BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Meze 99 Neo fejhallgató teszt


2019/02/11

Azután, hogy a Meze 99 Classics fejhallgatóval sikerült egészen baráti kapcsolatba kerülni, izgatottan markoltuk fel a gyártó nagyon hasonló, de olcsóbb és inkább mobil használathoz illő, 99 Neo modelljét.



Aki olvasta tesztünket a Meze 99 Classics-ről, az tudja, hogy pozitív meglepetés volt számunkra, és az alig több mint 100 ezer forintos fejhallgatót nagyon megszerettük. Annak ellenére, vagy talán éppen azért, hogy nem a megszokott, vagy elvárt receptet követte.



99 Neo


A 99 Neo a 99 Classics egy kicsit olcsóbb változata. Kisebb impedanciával rendelkezik, így hordozható lejátszókhoz is bátran használható. Ez a modell meseszép diófa helyett, csupán műanyag testet kapott. Ha bármely okból a tulajdonosa esetleg utcán szeretné viselni, akkor a Neo kevésbé kelt feltűnést, mint a fával burkolt Classics. Ez tulajdonképpen jó tulajdonság, ami ráadásul az árat is csökkenti. Bár, a 99 Neo még úgy sem érződik igazán utcai modellnek, hogy kábelén ott van a mikrofon és a hívásfogadó gomb, és hogy az alapcsomag része egy félkemény tok. Ezt nem tudjuk zsebünkbe hatogatni, és a pántjai miatt, még így feketében is, talán túl elegáns az utcára.


99 Luftballons


Nem hiszik, hogy mobilhoz szánta a 99 Neo-t a Meze? Akkor vessünk egy pillantást az impedancia értékre a leírásában. Már a nagyobb, Classics modell sem számít ebben nehéznek a maga 32 ohmjával, a Neo azonban könnyű, mint egy léggömb. Mindössze 26 Ohm, tehát az okostelefonok, laptopok, tabletek és más, jellemzően nem "hifi" eszközöknek könnyű dolga van, amikor ebből a fejhallgatóból kell nagy hangerőt kicsalogatniuk. Már amennyiben van fejhallgató kimenetük.



Igen. Tény, hogy egyre több telefonból marad ki a fejhallgató kimenet minden formája. Vigasztalódhatunk az LG G7 Quad DAC rendszerével és a ténnyel, hogy az a típus MQA képes. Miközben az LG zászlóshajója a csúcsmodellek között az egyik legrövidebb üzemidővel "kényeztet". Sovány vigasz ez az USB C és Lightning csatalakozókba kényszerített fülhallgató adapterek korában.


Pedig a Meze 99 Neo tényleg képes magából annyi hangot kipréselni a füleink irányába, ami elég egy jókora adag városi zaj túlharsogására. Vagy akár arra is, hogy ne halljuk, ahogyan a gyermekünk az irodánk ajtaján kopogtat, egyre erősebben...


99 Problems


Beszéljünk a hangról! Ha a teszthez jó fajta fejhallgató erősítőt és DAC-ot használunk, akkor a Neo sajnos nem tudja azt, amit a nagyobb testvére, a Classics. Ha csak egy csipetnyivel is, de elmarad mögötte térélményben és nyugalomban. Egy szerény kompromisszumot vállal mindabból, ami a drágább modellt igazán érdekessé teszi, s közben nem ölt magára új gúnyát. Nem vesz fel új allűröket, nem próbálkozik más taktikával. Egyszerűen csak egy picivel üresebb, szegényesebb. Már ha közvetlenül a Classics-szel hasonlítjuk össze, A-B tesztben.



Ha azonban egy szerényebb erejű forrással, mondjuk egy felső kategóriás telefonnal, vagy középkategóriás hordozható lejátszóval hozzuk össze, akkor a különbségek elkezdenek egy picit a Neo javára alakulni. Megjelenik a zenében egy kis adag rámenősség, egy egészen csipetnyi agresszió. A kenguruk földjéről származó Tame Impala legutóbbi lemezét épp úgy élvezettel tálalja, mint Katy Perry táncdal-iparművész kisasszony munkásságát. Nervo ikrek? Ők is kellemesen megférnek a fejhallgató bal- és jobb oldali hangszóróiban.



Mivel a Neo tesztjét a Classics eredményeire alapozva, azzal folyamatosan összehasonlítva végeztük, inkább nem rabolnánk a Kedves Olvasó idejét a dalonkénti beszámolóval. Ehelyett az általános eredményre fókuszálunk, ami a Neo esetében picit hangsúlyosabb magastartományt és egészen apró dinamikai többletet ad. Ezért cserébe el kell engedjünk egy picit abból a kellemes, pihentető karakterből, ami a Classics egyik fő erénye.



Kinek ajánlhatjuk ezek után a Meze 99 Neo-t? Talán azoknak, akik az énekhangban keresik a zene értelmét. Azoknak, akik többre tartják egy gitár sírását, mint egy komplett nagyzenekar zendülését. S főként azoknak, akik már majdnem megvették a Classics-et, de nem szeretnének hozzá DAC-ot, igényes fejhallgató erősítőt venni, további 100 000 Ft értékben. Ez egy racionális kompromisszum, ahol pontot lehet tenni a történet végére. Nincs több költekezés. Legalább egy-két évre...



7N OCC


A 99 Classics tesztjében megemlítettük, hogy a Meze józanul árazza az olyan tartozékokat, mint az alap kábelek, vagy a fülpárnák. A 7N OCC kábel esetében azonban már nem a baráti ár volt a cél. Tény, hogy a kábel-specialista gyártók kínálatában akadnak bőven 150 000 Ft feletti darabok is, de a Meze kb. 40-50 000 Ft-os ajánlata még így is súlyosnak érződik. Elvégre a 99 Classics ára alig több mint kétszerese ennek a kábelnek. Arányok kérem, arányok...



Na de jól szól?


A 7N OCC kábelt használva a hang békésebb, a zeneélvezet még elmélyültebb lett. Kicsit még nyugodtabb, még visszafogottabb a rendszer. Sőt, mintha még a rámenősségéből is veszített volna egy picit az amúgy sem harapós fejhallgató. Pedig a madzag ellenállása, nagyjából a gyári kábel értékének egyharmada. A fonott szerkezet pedig ilyen kis áramerősségnél, ennyire kézzelfogható vastagságú szigetelőkkel, még nem kellene nagyon beleszóljon a hangba. Vagy mégis? Lehet, hogy jobban oda kellett volna figyelni a feszültséggel mindig túltöltött elektrotechnika tanár szavaira?



Persze, ha már teszten volt a Neo és a Classics is, mindkettőt bekötöttük a fonott rézkábellel. Bár az alacsonyabb ellenállás vonzó lehet egy mobil eszközzel használva, a Neo szinte semmi kézelfogható, vagy egyértelmű előnyt nem mutatott a drága kábellel. Sőt, a saját, szokatlanul rövid vezetéke mintha felülmúlta volna mind a gyártó extra 7N OCC, mind a másik - alap - 3 méteres "drótját".



Lássuk, mit nyert a 99 Classics


Egy kis könnyedséget, egy egészen csipetnyi nyitottságot és szélesebb színpadképet. Persze ehhez ismét végig kellett rágni pár demófelvételt, de a tapasztalatok dalonkénti sorolásával most nem fárasztanánk a Kedves Olvasót, hiszen jelen esetben egy már ismert karakterű fejhallgató tuningjáról van szó, s nem pedig egy új termékről.



Ajánlások


Mint írtuk, a Meze 99 Neo könnyen ajánlható, hiszen egy kis kompromisszumot kell csak vállaljunk, cserébe pedig érezhető pénzmennyiség marad a zsebünkben. A Neo esetében ugyanis (talán) kevésbé csábulunk el egy jó DAC irányába.

A 7N OCC kábel ajánlása már egy picit nehezebb kérdés. Tény, hogy jót tesz a Meze 99 Classics hangjának, ám ilyen áron már akadhatnak kihívói is. Tehát, mielőtt letennénk érte a pénzt az asztalra, könnyen lehet, hogy meghallgatunk még pár kábelt és a végén egészen beleszédülünk a drót mizériába.




Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás