BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Portable Home Speaker vezeték nélküli hangrendszer teszt


2020/01/06

Egy vödörnyi...minden!


A Portable Home Speaker extráit végignézve csak olyan szolgáltatások találhatóak, amelyek már régóta szerepelnek a Bose arzenáljában. Akkor mitől izgalmas a termék? Leginkább azért, mert mostanáig nem voltak képesek ezeket a szolgáltatásokat egyetlen termékben összpontosítani. A Portable Home Speaker a ma létező egyik legsokoldalúbb, kompakt, vezeték nélküli hangrendszer, nem mellesleg, ha szükséges, nagyot is szól.



Hordozható, vagy otthoni?

A Portable Home Speaker nevéből is sejthető, hogy nem szimpla kemping hangszórónak készült, mint mondjuk hasonló külsejű, Revolve néven futó testvérei. Attól számít otthon-barát megoldásnak, hogy beépített WiFi-vel is rendelkezik, amely által egyes kliensekkel (AirPlay 2 és Spotify, valamint Deezer és TuneIn) könnyen összefésülhető. Emellett többhelyiséges funkcióval is rendelkezik. Utóbbi azt jelenti, hogy ha a felhasználó rendelkezik más Bose Home hangsugárzóval (ilyen a Home Speaker 500 és 300 vagy Soundbar 500 és 700) is, akkor multiroom módban vezérelheti e készülékeket. Nem árt azonban tudni, hogy ez csak a Bose Home hangrendszerekkel valósítható meg, más (pl. Google vagy Amazon) termékekkel nem.


A WiFi mellett beépített akkumulátor és Bluetooth is része az extráknak, így, ha nem otthon tartózkodunk, akkor a fentebb említett kempingezős szituáció sincs kizárva. Vagy bármilyen helyzet, ahol kicsi, de nagyot szóló hangrendszerre van szükség.



Küllem

A Portable Home Speaker a SoundLink Revolve+ dizájnját viszi tovább. A strapabíró kialakítás érdekében nem tartalmaz kijelzőt, helyette egy tetőlapba ágyazott LED kör jelez minden fontosabb üzemállapotot (például Bluetooh kapcsolat keresése, szoftverfrissítés állapota stb.). Ahogy egy kb. 130 000 forintos eszköztől elvárható, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége is igényes.



A tetőlapi fényjelzések jól láthatók, a gombok finom mozdulatra is könnyen benyomódnak. A henger alakú ház alumíniumból készült, matt felületű és sima tapintású. Jópofa és praktikus a tetején kiálló fogantyú, amely által festékes bödönhöz hasonlóan lóbálhatjuk magunk mellett épp úgy, mint John Travolta a Satruday Night Fever nyitó jelenetében. Össztömege alig több, mint egykilós, nagyjából akkora, mint egy vastagabb kulacs, tehát hordozhatóság szempontjából nehéz kifogásolni.



Használat közben

A Portable Home Speaker nem tartalmaz vonalszintű Jack hangbemenetet, tehát nem csatlakoztatható kábellel televízióhoz vagy számítógéphez. Ezt lehet azzal magyarázni, hogy televíziós hangrendszereket (olyan soundbar-okat, amelyek a Home Speaker szériával multiroom módba kapcsolhatók) amúgy is kínál a Bose, másfelől ma már a középkategóriától felfelé szinte minden laptop és all-in-one számítógép rendelkezik Bluetooth funkcióval.



A gyártó által közölt 12 órás üzemidő reálisnak tűnik, ha azt vesszük figyelembe, hogy kb. egyórányi, vegyes zeneszámokkal, 60 %-os terhelésen történő járatásnál mindössze 89 %-ra merült az akkumulátor. A hatókör ugyancsak jónak mondható. A Bose termékekre jellemző női robothang (amely minden bekapcsolást követően közli a töltöttséget, és hogy sikerült-e kapcsolódni a legutóbbi Bluetooth eszközhöz) hosszú távon zavaróvá, sőt idegesítővé válhat, de szerencsére elnémítható.



A WiFi hálózatra történő csatlakoztatás nem bonyolult, feltéve, hogy a felhasználó eleve tudja, hogyan kell elvégezni. Érdemes belekukkantani a felhasználói kézikönyvbe, különben sokáig eltolódhat a procedúra. Miután rájöttünk, hogy hogyan kell aktiválni a Portable Home Speaker WiFi egységét, perceken belül sikerült a helyi hálózatra csatlakoztatni. Ekkor azonban azonnal szoftverfrissítést indítványozott az eszköz, ami eltart kb. 10-15 percig.



E kötelező körök lefutását követően más tennivaló nem maradt. A kis "bödön" nem produkált zavaró rendellenességeket (azt leszámítva, hogy néhány naponta önszántából megállította Spotify lejátszási listánkat), nagyon könnyen tudtuk vezérelni a telefonról és az AirPlay 2-nek köszönhetően számítógépről is.



Hangminőség

Talán nem lep meg senkit az állítás, hogy a Portable Home Speaker a Bose-tól megszokott élményt nyújtja. Hangkaraktere, terhelhetősége kísértetiesen hasonlít a korábban általunk is tesztelt Revolve vagy Home Speaker 300 hangrendszerekére. Kapunk tehát egy tipikusan Bose stílusjegyekkel megfűszerezett, első hallásra hihetetlennek tűnően magabiztos, erős basszusokkal és tágas hangmezővel megtoldott hangot.



Akárkinek mutattuk meg a nálunk vendégeskedő Portable Home Speakert, mindenki elmosolyodott és/vagy nagy szemekkel nézett, ahogy 20-30 % fölé emeltük a jelszintet (hangerőt). Paradox jelenség, amikor egy alig több mint egykilós tömegű kis "bödönből" ennyire testes és masszív hanghullámok törnek elő. Persze aki jól ismeri a Bose céget és annak múltját, az pontosan erre számít. És tegyük hozzá, hogy az árért cserébe joggal várható el mindez.



A fentebb említett Bose hangzás velejárója, hogy a basszus mindig kicsit jótékonyabb mértékben adódik hozzá a zenéhez, a keményebb műfajok rendszerint kis terhelésen is még keményebbnek tűnnek, az ének és más élénk részletek pedig határozottan (ugyanakkor kissé mesterkélten) rajzolódnak ki a kis Home Speaker körüli burokban. Ezt az izgalmas és lendületes karaktert minden zenei stílusra ráhúzza. Emiatt előfordulhat, hogy még egy hip hop szám közben is szükségtelenül élénk a szöveg, illetve a kis méretből fakadóan nem érdemes sarkokba helyezni a hangrendszert, mert akkor búgóssá, túlzóvá válnak az 50 Hz körüli hangok. De ezzel (és számos apró hibával) együtt a Bose érzékelhetően törekszik a zene élvezetes, hatásos megszólaltatására. És az átlagfelhasználóknak ennél nem kell több.



Használtuk edzés és házimunka közben, irodában és baráti összejövetelen egyaránt és senki nem tett rossz megjegyzést a Portable Home Speaker hangjára. Inkább mosolyogva érdeklődtek a gyártó nevét és az árát illetően. Egy jó termék márpedig ettől lesz sikeres, hogy egyszerűen csak a működésével eladja magát. Hallgattunk rajta Eminem, Post Malone, Linkin Park, Deadmau5 előadókat, máskor Vad Fruttik, Carbonfools vagy Magashegyi Underground szólt. Tény, hogy sztereó tér nélkül, finom effekt ábrázolást mellőzve és néha a szükségesnél kicsit lelkesebben/izmosabb ütemekkel szólaltak meg a zenék, de háttérzenei célra nem biztos, hogy egy hétköznapi tevékenység közben többre lenne szüks
ég.


Végszó

A Bose Portable Home Speaker olyan területre próbál betörni, amelyet jelen pillanatban még nem sok cég merészkedett. Van pár alternatíva, de a Portable Home Speaker alig több mint egykilós tömege és a hozzá társuló hatalmas hang pillanatok alatt megválaszol rengeteg kérdést. Azoknak ajánlható, akik hajlandók kicsivel többet fizetni egy olyan hangrendszerért, amely egyaránt megállja a helyét nyaralásokon, baráti összejöveteleken és otthon is, amikor a WiFi alapú vezérelhetőség kényelme kap prioritást. Ha nem lenne korlátozva a Google Assistant funkció, akkor ajánlott vétel cédulával búcsúznánk tőle. Más kérdés, hogy a beszéd alapú funkciók nélkül is jól sikerült termék. Az igazi kompromisszum "csak" annyi, hogy kizárólag az azonos termékcsaládba tartozó eszközökkel együtt használható multiroom zónaként. Aki a fenti szempontok figyelembevételével keres bárhol elférő, mindenes "egydobozos" hangrendszert, netalán rendelkezik más Bose Home hangsugárzóval, annak javasoljuk meghallgatását.



forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás