BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Noise Cancelling Headphones 700 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt


2019/09/30

Egy lépéssel előre


A Bose (a második generáció bejelentését leszámítva) sokáig nem nyúlt hozzá QC35 fejhallgatójához, amely a prémium, utazós, vezeték nélküli fülesek egyik legjobbjaként került a köztudatba. A konkurensek megkörnyékezték addig háborítatlan dobogóját és letisztultabb formákkal, intelligensebb funkciókkal ütötték ki a nyeregből. A Noise Cancelling Headphones 700 kicsivel kifinomultabb módon szolgáltat mindent, amiért eddig is kedvelték a gyártót.



Visszavonhatatlanul okos

A szórakoztató elektronikai berendezések fontos láncszemet képeznek köztünk és a nagyrészt internetalapú virtuális valóság között, ennek megfelelően az okostelefon "tapizós", gördülékeny felhasználói élményét várjuk el tőlük, vagy legalábbis valami ahhoz hasonlót. A Bose Smart Noise Cancelling Headphones 700 (vagy egyszerűen csak Bose NC 700) nem forradalmi újdonság, hanem egy következő lépcsőfok, kicsit tovább csiszolt koncepció a QuietComfort 35 nyomdokain.

Újításként említhető a letisztultabb dizájn és az érintésérzékeny felület, amely hangerőállításban, zene lejátszásban és hívásfogadásban egyaránt segít. Ezt játszi könnyedséggel emelte át vetélytársaitól a fejhallgató épp úgy, mint a Type-C aljzatot, amely a micro USB-hez képest kényelmesebb és biztonságosabb csatlakoztatást tesz lehetővé. Immár nem kettős, hanem négy beépített mikrofont tartalmaz az NC700 és ez lehet az egyik fő nyerő kártyája, ugyanis az olcsó(bb) fülesek esetében leggyakrabban a telefonhívások minősége, a zajos szituációban történő kommunikáció jelent problémát.



Természetesen az aktív zajkioltás is része a szolgáltatásoknak, mi több, ennek erősségét is több fokozatban állíthatjuk. A füles alapvető funkcióit (például az automatikus kikapcsolást) a Bose Music applikáción keresztül lehet elérni/beállítani. Ebben kapott helyet a hangsegéd menüpont is, amely az Alexa/Google Assistant integrációt tenné lehetővé, azonban az alkalmazás Magyarországot egyelőre nem támogatott régióként tartja számon. Nem tudni, hogy ez az extra mikortól válik itthon is elérhetővé, mindenesetre kíváncsian várjuk.



Főleg azért, mert a Google Asszisztens hosszú távon kényelmesebbé teheti a hétköznapokat, mivel a telefon érintése nélkül segít fölhívni rokonainkat, elindítani kedvenc zenéinket, sőt, akár sms-t is küldhetünk vele úgy, hogy lediktáljuk neki rövid üzenetünket. Emellett elárulja, hogy merre található a legközelebbi kávézó, átszámol devizát, jelenti az időjárást és azt is megsúgja (több-kevesebb sikerrel), hogy szükségünk lesz-e ma esernyőre. Egyelőre korlátozott a nyelvismerete, ám azt csiripelik a madarak, hogy a megavállalat mesterséges intelligenciájával egyszer majd magyarok is cseveghetnek majd - ami jó eséllyel feloldhatná a Google és a Bose-hoz hasonló gyártók közti regionális korlátainkat.



A Bose NC 700 tehát kisebb rokonaihoz képest alapvetően letisztultabb külsőt és jobb telefonálási minőséget kínál. Egy feltöltéssel kb. 20 órányi üzemidőt és 10 méteres Bluetooth hatókört ígér, továbbá a Bose AR-kompatibilis, kiterjesztett valóság címszóval népszerűsített applikációkkal is kompatibilis. A fejhallgató kb. 150 000 forintért vásárolható meg.



Küllem

Ahogy a mellékelt fotókon is látható, a formatervet visszafogottra, modern jellegűre szánták. Nem olyan tojásdad, mint a régebbi modelleké és nem is kelti drága termék benyomását - ami talán jobb is. Kézben tartva azonban érzékelhető korrekt minőségérzete, könnyedsége és pontos illesztései. Mindössze három gomb található rajta, amelyek szerencsére nem hallatnak idegesítő kattogást. Az állapotjelző LED pedig nem alakítja szüntelenül villogó karácsonyfává a felhasználó fejét (és nem oldalra, hanem lefelé néz), csak fontosabb jelzéseknél bocsájt ki fényt.



A fejpántot légpárnás gumisáv fedi, melynek fő előnyei közé tartozik (puhaságán túl), hogy könnyen tisztítható. A fülpárnák megszólalásig hasonlítanak a QC 35 fánkjaira, de ez nem baj, elvégre a kistesó mai napig az egyik legkényelmesebb füles, amivel találkoztunk.

Az NC 700 nem összecsukható, bár kamrái kifordíthatók, így sok esetben nyakban is hordható. A kamrákat átszelő kis hengerek egyben a méretállító felfüggesztés szerepét is betöltik. A mechanika csendes, a fejen teljesen néma, kézben tartva is alig kotyog. Praktikus és igényes a keményfalú, cipzáras védőtokot, továbbá USB töltőkábelt és kb. 1 méter hosszú 2,5/3,5 mm-es sztereó Jack dugójú vezetéket is rejt a csomag.



Használat közben

Bekapcsolást követően angol női robothang jelzi a kapcsolódás létrejöttét (vagy szükségét). Akit idegesít a gépies beszéd, az bármikor kikapcsolhatja az applikációban. A kb. 10 méteres hatókör valós, ezért egy kisebb lakásban vagy irodában járkálhatunk és hallgathatjuk a zenét vagy telefonálhatunk, miközben a forráseszköz tőlünk méterekre áll.



De a vezeték nélküli szabadságérzet már töredékáron is birtokolható. Az aktív zajszűrés az egyik szolgáltatás, amiben az NC 700 erősen teljesít. Már közepes fokozaton is érzékletesen csillapítja pl. a járműforgalom morajlását, a legmagasabb szintre állítva pedig már közepes terhelésen történő zenehallgatás közben is úgy tűnhet, hogy láthatatlan falak választanak el a külvilágtól. A legerősebb fokozat nekünk hosszú távon nagyon enyhe nyomó/feszítő érzetet keltett a fülben, ezért legtöbbet az enyhébb, közepes beállítást használtuk.



A komfort összességében nagyon jó, talán a QC35 ilyen téren picivel jobban teljesített. Az NC 700 is kényelmes, nem bántja a fület, csak enyhén érzékelteti minden irányból, hogy a fejen van. Kb. 30-40 perc elteltével a fejpánt felől enyhe nyomás tapasztalható, de ha pár centit előrébb/hátrébb tolják a gumisávot, akkor tovább élvezhető a füles lágysága. Mint bármely más fül köré fekvő rendszer, nyári napokon ez is alaposan megizzasztja a fejbőrt, ezért pl. sportoláshoz nem ajánlott.



Az érintős felületen hamar kitapasztaltunk minden funkciót, egész jól reagált minden ujjmozdulatunkra. Egyedül a zeneszám visszaléptetés bizonyult nehézkesnek, valamiért csak minden negyedik/ötödik mozdulatunkat azonosította a fejhallgató, de lehet, hogy pusztán mi csináltunk valamit rosszul.



Hangminőség

Egyeseknek talán magától értetődő, de fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy egy hasonló tudású fejhallgató esetében a hangminőséget jelentős mértékben befolyásolja a forrás minősége. A Spotify például némileg levesz a dinamikából és a felbontásból, de a YouTube-nál még mindig jobb. Ugyanakkor miután Samsung Galaxy A8 telefonunkról átváltottunk a jóval fejlettebb Bluetooth kodekekkel dolgozó FiiO M11 DAP-ra és 24-bites fájlokat indítottunk el, sokkal élőbbé, tisztábbá vált a zene és a térbeliség is fejlődött. Mindezek figyelembe vételével általános ízelítőt próbálunk nyújtani abból a kb. 1 hónapból, amelyen keresztül szinte minden nap használtuk az NC 700-at.



Karaktere a Bose fülesekhez illeszkedően inkább lágy és selymes, fárasztó élénkség, harsányság nélkül. Basszusa viszonylag árnyalt, közepei nem zavaróan digitális jellegűek, a magas frekvenciák viszont érzékelhetően kissé visszafogottak, mintha finomító szűrőt raktak volna eléjük. Ezekkel együtt kellemes, fülbemászó, fiatalos/lendületes karaktert nyújtott az NC 700 szinte műfajtól függetlenül.



Saját hangulattól vezérelve néha egy kis Mozart vagy Strauss is került lejátszási listánkra, de pl. jazz előadókat nem szívesen hallgattunk, mert az élő zene legjobban elásott részleteit ma még ártól függetlenül a legtöbb vezeték nélküli füles nem hozza maradéktalanul vissza. De ez csak az audiofil megközelítés. A hétköznapok során, amikor Bonobo, Faithless, Duke Dumont, Post Malone vagy Gorillaz volt a menü és tömegközlekedéssel utaztunk, egyáltalán nem a hiányosságokat figyeltük, csak élveztük a zenét. Vezeték nélküli fejhallgatóhoz mérten ugyanis kimondottan jól szól a Bose NC 700.

Nem volt túlzó a basszusa, egész jó dinamikával jelenítette meg a zenéket, egy kicsi sztereó teret is igyekezett teremteni, ugyanakkor a szélső/hátsó/félreeső részleteket gyakran egész jól elhatárolta pl. a középre irányított énektől. Némileg érzékeltette a különböző kiadók/stúdiók/előadók közti karakterisztikai eltéréseket, tehát nem ugyanúgy jelenítette meg az összes zeneszámot, azok sajátosságaiból is képes volt valamennyit ügyesen, érzékletesen felfedni. Mindezt úgy tette, hogy egyórás folyamatos használat után sem vált fárasztóvá.



Megjegyzések: ha valakiben felmerül a kérdés, hogy érdemes-e QC35/QC35II-ről NC 700-ra frissíteni, akkor a válasz nem. És ha még nem döntötte el a leendő vásárló, hogy a QC35-öt vagy az NC 700-at válassza? Ilyen esetben a legjobb megoldás ellátogatni egy Bose márkaboltba. Mi inkább az NC 700-at választanánk, főleg azért, mert jelentős mértékben könnyebbé, gördülékenyebbé tette a telefonhívásokat. Másik gyakori kérdés: jobban szól-e vezetékkel, mint Bluetooth-on? A kábel ezesetben inkább afféle vészmegoldás, de nem teszi jobbá a hangot, mivel a fülest úgy optimalizálták, hogy hangszórói bekapcsolt elektronikával, aktív kioltással együtt nyújtsanak ideálisnak szánt hangot.



Végszó

A Bose Smart Noise Cancelling Headphones 700 méltó ellenfele bármelyik ma népszerűnek számító prémium kategóriás vezeték nélkül ANC-képes fejhallgatónak. A jelenlegi körülmények között nem lehet pontosan megállapítani, hogy melyik gyártóé a legjobb, de kétségtelenül jót tett az NC 700-nak a letisztultabb dizájn és a megduplázott mikrofon mennyiség. Aki huzamosabb ideig használja majd, az rájön, hogy mennyivel könnyebbé, kellemesebbé és hatékonyabbá lehet tenni a telefonálást vele, ami nemcsak a barátok/családtagok, hanem az üzleti élet világában is komoly előnyt jelent. A hangja szokásos Bose ismertetőjegyekre épül, kellemes, nem fárasztó. Összességében szép munka, reméljük, intelligens funkcióit itthon is élvezhetjük egy napon!


Forrás: av-online.hu

Termékösszehasonlítás