a heilbronni központja mellett diszpécserközpontot is létrehoztak a szomszédos Talheimben.

 

 

 

 

 

 

 

  A LEGFONTOSABB PILLANATOK A TERMÉKEK TÖRTÉNETÉBŐL

 

1960-1980

 

Az első vezeték nélküli „Transistophone” mikrofon 1962-ben jelent meg. Ezt 1963-ban követte az új fejlesztésű M 88 irányított mikrofon, amely egyedüliként került kiválasztásra a hivatalos rendezvényekre II. Erzsébet királynő látogatásának programjában, Ausztráliában. Az irányított mikrofon ekkorra már kiváló eszközként szerzett hírnevet.

 

 

 

Három évvel később, 1966-ban az E 1000 mikrofon tört utat amikor a The Beatles első németországi turnéjának exkluzív mikrofonjává választották. Egy másik klasszikus, a DT 100 headsetet 1965-ben dobták piacra. A konferenciatechnika területén 1974-ben mutatták be az első látogatói rendszert "Informaphone FSE 20" néven. Két évvel később megjelent az első elektrosztatikus fejhallgató ET 1000, amelyet Németországban fejlesztettek és gyártottak. Így aztán egyre több termék következett, amelyek ma is emberek millióit inspirálják.

 

 

 

 

1980-2000

 

1980-ban a DT 880 modell, az első elektrosztatikus reprodukciós tulajdonságokkal rendelkező dinamikus fejhallgató bekerült a termékportfólióba. Öt évvel később piacra dobták a prémium sorozatú DT 770 PRO és DT 990 PRO új stúdiófejhallgatókat, amelyek mára már stúdióklasszikusok. A mai napig nagyszerűen képviseltetik magukat a világban és minden műfajban lenyűgözik a művészeket.

 

 

 

1997-ben piacra dobták a világ első digitális mikrofonját, az MCD 100 modellt, amellyel a Beyerdynamic ismét bizonyította innovációs képességét. 1998 óta ezeket a mikrofonokat a berlini Bundestag német székhelyén is használják.
1998-ban bemutatták a világ első vezeték nélküli konferenciarendszerét - az MCW 100-at. Addig csak infravörös átviteli rendszerek voltak elérhetőek a piacon. Ezt 2001-ben felváltotta az MCW-D 100 konferenciarendszer (a D jelentése digitális), majd 2003-ban a harmadik generáció, az MCW-D 200. A rendszert számos hazai és nemzetközi intézményben sikeresen telepítették, mint pl. a brazíliai brit nagykövetség, az indiai védelmi minisztérium, a mexikói külügyminisztérium vagy a történelmi kölni városháza.

 

 

2005-2009

 

2005-ben elindult egy online specializált fejhallgató rendelői oldal, amely akkoriban az egyetlen ilyen volt a világon, amely lehetővé tette a prémium DT 880 Edition és DT 990 Edition fejhallgatók testreszabását.

 

Az első generációs MMX 300 gaming headsetük az elsők között volt, amely 2007-ben kifinomult hangzást hozott a játékosok életébe, és még ma is magas színvonalat képvisel.

 

 

 

Innovációnk történetének másik mérföldköve a speciálisan kifejlesztett Tesla technológia, amelyet először 2009-ben használtak a nyitott csúcskategóriás T1 fejhallgatók első generációjában, amelyek továbbra is zászlóshajója a kifinomult zene élvezetének.

 

 

 

A Nikola Tesláról elnevezett tesla kifejezést a szakemberek a mágneses indukció vagy a mágneses fluxussűrűség egységének jelölésére használják a fizikai mértékegységek SI rendszerében. A fejhallgatóknál fontos a mágneses fluxussűrűség – ez jelzi a mágneses tér intenzitását a mágneses kör légrésében. A Tesla technológia kifejezést azért használjuk, mert a beyerdynamic akusztikus átalakítókban egy teslánál nagyobb mágneses fluxussűrűség érhető el. Az eredmény pontosabb és részletgazdagabb hangzás és egyben nagyobb energiafogyasztás, ami például az alacsony energiafogyasztású mobilkészülékeknél is előnyös.

 

 

2010-2023

 

A termékfejlesztés a professzionális hangtechnika területén is folytatódott. 2015-ben két prémium modell jelent meg: a DT 1770 PRO és a DT 1990 PRO. Mindkét modell új referencia szabványt állított fel a professzionális stúdiófejhallgatók terén, és ez az első beyer stúdiófejhallgató integrált Tesla technológiával.

 

 

A Tesla technológia a mai napig jelentős eredmény a lehető legjobb hangzás elérésében. 2016-ban a Tesla meghajtó miniatűr változatát fejlesztették ki a csúcskategóriás Xelento fülbe helyezhető termékcsaládunk első generációjához, amely ugyanolyan kivételesen szól, mint a nagyobb elődje. Részletes hangzást és pontosságot kínál, amely páratlan a fülbe helyezhető modellek között.

 

A digitális haladás és a világban és a piacokon zajló kulturális változások társadalmunkat is érintik. A folyamatos változás korszakát éljük. Ez a konzumer és professzionális termékek használatakor is nyilvánvaló.

 

A konzumer audio szegmensben 2017-ben termékportfóliónk a személyre szabható hangzással elátott Aventho Bluetooth® vezeték nélküli fejhallgatókkal bővült. Ez a modell először alkalmazta a MOSAYC személyre szabott hangzást. Több fejhallgató modellünk is fel van szerelve ezzel a funkcióval.

 

2020-ban piacra került a csúcskategóriás T1 és T5 fejhallgatók harmadik generációja. Ebben az évben nem csak a fogyasztói szektorban történt sok minden, hanem a PRO szektorban is, ahol a termékek következő generációján dolgoztak.

 

 

 

A PRO X sorozat 2021-es piacra dobásakor a legújabb audiotechnológia ötvöződött a cég közel évszázados története során megszerzett rengeteg tudással.
A fejhallgatók csúcspontja a STELLAR.45 meghajtó, amelyet Heilbronnban gyártanak. Példátlan szintű hangteljesítményt biztosít a stúdiófejhallgatók számára. A PRO X sorozat mikrofonjai első pillantásra elkápráztatnak kifinomult elektroakusztikus kialakításukkal. Ezeknek a technikai fejlesztéseknek köszönhetően a PRO X sorozat lehetővé teszi a modern alkotók számára, hogy teljesen belemerüljenek kreativitásukba – bárhol és bármikor.
Ezt követte az első True Wireless fülbe helyezhető beyerdynamic Free BYRD ANC funkcióval és MOSAYC személyre szabással. Ezen túlmenően első BT konferencia hordozható PHONUM hangszóró 2019-es bemutatása után az elmúlt két évben új modell került a piacra: a beyerdynamic SPACE és a beyerdynamic SPACE MAX, amelyek a két világ legjavát ötvözik – magával ragadó hangzást a legjobb beszédérthetőséget biztosító zenehallgatás hívások és értekezletek során, és ismét tökéletesen megfelel korunk folyamatosan változó igényeinek.

 

 

 

 

2023 őszétől a beyerdynamic termékportfólióját az első vezeték nélküli gaming fejhallgató egészíti ki, az MMX 200. A headset számos lenyűgöző funkcióval rendelkezik, mint például az Augmented mód, az alacsony hangkésleltetés és a Bluetooth® 5.3-as hibrid mód, amelyek az MMX 200 vezeték nélküli eszközt nélkülözhetetlenné teszik minden olyan játékos számára, aki maximális teljesítményt és korlátlan rugalmasságot keres.

 

 

  MA ÉS HOLNAP 

 

A Beyerdynamic továbbra is 100%-ban családi vállalkozás. Andreas Rapp 2023-ban vette át a cég irányítását, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a jubileumi évbe, majd egy sikeres jövőbe vezesse a beyerdynamicot.

 

A beyerdynamic szenvedélyesen követi azt a víziót, hogy mindig a legjobb audiomegoldásokat hozzák létre ügyfeleik számára innovatív és megbízható termékekkel a vállalat működésének minden területén.
Az úttörő technológiák vezető nemzetközi német gyártójaként küldetése, hogy ügyfeleinek világszerte páratlan hangélményt kínáljon.
A heilbronni és talheimi üzemekben jelenleg több mint 419 alkalmazott teljesíti ezt a küldetést. A beyerdynamic nemzetközi szinten egy farmingdale-i (USA) testvérvállalattal és Shenzhenben (Kína) leányvállalattal képviselteti magát.

 

 

 

  NÉMETORSZÁGBAN KÉSZÜL

 

A Németországban eladott fejhallgatók és mikrofonok több mint 85%-át továbbra is helyben gyártják. A legtöbb szükséges folyamat a heilbronni üzemünkben zajlik - a kutatástól és fejlesztéstől a terméktervezésen és -építésen át a logisztikáig és a marketingig. Ma azon kevés audiocégek közé tartozik a beyer, amely még mindig Németországban gyárt.

 

Termékei közös jellemzője a teljes kínálatban, hogy a vállalat állandó innovációs törekvését és a releváns technológia magasabb szintre emelésére irányuló folyamatos erőfeszítéseket képviseli. Ez már akkor is így volt, amikor Eugen Beyer közel 100 évvel ezelőtt megalapította a céget, és így van ez ma is. Nincs olyan, amin ne lehetne javítani és a beyer minden nap dolgozik is rajta.

 

Termékösszehasonlítás