BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose SoundLink Color II Bluetooth hangszóró teszt


2018/11/15

Egy letisztult útitárs


A Bose meglehetősen kedvelt márka a piacon, amit nagyban köszönhet annak, hogy szorgalmasan ontja az új eszközöket, stílusos kivitelezésben, és élvezhető hanggal. Ráadásul nagy hangsúlyt fektetnek a Bluetooth hangszórókra, így nem meglepő, hogy most ismét egy ilyet teszteltünk, a SoundLink Color II-t.

Küllem

A Bose SoundLink Color II letisztult, kifinomult dizájnt képvisel, amely bárki lakásában, nappalijában, dolgozószobájában jól mutathat, megjelenése nem tolakodó. Ehhez nagyban hozzájárulnak a színek is, amelyekben megvásárolható: feketében, ún. sarkvidéki fehérben - amely már-már a szürkébe hajlik át -, tengerkékben és korallpirosban.


Nem tartozik a legkisebbek közé (133x127x57 mm), viszont egy hátizsákban még így is kényelmesen elfér, ugyanis nem nagyobb és nem is nehezebb, mint például egy könyv (585 g). Mindezt saját tapasztalatból mondjuk, egyik alkalommal biciklire pattantunk, hogy a délutánunkat a Margit-szigeten töltsük, és a táskánkba a SoundLink Color II is bekerült, néhány könyv, kulacs társaságában.


Puha tapintású szilikon fedi, így kellemes megérinteni, de nemcsak ez a szilikon borítás funkciója. Véd a fröccsenő víz ellen, IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik. Az összképhez és az ízlésességéhez sokat hozzáad még az egyszerű forma, amely egy nagyobbacska flaskát juttatott az eszünkbe, és a készülék tetején esztétikusan elhelyezett vezérlőgombok, vagy a hangszóró előtti lyuggatás. A szilikon borításnak az is előnye, hogy nem kell úgy vigyázni rá, mint egy hímes tojásra, így bátran vihetjük magunkkal házibulikba vagy kirándulásokra.



Használat közben


A készülékház tetején helyezkednek el a kezelőszervek, pontosabban a hangerő szabályozó, a Bluetooth, a bekapcsoló- és a multifunkciós gombok, kiegészülve LED-ekkel. Bekapcsolás után természetesen ismét felhangzik a már megszokottá vált beépített női hang, amely segíthet nekünk a párosítás folyamán, majd a csatlakoztatott eszköz nevét is bemondja.


Jó hír azoknak, akik ezt a funkciót feleslegesnek vagy idegesítőnek találják, a hang kikapcsolható. Ehhez egyszerre kell megnyomnunk a hangerőnövelő és a hangerőcsökkentő gombokat.


A SoundLink Color II párosítása más eszközökkel nem okoz nehézséget, néhány pillanat alatt létrejön a kapcsolat. Ráadásul egyszerre két eszközhöz lehet csatlakoztatni, így felváltva két eszközről is lejátszhatjuk a zenét vagy fogadhatjuk a bejövő hívásokat. Az utolsó nyolc párosított eszközre emlékszik, így újabb használatnál nem kell mindig arra várni, hogy a telefonunk megtalálja a hangszórót, sőt, ha azon be van kapcsolva a Bluetooth, akkor automatikusan csatlakozik rá. A Bluetooth kapcsolat stabilitása jónak mondható, nem akadozik a zenelejátszás, és körülbelül 9-10 méter a hatóköre.



A hangszóró jobboldalán, alul lett elhelyezve a töltésre szolgáló micro USB bemenet. A SoundLink Color II körülbelül 8 órányi folyamatos zenehallgatást tesz lehetővé számunkra - ez függ a hangerőtől is, amely teljesítmény inkább átlagosnak mondható, mint kiemelkedőnek. Ha lemerült, akkor körülbelül 3 óra alatt lehet teljesen feltölteni. A micro USB felett egy Jack bemenetet is elhelyeztek, amely hasznos lehet akkor, amikor olyan eszközről szeretnénk zenét hallgatni vagy videót/filmet nézni, amely a Bluetooth-t nem támogatja. Például egy hotelszobában is élvezhetőbbé tudja tenni a tévénézést.


A hangszórót természetesen beépített mikrofonnal is ellátták. Bejövő hívás esetén a telefonunk a hangszórón keresztül kezd el csörögni, amelyen a hívást könnyen tudjuk fogadni. Így nemcsak kirándulásaink, baráti összejöveteleink alkalmával lehet hasznos számunkra, hanem pl. konferenciahívások során is. Telefonálás során nem tapasztaltunk problémát, mindkét fél megfelelően hallotta a másikat.


Hangminőség


Miközben hangszórót választunk, nem lehet elegendő szempont a külcsín - jelen esetben a letisztultság - és a jó kezelhetőség, hiszen ezek mellett ugyanennyire fontos a hangzás is. A SoundLink Color II nem okozott csalódást, de nagy meglepetést sem, hozza a Bose-tól megszokott tulajdonságokat.



Nem testes, erős basszusaival fogja hallgatóit levenni a lábukról. Ezt például a Le Freak hallgatása közben tapasztaltuk, bár némi dinamikát így is adott, és a dobok elevenen kijöttek, csak éppen nem elég telt basszussal. Érdekesség, hogy míg más hangszórók magas hangerőn hajlamosak a harsányságra, a SoundLink Color II esetében a basszus magasabb hangerőn tudott jobban kiteljesedni. És a nagy hangerő ebben az esetben tényleg nagy, egy 25 négyzetméteres szobát könnyen betölt. Ez köszönhető egyrészt a méretének, hiszen nem a legkisebbek csoportját erősíti, másrészt pedig az ellentétes irányba néző passzív membránoknak, amelyek minimális szinten tartott vibráció mellett képesek nagy hangzást biztosítani.



A Les jours tristes (Amelie soundtracks) hallgatása közben feltűnt, hogy a magas hangok eléggé fedettek, így a csilingelések nem voltak elég tiszták, de persze karcosak sem. Ennek ellenére nem hangzott rosszul a Bose SoundLink Color II-vel ez a szám, ugyanis karaktere lágyabb, ezért az instrumentális daloknál nem kell attól tartanunk, hogy a túlzott basszus elnyomja a többi részletet, ahogy más eszközöknél már tapasztaltunk hasonlót. Összességében a hang kellemes és hosszútávon is szívesen elhallgatnánk, mivel nem válik fárasztóvá.



Záró gondolatok

A SoundLink Color II a Bose kínálatában egy szép dizájnnal rendelkező, mutatós eszköz, amely bárki lakásában megállja a helyét. Kihasználhatóságát tekintve nem lehet panasz, hiszen strapabírásának hála nem kell kirándulásainkon sem mellőznünk. A hangja lágy és kellemes, bár azok, akik az erőteljes basszusokat kedvelik, valószínűleg nem lesznek elájulva tőle. És bár nem tartozik a legolcsóbbak közé - ára 45 900 forint -, így is jó vétel lehet azok számára, akik csinos hangszórót keresnek bármilyen élethelyzethez.


(forrás: av-online.hu)

Termékösszehasonlítás