BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Saramonic terméktesztek


2019/10/09

Tesztelt eszközök:

  • Vezetékes mikrofonpár: Saramonic SA LavMicro 2M 
  • Vezeték nélküli mikrofon szett: Saramonic SA UwMic9 Kit2


Vezetékes teszt:

Több órás beszélgetés felvétele a Saramonic SA LavMicro 2M vezetékes mikrofon segítségével. A felvételt diktafonra, illetve mobiltelefonra készítettük. A mikrofonokat egy igényes merev falú hordozó dobozban vettük át, az eszközök a dobozon belül tépőzárral vannak rögzítve. A mikrofon fej közepes méretű szélvédő szivaccsal, könnyen csíptethető szilikonos kábellel van ellátva. A kábelhossz a közösítő előtt kb 3-3 m így a beszélgetésben résztvevők számára semmilyen korlátot nem jelent a használata. A közösítő után TRRS csatlakozót találunk, amelyet igény esetén TRS re kapcsolhatunk, így egyszerű a csatlakoztatása az általunk éppen használt készülékhez.
(TRRS-mobiltelefonok, TRS - DSLR , kamerák stb). 


Felvétel:


Az egyik mikrofont vállmagasság alatt kevéssel,  középre csíptettem fel mivel az alany viszonylag halkan beszélt. A másikat egy rutinos riporterre csípettem kb szívmagasságban, így mindkét hang közel azonos hangerőn került a felvételre. A gömbkarakterisztika miatt a környezeti zajok  kevéssé voltak zavaróak. Feldolgozva a hangot egy éles, tiszta, részlet gazdag hangképet kaptunk. Akkor is megmaradt a részletgazdaság a hangzásban, amikor az alany forgatta a fejét, igy ki-ki lépett a mikrofon karakterisztika határain. Ez a mikrofon pár kitűnő választás a gyors, speciális beállításoktól mentes kétszemélyes felvételekhez, különösen az online média világban.

Vezeték nélküli  teszt:

A vezeték nélküli Saramonic SA UwMic9 Kit2 mikrofonok 3 fő részből állnak. Kettő mikrofonos adóból, és egy vevő egységből a két mikrofon számára. A készülékek 2 db AA elemmel működnek. Minden egységen kijelzőn láthatjuk a beállítást és a működést. Az A és B adókat könnyen lehet a vevőhöz hangolni. Van lehetőségünk csak az egyik mikrofon jelét választani, így meghosszabbíthatjuk az elemek élettartamát. Ezeket a beállításokat az egyszerű menürendszerben gyorsan be lehet állítani. A készülék bal és jobb oldalfelületén a vezérlő gombok állítják a menürendszerben elérhető opciókat. A fémházas adóegységek jól rögzíthetőek a ruházaton a rugós karral, vagy egyszerűen zsebre tehetők. A vevőegységet a kamerára a standard fotó papuccsal lehet rögzíteni. (a kamera állástól függően könnyebb vagy nehezebb a kijelző láthatósága ) A készülékházon továbbá két LED is jelzi az elem töltöttségét, illetve az adás-vétel működését.A környezeti zajok a gömb karakterisztika miatt kevéssé voltak zavaróak. Feldolgozva a hangot egy éles tiszta határozott karakterű hangképet lehetett hallani. Akkor is megmaradt a részletgazdagság a hangzásban, amikor az alany forgatta a fejét így ki-ki lépett a mikrofon karakterisztika határain. Csatlakoztatás: a vevőt XLR illetve TRS csatlakozókkal kaptuk, a felvevő eszköztől függően tudjuk összekapcsolni őket. A TRS csatlakozót kiegészítve egy TRS TRRS (RODE SC 3) adapterrel mobil telefonhoz is csatlakoztathatjuk a vezeték nélküli mikrofonpárt.  

Teszt:

Több előadós rögzítés mindkét adóval, előadás sorozat felvétele többórás üzemidőben. A mikrofonokat az előadókon közép magasan kb szívmagasságban rögzítettem. A környezeti zajok a gömb karakterisztika miatt kevéssé voltak zavaróak. A harmadik óra után a vevőegység elemei lemerültek, így cserélni kellett őket. Ezért javasolom az extra élettartamú elemeket, illetve az AA méretű tölthető elemeket. A folyamatos működés biztosítása érdekében az adó és a vevő egység közötti távolság ne legyen több 5 méternél. A felvétel időtartama alatt semmilyen FM zaj vagy egyéb hiba nem lépett fel.

Kültéri felvételek: A partnerek a szabadban sétálva beszélgettek, így rögzítettem a hangjukat. Itt a mozgás és a környezeti zajok is befolyásolhatják a felvétel minőségét, de a Saramonic mikrofonok estében ez nem volt probléma. Kifejezetten jól lehetett hallani a beszélgetést, zavaró háttérzaj nem jelentkezett. A felvételkor az adó és a vevő távolsága körülbelül 10 m volt és semmilyen átviteli hiba nem lépett fel. Szabadban a hatótávolság körülbelül 60 m. Ez a hatótáv bőven elegendő a normál hangfelvételek készítéséhez. Feldolgozva a hangot egy éles, tiszta határozott karakterű hangképet lehetett hallani. Akkor is megmaradt a részletgazdaság a hangzásban, amikor az alany forgatta a fejét így ki-ki lépett a mikrofon karakterisztika határain. A vezeték nélküli mikrofonpár kitűnő választás lehet szabadtéri és beltéri felvételek készítésére egyaránt. Ajánlani tudom TV stúdiók, riporterek számára, illetve színházak közösségi terek hangosítására is kitűnő választás lehet.


Lendvai Ferenc
Top Soul
Termékösszehasonlítás