BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Soundbar 700 soundbar és Bass Module 700 mélyláda teszt


2019/07/11

Napjaink egyik legismertebb gyártójának a Bose-nak egyik legkeresettebb termékei a soundbar-ok. Korábban már volt szerencsénk megismerni a SoundTouch 300 és Soundbar 500 modelleket melyek remek kompromisszumot nyújtanak azoknak, akik anyagi, vagy helykínálati okokból nem tudnak összeállítani egy házimozi rendszert, de szeretnének a tv készülékénél lényegesen jobb hangminőséget filmjeikhez. A rangsor tetején lévő Soundbar 700 és a hozzávaló mélysugárzó képviseli a sorozat csúcsát, mely megépítésben, tudásban és hangzásban is többet ígér a kisebb modelleknél.

A határokat súrolva

Örök vitaforrás egy csúcsminőségű soundbar-nál, hogy vajon azon felül, hogy abban az árban már minden konkurens modell nagyon jó, megéri-e az árát, hiszen annyiért már egy kezdő, de továbbfejleszthető házimozi rendszert is össze lehet állítani. Utóbbi még nem biztos, hogy filmeknél nagy lépéselőnnyel indul, de zenei produkciója bizonyosan jobb lesz. Tény, hogy ezek a hangrudak, a hozzájuk társítható mélyládák és háttérsugárzók nem is a zenék terén akarnak nagyot villantani, sokkal inkább olyan mozis atmoszférát igyekeznek teremteni, amire egy tv képtelen lenne. Remek példa volt erre a Bose Soundbar 500, amely éppen ebben az elméletben erősített meg minket, de mindezt egy sokkal reálisabb összegért tette. Hogy mit kapunk a csúcsmodelltől ehhez képest?

Nos, az első, azonnal észrevehető dolog, a méret. A közel 20 cm-rel hosszabb és majd 1,5 kg-mal nehezebb hangrúd jóval testesebb, masszívabb darab a kistesókhoz képest, bár a súlytöbbletben az egészet fedő edzett üveglap is szerepet játszhat. Ez a szép nagy ujjlenyomat és porgyűjtő felület bizony gondozást kíván, hogy szép maradhasson, de azt meg kell hagyni, hogy tisztán nagyon szemre való darab a Soundbar 700. A Bose úgy döntött, hogy ebben megkönnyíti dolgunkat, és mellékelt egy jópofa kendőt, amivel naponta érdemes áttörölni az üvegfelületet. A védőrács ugyanaz a jellegzetes apró lyukas alumínium lemez, amit a többi Bose hangszórónál is találhatunk. Mögötte már izgalmasabb a helyzet, hiszen a Soundbar 700 több hangszórót és más megoldásokat vonultat fel, mint a kisebb modellek.

Összesen négy darab ovális mélyközép- és egy magassugárzó dolgozik az előlapban, melyek mellett találhatóak az ú.n. Phase Guide technológia jelátalakítói, melyeknek köszönhetően anélkül értek el lenyűgöző térhatást, hogy a hangrúd oldalába helyeztek volna el hangszórókat.

A Soundbar 700 hátoldalán a már ismerős aljzatokat találtuk (HDMI ARC, Toslink amihez itt már kábelt is mellékelnek, USB, Ethernet, és az analóg kiegészítők) annyi különbséggel, hogy itt már borotva csatlakozós tápkábelt kaptunk a külső tápegység helyett.

Technikailag tehát akadt néhány fontos dolog, amivel a Soundbar 700 a többiek fölé emelkedik, de ahogy talán másoknak is, nekünk a tudása és a hangja volt a fontosabb kérdés.

Nagyüzemben

A Soundbar 700-at az 500-zal egyetemben, a hozzá tartozó (sajnos szép kis összegért cserébe) Bass Module 700-zal kaptuk meg, aminek nagyon örültünk, mert továbbra is azt valljuk, hogy nélküle csak "félember" lehetne. Ahogy a hangrúd, úgy természetesen a mélyhang modul is termetesebb darab lett, sőt ha már a méret számít, a távvezérlő is. Erről talán érdemes is pár szót mesélnünk, ugyanis azon túl, hogy az egyik legszebb távirányító, amit valaha láttunk soundbar-hoz mellékelve, talán a legokosabb is. Anyaga pont olyan, mint az 500-é, de a tudása már nem csak a "gazdájára" korlátozódott. Minimális idő ráfordítással szinte bármelyik arra alkalmas készülékkel összehangolva képes volt átvenni irányítását a kis szerkezet. Zseniális, és nagyon mutatós cucc!



Természetesen a komolyabb dolgokat továbbra is a Bose Music alkalmazásra bíztuk, hiszen a multiroom képesség, a szokásos zenei streamer felületek (Spotify, Amazon Music, Apple Music) valamint a további beállításokat és finomhangolásokat lényegesen egyszerűbb volt ezen a platformon elvégezni. Sajnos az Amazon Alexa továbbra sem kis hazánk kiváltsága, de reménykedünk benne, hogy ezt a tulajdonságát is hamarosan kiaknázhatjuk saját nyelvünkön.



A Bose Music továbbra sem a leglogikusabban felépített alkalmazás, de javul, és az is bizonyos, hogy megszokás és tanulás után könnyebben megbirkózik majd vele a kedves felhasználó.



A tesztelést a már jól megszokott, 30 négyzetméter körüli helyiségünkben végeztük, ahol a korábbi modellt is használtuk. Miután az AdaptIQ végtelen hosszúságú kábelével végigbaletteztünk a szoba minden pontján és sikeresen bekalibráltuk a rendszert, jó pár napig csak filmekkel simogattuk, hajtottuk, zúztuk és döngettük a hangszórókat, mert az már az elején kiderült, hogy ebben a soundbar családban valóban ő a nagy góré.

Tesztünk elején a mélyhang modul nélkül hallgattunk filmeket és zenéket szimpla kíváncsiságból, hogy mire is képes magányában ez a szép fehér rudacska. Ami azt illeti, a DSP funkcióknak és a gondosan megtervezett basszreflex barlang rendszernek hála, alaposan meglepett minket. Nem, nem kanapé rengető basszusokat hallottunk, de ahhoz képest, hogy milyen légtérfogatú hangszóróból szólalt meg, kikerekedtek a szemeink. A mélyhangok ugyan nem a pincéből jöttek, de már a Soundbar 500-hoz képest is határozottabb, testesebb basszusokat kaptunk. Erőben, kontrollban és pontosságban sem volt hiány, de ahogy már többször is említettük, a basszus modul nélkül garantáltan hiányt fogunk szenvedni a mélyhangok terén, ha csak nem romantikus sorozatokat, híradót vagy parlamenti közvetítést szeretnénk hallgatni rajta. A zenék visszaadásában a Bose sosem kellett, hogy szégyenkezzen, miért is lenne ez máshogy egy csúcs soundbar-nál. A legtöbb hangszeres zenénél, ha nem is megfelelő mennyiségű, de mindenképp kielégítő mélytartományt produkált a Soundbar 700, a közép- és magashangok nagyon széles frekvencia sávot fedtek le, kristálytisztán és nagyon kellemesen szólaltak meg. Bizonyos hangoknál többször is éreztünk egy csipetnyi műanyagos tónust, de soundbar-oknál ez szinte megszokott jelenség, a megfelelő bejáratás hiányáról nem is beszélve. Ami a színpadot illeti, a Phase Guide nagyon trükkös kis találmány. Hihetetlen teret képzett ez a kis méteres hangrúd előttünk. Elvben ugye nem szól oldalra hangszóró, mégis több méterre, jobbra és balra helyezte el a hangokat és mélységében is nagyon jól pozícionált a DSP. Nyílván nem vártunk el sztereó rendszerhez hasonló teljesítményt, de nagyon kellemes zenei élményt biztosított mozira szakosodott vendégünk.



A nagyobb felbontású zenék és a Bluetooth-on agy AirPlay 2-n lejátszott kedvenceink közt nem éreztünk akkora szakadékot, amit például egy sztereó rendszernél szoktunk. A Bose valahogy közelebb hozta egymáshoz ezeket a szélsőségeket. A minőségi zenék valódisága, tisztasága és kifinomultsága valamelyest csorbult, míg egy Bluetooth kapcsolaton átküldött Spotify szám hibái és hiányosságai eltűntek, és sokkal kevésbé tűntek fel, mint egy klasszikus sztereó rendszeren. Valahogy minden élvezhető és szerethető volt rajta, főleg a folytatásban.



A továbbiakban már csatlakoztattuk a Bass Module 700-at is, hogy teljes legyen a csapat. Mielőtt a hangokra térnénk, a legfontosabb különbség az volt a korábbiakhoz képest, hogy itt már megszólaltak a DTS formátumú filmek is, méghozzá nem is akárhogy. A mélytartomány egészen más dimenziókig jutott a kiegészítő mélysugárzóval, akár zenét, akár filmeket nézve. Az akusztikus muzsikákkal még jól boldogult a hangrúd, de ahogy egy komolyabb lábdob, basszusgitár vagy nagybőgő szólalt meg, sajnos kifogyott vendégünk a szuflából. Nem is beszélve egy hip-hop, zúzósabb rock, vagy a dinamikusabb elektronikus zenékről, ahol véleményünk szerint a Soundbar 700 igazán jól érezte magát.



De ha soundbar, akkor már inkább a mozi világa az, ami igazán ki tudta hozni, amit a mérnökök beleraktak. A Soundbar 700 hangzásvilága nagyon hasonló volt a Soundbar 500-éhoz, de mindenből többet kaptunk. Több, jobb és mélyebb basszusok, kiterjedtebb dominánsabb, tisztább és csillogóbb közép-, valamint magashangok, és még szellősebb, tágabb térábrázolást kaptunk a Soundbar 700-tól a már korábban hallott karakterrel. Nem állítjuk, hogy kimagaslott a vetélytársak közül, de volt, amiben többet vagy még inkább máshogy tudott nyújtani. Néhány hetes nálunk töltött ideje alatt eddig magasan ez a Bose rendszer került legközelebb a szívünkhöz.

Összegzés

Az elmúlt időszak talán legvegyesebb érzelmeit kiváltó együttese volt a Bose Soundbar 700 és Bass Module 700. Teljesítménye és hangminősége alapján abszolút a sorozat királya, bár ugyanazok a negatívumok (vezérlő app, olykor középtónusos hangzás stb.) itt is előkerülnek. Kidolgozása, anyaghasználata, szolgáltatásai és technológiai újításai abszolút a gyártóra jellemző magas szintet képviselik és ezzel valamilyen szinten ki is emelik a konkurensek közül, de sajnos az ára is. A Bose Soundbar 700 a hozzá megálmodott Bass Module 700-zal 600 000 Ft feletti tételt jelent akár fekete akár fehér színben, és ha ehhez esetleg egy pár vezeték nélküli háttérsugárzót is szeretnénk rakni, hogy teljes legyen a mozi élmény, további 125 ezer forinttól kell megszabadulnunk. A Soundbar 500 esetében is neccesnek éreztük az ár/érték arányt, és bár tény, hogy a Soundbar 700 minden téren többet nyújt, olyan összeget kérnek érte, amennyivel már a komolyabb házimozi rendszerek bejárati ajtaján kopogtathatunk.. De a Bose, az Bose.



Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás