BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Cyrus ONE Cast integrált sztereó erősítő teszt


2021/10/22

Manapság egyre több gyártó áll elő komplex készülékkel, amiben minden olyan szolgáltatás és funkció megtalálható, ami a digitális lejátszáshoz kell. Kihagyhatóvá téve a különálló DAC-ot, helyette kínálva egy komplett, natív hálózati lejátszásra is képes és WiFi- n/Bluetooth-on kommunikáló eszközt. A Cyrus is lépett ONE Cast elnevezésű készülékével, egy olyan hálózati egységgel, amiből száműzte az Ethernet csatlakozót és az erősítő részlegben D osztályút alkalmazott!



A Cyrus 1984-ben robbant be a hifi piacra a ONE és a TWO erősítőkkel, amelyekkel egyből elnyerte a jó hangra áhítozó hifisták szívét az elérhető árazással és a kifogástalan hanggal. Most ismét léptek egy merészet és piacra dobták a ONE Cast elnevezésű készüléket, amiben D osztályú erősítést alkalmaznak, és nincs Ethernet csatlakozó, holott ez egy kimondottan hálózati lejátszásra tervezett eszköz.



Kinézet, csatlakozók


Meglepően formásra sikerült a ONE Cast összehasonlítva az erősen megosztó, cipősdoboz formájú, erősen célirányos kinézetű más Cyrus készülékekkel.

Ez sem lesz a formatervezés csúcsa és ördögi vigyorral az arcunkon állítottuk át a billentyűzetet a vitriolos üzemmódra, mondván most aztán jól odamondunk a Cyrus formatervezőinek. Aztán megjelent a tesztszobában az emberiség szebbik felének egyik jeles képviselője és egy "jaj de cuki" felkiáltással köszöntötte a jövevényt, majd kilibegett a szobából. Szóval inkább maradjunk a rideg tényeknél.

Elölről egészen kompaktnak tűnik a Cyrus ONE Cast, ellenben hátrafelé megközelíti a körúti villamosok hosszát, azaz kell neki hely bőven az állványon, de nézzük optimistán, legalább könnyen hozzáférhetőek a hátlapi csatlakozók, ha az állvány mögött kell matatni. Elöl a két jókora (forrásválasztó és hangerő) forgatógomb uralja a terepet egy jól elrejtett ki/bekapcsolóval és egy, szintén jól eldugott 6,3 mm-es fejhallgató kimenettel, ami dicséretes módon külön A/B osztályú erősítőt kapott.



A forrásválasztó gombbal tudjuk (ki hitte volna) válogatni a bemeneti forrásokat, jelesül az alap WiFi kapcsolat, USB, Bluetooth, AV, HDMI ARC, phono között. A kiválasztott forrás szimbóluma mellett egy állítható fényerejű LED világít, sajnos pont mellette világít és nem magát a szimbólumot világítja meg, így éjszaka érdekes játék ezzel a forgatógombbal a forrásválasztás, ugyanis egyáltalán semmi sem látszik a szimbólumokból, igaz ott a távirányító is erre a célra.

A végtelenített hangerőszabályzó jól érzékelhető akadásokkal lépteti a hangerőt, remek felbontással és okosan, azaz érzékeli a forgatás sebességét, ha lassan tekerjük óvatosan és kis lépésekben emeli a szintet, ha gyorsan és határozottan tekerjük, jóval nagyobbat emel a hangerőn.






A hangerőszabályzó alatt jobb oldalon rejtették el a fejhallgató bemenet csatlakozóját, amit ha nem tudjuk hol van, akkor észre sem vesszük, maximum kicsomagoláskor tűnik fel, vagy ha véletlenül kezünkbe kerül a használati leírás. Igazi férfiember ugyanis csak akkor olvas olyat, ha már a tápkábelt a konnektorba bedugva sem működik a készülék.

Mindkét forgatógomb körül szépen világító, állítható fényerejű LED-ek jelzik a kiválasztott forrás és a hangerő helyzetét.

Hátulról szemlélve már érdekesebb a helyzet, csatlakozók sora (Ethernet nélkül) ékeskedik minden igényt kielégítve.

Két WiFi antenna a két szélen, alattuk az aranyozott hangfal csatlakozók, HDMI ARC, Pre Out kimenet, AV bemenet, USB B, digitális koaxiális és optikai, phono MM bemenet, phono föld csatlakozó, szabványos IEC hálózati csatlakozó.

A távvezérló egy kompakt, csak magával a ONE Cast készülékkel foglalkozó kézreálló, kisméretű egység.



Belül


A DAC a jól bevált DSD 128, 32 bit/192 kHz felbontásra képes ESS Sabre 9018, amit rengeteg más gyártó is használ teljes megelégedettséggel.

A D osztályú erősítő 2x100 W (6 ohmon), de az intelligens SID - hangszóró impedancia érzékelés és vezérlés megoldja, hogy minden elfogadott terhelésen ugyanakkora maradjon a teljesítmény.

Érdekes módon a készülék belsejét egy jókora toroid transzformátor uralja, pedig elvileg a D osztálynak nincs rá szüksége, igaz a többi részegység meghálálja a stabil és jó minőségű tápegységet.

Hűtőborda viszont nincsen, a D osztályú felépítésből adódóan nincs rá szükség, így sem melegszik a készülék.



Szolgáltatások


A Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple Music, Qobuz, és a TIDAL az alap lehetőségek között a számtalan internetes rádió mellett, ott az USB bemenet a DSD-hez és a Roon/Jriver/foobar alóli vezérléshez, ahonnan szintén elérhető az összes felsorolt szolgáltatás.

A Google Assistant a Google Home segítségével vezérli akár hanggal is a készüléket, az Amazon és a Siri szintén, természetesen WiFi kapcsolaton keresztül, aminek beállítását az első bekapcsoláskor kell elvégezni. A Google Home ráadásul még jelszót sem kér a WiFi hálózatról, megkérdi engedélyezzük-e a jelszó kiolvasását a telefon/tablet memóriából, és ha engedélyezzük, azonnal kapcsolódik, nem kell a bevitellel kínlódni (nagy pirospont). Ezen kívül ott a saját Cyrus Cadence applikáció.





Használat közben


WiFi és/vagy USB csatlakozás után azonnal használatba vehetjük a készüléket, még drivert sem kell telepíteni az USB-hez, a Roon azonnal felismeri a csatlakoztatott ONE Cast készüléket, de vezérelhetjük Google Home-mal is például.

A váltás a bemenetek között gyors és biztos volt, viszont bekapcsoláskor némi sercegés és halk pattogás hallatszott a hangszórókból a Google Home beállításakor, amikor kéri a teszthang lejátszását. Érdemes odafigyelni, kárt ugyan nem okoz, de a teszthang lejátszásakor (kapcsolódott-e a készülék) automatikusan növeli a hangerőt 50 %-ig. A fejhallgató kimenet lekapcsolja a hangfalakat, amikor bedugjuk a fülest a csatlakozóba, ami azért nem teljesen egyértelmű egy, a ködös Albionban gyártott erősítőnél.



Hangminőség


Sokan, főleg az ortodox hifisták meglehetős gyanakvással közelítenek egy a D osztályban működő erősítő irányába mondván, az csakis sávhatárolt és steril hangú lehet.

Nos, ezt a Cyrus ONE Cast csípőből cáfolja.

Az összbenyomás egy erőtől duzzadó, meleg, sima és részletes hang olyan térmélységgel, ami a "nagyokat" is megszégyeníti. Nem találtunk olyan stílust és felvételt, ami zavarba hozta, mindenhol ugyanazt az élvezeti szintet biztosította, legyen az Slayer vagy Bach, tökéletesen kontrollált mélyhangokkal, bársonyos énekkel és a Sabre DAC-okra jellemző részletességgel és fénnyel, olyannal, ami soha nem volt zavaró csak egy kis kellemes ízt adott a felvételnek.

Mike Oldfield albumain valósággal lubickolt a csengő- és harangjátékokon miközben soha sem volt bántó, vagy túl kiemelt a magastartomány ugyanis szépen hozzáillesztette a megnyugtatóan sima közép- és basszustartományt. A végeredmény így vált olyan hanggá, ami egyszerű, ámulatba ejtő, el lehetett merülni a zenében és nem tudtuk abbahagyni.

A sztereó kép széles ablakot nyitott a zenére széltében és mélységben is a kategórián belül, pontosan meghatározható volt a hangszerek és az énekes helye a térben. A köztük lévő levegőt is tudta érzékeltetni, ami az egyik legfontosabb dolog a minőség meghatározásában.



Összegzés


A D osztály mára már bőven kinőtte magát és a Cyrus ONE Cast bebizonyította, hogy elfogadható áron is lehet audiofil készüléket tervezni és gyártani. Ez egy figyelemre méltó erősítő, már a kinézetét sem nagyon lehet kifogásolni, a hangja pedig több mint elfogadható. A végeredmény egy erősen ajánlott címke lehetne, de olyanunk nincs.



Műszaki adatok


Maximális teljesítmény :

2x120 W/6 Ohm

Frekvencia-átvitel :

6 Hz-50 kHz

THD a teljesítmény 1/3-nál :

0,02 %

THD az előerősítő kimeneten :

0,003 %

 

Jel/zaj viszony :

95 dB

Hangfal impedancia :

4-8 Ohm

 

Phono bemenet érzékenység :

0,9 mV, 47 kOhm

Digitális csatlakozók :

USB, HDMI ARC, optikai, koaxiális

WiFi kapcsolat :

802.11a/b/g/n/ac

Maximális teljesítmény-felvétel :

750 watt

Méretek :

220 x 85 x 390 mm

Tömeg :

5,6 kg

Vásárolható :
Forrás :

 



Mérleg


+  Rendkívül szórakoztató hang

+  Stabil és egyszerű működés

+  Egy kábellel kevesebb az állvány mögött

-   A kinézete megosztó lehet



Szubjektív vélemény


Hangminőség

:

★★★★

Kivitel

:

★★★★

Kezelhetőség

:

★★★★

Szolgáltatások

:

★★★★

Ár/érték arány

:

★★★★

Termékösszehasonlítás