BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

NAGYHANGÚ APRÓSÁG


2018/08/06

A Bose SoundTouch sorozat legkisebb modellje a SoundTouch 10, önmagában csak egy hangszóró, de a szolgáltatásai miatt egy teljesértékű készülék is. A Bose ezúttal nem a high-end területre koncentrál, inkább a minőségi és hatékony multiroomra.

Napjainkban egyre jobban elkülönül a klasszikus high-end és a mobilokra koncentráló vezetéknélküli megoldások területe. Utóbbiaknál viszont a hangminőség elé helyezik a szolgáltatásokat és használati kényelemet.


Célok és jellemzők


A SoundTouch hangszórók is napjainkban egyre nagyobb teret nyerő multiroom megoldásokat szolgálják ki. Cél a lakás, a sokszobás tér műsorral való ellátása. Az akár a fürdőszobában, konyhában vagy a teraszon elhelyezett hangszórók távolról irányíthatók, vezetéknélküli kapcsolatúak, vezérlésük is mobilappokkal lehetséges. Ilyen megoldásokkal persze ma Dunát lehetne rekeszteni, de ezeknek a többsége mind valamilyen olcsó távolkeleti mobilhangszóró csupán, ellentétben a Bose-al, ahol a minőségre helyezték a hangsúlyt.


Remek formavilág


A SoundTouch 10 a cég bluetooth szobahangszóróinak legkisebb modellje, ez szó szerint érthető, mérete egy átlagos könyvhöz hasonló, akár egy könyvespolcra is helyezhető. A SoundTouch 10-ben egyetlen szélessávú hangszóró dolgozik, a műanyag doboz tetején pár kezelőszervet találunk, a hátoldalán pedig egy 3,5 mm-s jack aljzatot, melynek segítségével közvetlenül is hozzákapcsolhatjuk telefonunkhoz, laptopunkhoz. Szintén hátulra került a reflexnyílás. A kezelőszerveket nem bonyolították túl, főkapcsoló, AUX-mód, ha nem vezetéknélküli kapcsolatot használnánk, hangerőszabályozó és hat programhely, ennyi a lehetőség. A távirányítón – mert az is jár hozzá – ez kiegészül a számok közötti léptetéshez való gombokkal.


Telepítés


A Bose SoundTouch sorozat telepítése hasonló a felhőalapú webkamerákhoz: egy mobilapp letöltése után (csak Android és iOS mobilokhoz létezik ilyen) kell a hálózaton „megkerestetnünk” az eszközt, és ha megtaláltuk, a készülék máris kapcsolódik bluetooth-on. Van egy másik út is, a PC-re kell letölteni egy alkalmazást, létrehozni egy fiókot és megkeresni az eszközt. Ezt követően pedig wifin keresztül használhatjuk a hangszórót.

Hat programhelyet tölthetünk fel, elsősorban netes rádiókat érdemes ide programozni (így autonóm lesz a hangszórónk), de mobilokról lehetséges más lejátszási listák létrehozása is.


Funkciók mobilokra


A SoundTouch erőssége a mobilhasználat, pontosabban a mobilokkal zajló kommunikáció. A számítógépes alkalmazás is látványos, számos netes rádiót használhatunk a telepítést követően, de csak azt… A rádiókat hallgathatjuk, az adókat hozzárendelhetjük a programhelyekhez (így azok később már a számítógép nélkül is hallgathatók), mást nem kapunk desktop módban.

A mobilappokkal azonban kitárulnak a lehetőségeink! A mobileszközünkről a tárolt zenéink is kisugározhatók, több hangszóró is párosítható a mobilunkhoz, de olyan szolgáltatások is elérhetők, mint a Deezer, Spotify, YouTube, TuneIn, Pandora, iHeartRadi, SiriusXM vagy az iTunes. Ha több hangszórót is telepítettünk, akkor megválaszthatjuk, hogy melyiken mi szóljon. A mobilapp egyben távirányítóként is működik.

A SoundTouch 10-es tehát mobilappal futja ki magát, kár, hogy desktop használat csak korlátozottan lehetséges – vajon otthoni környezetben miért kell a telefonunkhoz nyúlni, ha a Bose-t a hálózatunkba kapcsoltuk? - és a Windows Mobilt használókat teljesen kizárták a felhasználói körből.


Tapasztalatok, minőség


A Bose SoundTouch nemcsak egy hangszóró, hanem egy lakberendezési tárgy is! Szép, igényes, minőségi kidolgozású. A beüzemelés csak percek kérdése és akár önállóan is használható, kiülhetünk a teraszunkra és egy remek internetes rádiót élvezhetünk. Ha több kell, hát elő a mobillal és a nyugágyunkból szemezgethetünk például a NAS-unk zenetárában.

A leírás szerint nem támogatott az okostévékkel való bluetooth használat, ez elég zavaró és furcsa. Megpróbáltuk hozzákapcsolni egy androidos Philips televízióhoz, sikerült! Hasonlóan a Bose Solo 5 soundbarhoz, centersugárzóként használhattuk. Egy Windows 10-es laptoppal ugyanakkor nem, „látták egymást”, a Bose néma marad. Telefonnal viszont nem volt gondunk, egy Samsung Galaxy S9-esre pakoltuk fel a Bose appját és azzal tallóztunk a NAS-on vagy a netes rádiók között. Érdekes volt NAS-ról hangoskönyveket hallgatni este, pihenés közben, mert ezt is tudja!

A hangminőségről nem tudunk sokat mondani, tisztességes, jóminőségű, élvezhető „monó” hang, még a mélyhangjai is rendben vannak. Megnyugtatóan egyszerű a telepítése és a használata, a mobilok irányából pedig teljeskörű „készletet” kapunk a zene vagy rádióhallgatáshoz.


Konklúzió


A Bose SoundTouch nem hifizéshez készült, hanem szabad zenehallgatáshoz, lakások „kihangosításához”, több hangszóró használatával a feleségünk a konyhában, a gyermekünk szobájában, mi meg a teraszon hallgathatjuk kedvenc számainkat, műsorainkat. Mindezt közös forrásból, kényelmes iránytással és vezetékek kiépítése nélkül. És ez remek!

Termékösszehasonlítás