BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Soundbar 500 soundbar és Bass Module 500 mélyláda teszt


2019/04/15

Korunk egyik legnépszerűbb szórakoztató elektronikája kétség kívül a soundbar (esetleg hangprojektor) és ezek között talán a Bose az a gyártó, melynek neve még azoknak is ismerősen cseng, akiknek valójában fogalma sincs erről a világról. Ehhez természetesen nagyon jó marketing is kell, de a jól felépített vállalkozás alapja mindig a jó termék. A Bose hangminősége és sajátos formavilága már több ízben bizonyított, de ahogy a technológia fejlődik, ezeket a nemes tulajdonságokat, mára már komoly tudással is fel kell tudni ruházni, hogy kielégíthessék a növekvő igényeket. Hogy mennyire sikerült, azt jelen tesztünkben igyekeztünk kideríteni.



Egyre okosabb, egyre kompaktabb


A Bose-tól három dolgot már megszokhattunk. Nagyon jól szólnak rajta a filmek, és a zenékkel is egész jól boldogulnak ebben a kategóriában. Többnyire borsos árat kérnek a komolyabb szettekért, és a harmadik, hogy sokszor felfoghatatlan teljesítményt produkálnak, lényegében tejfölös doboz méretű hangdobozkákból.

A Soundbar 500 szintén ezt a filozófiát követi. Az anyaghasználatba nem tudtunk belekötni, minden része fémből van, természetesen a jellegzetesen "Bose"-os védőrács is a megszokott minőséget és külsőt mutatja. A lényeg persze a rács mögött van. A Soundbar 500 összesen öt ovális hangszóróval rendelkezik, melyből három előre, kettő pedig oldalra ontja magából a hangokat. Ezeknek a hangszóróknak a mozgásából adódó légmozgást egy a hátoldalon található reflexcső juttatja a szabadba, bár komoly jelentősége nincs mélyhangok szempontjából. A reflexnyílás mellett ugyanitt találhatjuk a fontosabb aljzatokat is.

A HDMI (ARC) és az optikai csatlakozók mellett lehetőség van egy vezetékes mélysugárzó valamint az AdaptIQ szobakorrekciós headset végtelen hosszúnak tűnő kábelét is bedugni.

Ennek használatával a Soundbar 500 a helyiség sajátos adottságaihoz optimalizálja a hangzást, ahogy azt a legtöbb házimozi erősítő is teszi. A mellékelt headset kábele bőven elég hosszú ahhoz, hogy egy átlagos mérető nappali bármelyik pontjáig elérjen, miközben a Bose applikációja végigvezet a megfelelő lépéseken.




A Bose Music App elvileg lehetővé teszi, hogy ne kelljen távvezérlőt használni, de szerencsére a Bose megszokott minőségi darabot mellékelt ebből is. A gumírozott anyagú, kompakt méretű kézbe való, minden fontos funkciót képes irányítani, és nagyon ergonomikus is.



A Soundbar 500 alapvető funkciója, hogy önmagában sokkal jobb hangzást biztosítson, mint bármelyik tv készülék, ami a középső a magas frekvenciák tekintetében tökéletesen igaz is rá, azonban a mélyhangok előállításhoz nagyobb térfogatra van szükség.



Az opcionálisan csatlakoztatható Bass Module 500 mélysugárzó pontosan ezt a hiányosságot hivatott pótolni. Tökéletesen illik a Soundbar 500 keskeny formájához, hiszen az egész mélysugárzó összesen kb. 25x25 cm, ráadásul vezeték nélkül csatlakozik a hangrúdhoz, így nagyon praktikusan el lehet rejteni.


A vezeték nélküli illesztést a mélysugárzó hátulján lévő gomb megnyomásával pillanatok alatt el tudtuk végezni, és onnantól kezdve máris rendszerben működött a szett. Amennyiben rendelkezésre áll legalább ez a két komponens, úgy a vezérlő applikációban ezeket nagyon egyszerűen tudjuk használni, finom hangolni.


Sajnos nem mondhatnánk, hogy a Bose kifogástalan munkát végzett ezzel az alkalmazással, ami egyrészt mellőz több fontos funkciót, amiket inkább a távvezérlővel tudunk irányítani, másrészt a kezelése és a rendszere nem kifejezetten logikus és felhasználóbarát. Reméljük, a jövőben ez változhat!



Működés közben


A Bose Soundbar 500 nagyon sok hasznos funkciót rejt vékony kis házában, többek közt számos zenei szolgáltatót: Amazon Music, a Deezer, az iHeartRadio, a Pandora, a SiriusXM és a Spotify. Multiroom képes, és ami talán az egyik legnagyobb erénye, az az Amazon Alexa hangvezérlés, bár nálunk ez még nem kifejlett.

Tesztünk első felében inkább a zenékre koncentráltunk bár már első percekben érződött, hogy nem ez a Bose Soundbar 500 igazi terepe.



A hangszerek testének visszaadása hagyott némi kívánnivalót maga után, de a Bass Module, és a DSP nagyon hatásvadász, tiszta és erős hangzást biztosított, még ha nem is közelítette meg egy valós hangszer hangját. Érdekes tapasztalat volt, hogy az AdaptIQ korrekció nélkül valósabb hangzást és színpadképet kaptunk a különböző zenékhez. Élvezhetően, energikusan, de kissé mesterkélten szólaltak meg a hangszeres muzsikák és az énekhangok. A könnyedebb zenék világa már sokkal jobban feküdt a párosnak, itt nagyon jól kezelte a basszusokat, bár volt rá példa, hogy jót tett neki, ha egy csipetnyi basszust ráadtunk. Itt a kapott hang minden esetben a jellegzetes "Bose"-os, kristálytiszta és megdöbbentően ütős karakterrel söpört végig a szobán.



A filmekre áttérve nagyobb kíváncsiság övezte tevékenységünket, elvégre egy vérbeli soundbar itt érzi igazán otthon magát. A tesztanyagok minden földi vagy űrbéli jót tartalmaztak (Marvel filmek, John Wick, Hacksaw Ridge, stb.) amivel kivesézhettük a Bose szett tudását. Ami a zenéknél is bebizonyosodott, az a filmeknél is elképesztő hatással volt a fülekre. Ahogy ez a kis 80 cm-es hangrúd játszott a térrel, az szinte hihetetlen. A párbeszédek tökéletesen a képernyő irányából jöttek, amit a beszédkiemelés funkció még erősebbé és tisztábbá varázsolt, de a környezeti zajok teljesen leváltak a hangrúdról és kihúzódtak attól egy-két méterre. Az akció jelenetek nagyon hatásosan töltötték meg a teret, de a robbanások valódi erejét sajnos ez a kis mélysugárzó nem igazán tudta reprezentálni. A zenei betétek nagyon élvezetesen és érzelemdúsan szólaltak meg, bár esetenként túl dominánssá vált a középtartomány. Összességében nagyon élvezetes órákat okozott a Bose Soundbar 500 és a Bass Module 500 melynek sokkal inkább tudtunk bizonyos funkcióiba belekötni, mint a hangzásába. Egy fontos és fájó pontot a végére hagytunk, az pedig a DTS dekódolás hiánya, ami nehezen elfogadható jellemző egy ilyen remek rendszernél.



Összegzés


A Bose Soundbar 500 és Bass Module 500 minden tekintetben hozta a tőle elvárható Bose jellegzetességeket. Minőségi megépítés, hasznos okos funkciók és kategóriájában kimagasló hangzás. Azonban az is jellegzetessége ennek a gyártónak, hogy mindezekért meg is kérik az árát. Véleményünk szerint a Soundbar 500 a mélysugárzó nélkül sajnos csak félkezű óriás. ám együttes ára 360 000 Ft körül mozog, ami már megközelít egy belépő szintű házimozi rendszert. Ez a páros éppen azért nagyszerű, mert a soundbar-ok felső szintjét képviseli, és rendkívül praktikus, szinte láthatatlan elemei miatt vélhetően nem azt a közönséget fogja meggyőzni, aki hatalmas hangdobozokkal akarja megtölteni nappaliját. Zenei hangzása kompromisszumokra késztet, de a filmek világában átlagon felüli teljesítménnyel hálája meg a rá esett választást.



Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás