BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Cyrus ONE HD integrált sztereó erősítő teszt


2021/10/19

A Cyrus One HD tesztje elé agy várakozásokkal néztünk, mivel a One modellel is igen jó tapasztalataik voltak korábban. Nem csalódtunk, a klasszikus erősítők mellett formabontó kinézetűnek mondható eszköz bőven hozta az elvárt szintet.


Kicsomagolás, adatok


Cyrus elektronikáiról már régóta elmondható az előzőekben foglalt, kinézetüket illető megállapítás. A kicsit több, mint egy éve nálunk is megfordult Cyrus One-hoz képest a kinézet nem módosult érdemben, viszont a One HD már beépített Bluetooth és DAC egységgel rendelkezik. A One ezzel szemben nem tartalmazta egyiket sem, viszont érdekes meglepetésként egy Chromecast streamingre is képes kis kiegészítőt mellékelt hozzá a gyártó, az elektronika dobozába rejtve. Ha már csomagolás: a One HD kibontásakor először a dupla kartondoboz tűnik fel, ami jó előjel. A One HD nem mondható nehéznek, 5,6 kg-os súlyával inkább a könnyűsúlyú kategóriába tartozik. Nem úgy a hangja alapján, de erről később. A One HD pontosan a fele a standard, 440 mm- es hifi szélességnek, ami - ahogy említettük - elsőre kissé meglepő lehet a márka jellegzetes dizájnjának ismerete nélkül.

Első ránézésre is látszik, hogy minőségi eszközzel van dolgunk: masszív, a toroid trafó elhelyezése miatt eléggé "orrnehéz" fémház, a fényes fekete előlapon két méretes, kellemes tapintású, gumírozott potméter, melyeket fehéren világító LED sorok vesznek körül.



A tárcsák közül a bal oldalival az aktív bemenetet választhatjuk ki, míg a jobb oldalival a hangerőt állíthatjuk - ennek megfelelően a bal oldali LED-ek az aktív bementet, míg a jobb oldaliak a hangerő szintjét mutatják.



Fényerejük az ingyenes Cyrus One Remote applikációból is vezérelhető, ez jól jön, mivel például filmnézés közben vagy gyérebb szobai világítás esetén zavaróak lehetnek. A One HD csatornánként 100 W teljesítmény leadására képes, az analóg bementek mellett rendelkezik optikai, USB-B, koaxiális valamint MM phono bemenetekkel is, és a már említett Bluetooth vevőn keresztül is csatlakozhatunk hozzá. A vevő támogatja az aptX HD szabványt, ami CD feletti hangminőséget ígér streamelt anyagok esetén.



A beépített DAC 32 bit/192 kHz felbontásra, valamint DSD 64 és 128 formátumú forrásanyagok fogadására is képes, ennél fogva szinte all-in-one készülékként is gondolhatunk a One HD-ra. Természetesen meglévő hálózati lejátszónkat vagy DAC- unkat is csatlakoztathatjuk, így adott esetben még magasabb hangminőséget érhetünk el. A hátlapot szemügyre véve láthatjuk, hogy az RCA analóg bemeneteken túl egy pre- out kimenet is rendelkezésünkre áll.



Az erősítő kettős kábelezésre és banándugók fogadására alkalmas, masszív, minőségi hangszóró csatlakozókat kapott. Kapunk továbbá optikai és koaxiális, USB-B digitális oldalon, valamint phono analóg csatlakozót is. Lehetőségünk van továbbá állandó hangerő mellett, AV módban további erősítőkkel együtt használni is a One HD-t, erre dedikált bemenetet kínál, szintén a hátlapon.



Az előlap jobb oldalán találunk a potmétereken kívül még egy 6,3 mm-es Jack csatlakozót, ami a beépített A/B osztályú erősítővel teszi lehetővé akár komolyabb, nagyobb impedanciájú fejhallgatók csatlakoztatását is.



Bal oldalon alul, eléggé rejtett helyen találhatjuk meg a One HD bekapcsológombját - ha nem tudjuk hol keressük adott esetben nehéz lehet rábukkanni.



Feltűnhet még, hogy távirányítót nem mellékeltek az eszközhöz, viszont bármilyen Android vagy iOS alapú okostelefonra telepíthető a Cyrus One Remote applikáció, amivel tulajdonképpen minden funkcióját vezérelhetjük.



Továbbá a Cyrus Cadence lejátszó App segítségével streamelhetjük zenéinket a Bluetooth kapcsolaton keresztül, legyenek telefonunkon, NAS szerveren vagy akár valamely népszerű streaming szolgáltató által megjelenítve. Az eszköz támogatja a natív lejátszást is, így - legalábbis Android környezetben biztosan - megtehetjük, hogy az operációs rendszer saját lejátszóját használjuk hozzá.




Meghallgatás


One HD-t igyekeztünk minden felkínált bementi opcióval kipróbálni, legyen szó beépített vagy külső DAC-ról, Bluetooth streamről vagy akár beépített és külső phono előerősítővel történő meghajtásról.



Ennek megfelelően többször és többféle forrással is meghallgattuk a Cyrus-t, sőt, álló és állványos hangfalakat is bevetettünk, hogy valós képességeiről győződhessünk meg. Konkrétan egy pár DALI IKON 7 MK2, Bowers & Wilkins 685 S2 és ELAC Uni-Fi BS U5 Slim volt felelős a One HD megszólaltatásáért. A One HD a viszonylag eltérő karakterű hangsugárzókkal minden további nélkül megtalálta a közös hangot (tulajdonképpen szó szerint) és mindkét esetben kihozta azok pozitív tulajdonságait. Ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy hangfalak tekintetében nem különösebben válogatós a Cyrus újdonsága, ami előnyére válik meglévő rendszerekbe illesztés esetén. A meghallgatást követően ugyanezt állapítottuk meg zenékkel kapcsolatban is: a One HD minden stílusban viszonylag otthonosan mozog, erősségei és néhány gyengesége minden stílusnál megjelenik, bár eltérő módokon és mértékben. Ezekről bővebben kicsit később.



Mivel messze nem ez az első elektronika, amit tesztelünk, voltak bizonyos prekoncepcióink a Cyrus egyes szolgáltatásait illetően, például, hogy a beépített DAC és phono fokozat milyen minőséget képviselhet dedikált eszközökhöz képest, vagy, hogy Bluetooth kapcsolatot használva mennyiben sérül a hangminőség. Sajnos gyakran előfordul, hogy a többletszolgáltatások kedvéért a gyártók az elektronika további részeihez nem feltétlenül méltó kiegészítőket használnak fel, így tartva szinten az árat. E megállapítás sem mindig igaz persze, de általánosságban a dedikált eszközök hangját jobbnak szoktuk találni, mint a beépített egységekét.



<Feltételezéseink nagyjából beigazolódtak, bár a One HD beépített DAC-ja vállalható hangot produkált. A phono aljzat használatától sajnos azonnal egy kategóriát esett szeretett vinyl korongjaink hangja, így ezt nem forszíroztuk. Kellemesen csalódtunk viszont a Bluetooth kapcsolattal történő nagyfelbontású streamelés során, mivel nem éreztünk olyan jelentős különbséget a kábellel csatlakoztatott forrásokhoz képest, mint amilyet vártunk.



<AOne HD megszólalása minden esetben dinamikus és nyitott volt, közepes méretű sztereótérrel, kellemes, viszonylag részletes megszólalással. Tesztzenéinket szándékosan úgy válogattuk össze, hogy azok többféle stílust képviseljenek: akusztikus, elektronikus, rock és klasszikus felvételek is górcső alá kerültek a Cyrus-sal. Hangsúlyozandó, hogy a One HD nem válogatós: egyformán jól kezelte az összes stílust, ugyanakkor - érdekes módon - mindig ugyanazon kisebb negatívumokat mutatta: a részletező képesség kicsivel elmarad a kategóriától, a sztereótér csak közepesnek mondható, bármilyen zenével próbálkozunk. Ugyanakkor dinamikára nem lehetett panasz, és a Cyrus inkább vehemens karakterének kifejezetten jól álltak az erőteljesebb megszólalást igénylő zenék - rock, metal, de még a mozgalmasabb elektronikus zenéket is kifejezetten tetszetősen szólaltatta meg.



Előbb említett előfeltételezéseinkre visszakanyarodva, külső DAC vagy komolyabb phono előerősítő csatlakoztatásával majdnem egy kategóriát ugrik a megszólalás: a Cyrus DAC-ja bár nem a belépő szintet képviseli, nem tudja teljes körűen kiszolgálni az elektronikát, ugyanez igaz a beépített phono előfokra is. Ha mindezeket külön eszközként csatlakoztatjuk, akkor a felbontás jelentősen javul, illetve analóg jelforrás esetén szépen kisimul a magastartomány is és a dinamika - köszönhetően a vinyl alapvető hangkarakterének - szintén szélesebb tartományban kezd mozogni és kellemes, hosszan hallgatható előadást kínál.



Mindezek után Sennheiser HD 600 referencia fejhallgatónkat csatlakoztattuk a Cyrus 6,3 mm-es kimenetére. A meghallgatás nem okozott csalódást, minden esetben remek teret, pontos, megfogott mélyeket és tiszta, minden fátyolosságtól mentes magas- és középtartományt kaptunk. A dinamikára ekkor sem lehetett panaszunk, a Cyrus könnyedén meghajtotta az egyébként viszonylag magas impedanciájú fejhallgatót. Nagy örömünkre a vinyl karaktert is megkaptuk ezzel a fejhallgató kimenettel. Összességében elmondható, hogy a One HD bőven megfelelő partnere lehet magasabb kategóriás fejhallgatóknak is, de érdemes figyelni a forráseszközök és anyagok megfelelőminőségére, mivel a különbségek itt is plasztikusak - sokkal többet lehet kihozni a One HD - ből egy komoly DAC vagy előerősítő csatlakoztatásával és nagyfelbontású vagy jó minőségű vinyl forrásanyagokkal.


Összegzés


Cyrus One HD alapvetően azoknak készült, akik kiemelkedően dinamikus, audiofil hangot keresnek, és nem szeretnének további eszközökre költeni. A vállalható hangminőségű beépített DAC és phono fokozat a zenehallgatás szintjén teszi mindezt lehetővé, míg a Bluetooth kapcsolat segítségével bármikor, bármilyen helyzetben hallgathatunk rajta valamilyen háttérzenét akár baráti összejövetelek, bulik alkalmával. Mivel a One HD kellően nagy teljesítménnyel rendelkezik, akár nagyméretű és alacsony érzékenységű álló hangsugárzók meghajtásához, bátran ajánlható nagyobb terekbe, erőteljesebb hifi lánc építéséhez.



Műszaki adatok


Bemenetek :

USB 2.0 (32 bit/192 kHz PCM, DSD 64 és 128), digitális koaxiális és optikai (24 bit/192 kHz), 3 pár RCA, MM phono

Bluetooth :

aptX HD

Kimenet :

sztereó RCA kettős erősítéshez vagy házimozi rendszer építéshez, AB osztályú fejhallgató kimenet 6,3 mm-es előlapi Jack csatlakozóval 

Végerősítő :

Cyrus 4. generációs Hybrid Class D

 

Kimenő teljesítmény :

2x100W (6 Ohm, 0,1 % THD+N)

Méretek :

220 x 85 x 390 mm

 

Tömeg :

5,6 kg

Vásárolható :
Forrás :

 



Mérleg


+  Nagy erő és dinamika

+  Formabontó, stílusos kinézet

+  All in one koncepció: erősítő, DAC, phono és Bluetooth kapcsolat egy készülékben

+  Jó minőségű fejhallgató erősítő

+  Egyszerű, gyors, könnyen kezelhető szoftver

-  Közepes minőségű beépített phono fokozat

-  Visszafogott méretű sztereótér és hangszínpad



Szubjektív vélemény


Hangminőség

:

★★★★☆

Kivitel

:

★★★★

Kezelhetőség

:

★★★★

Szolgáltatások

:

★★★★

Ár/érték arány

:

★★★★☆

Termékösszehasonlítás