BaSys.hu BaSys.hu BaSys.hu

Pro Audio

Hordozható Audio

Otthoni Audio

Autohifi
Témakörök Bezár X

Bose Home Speaker 300 vezeték nélküli hangrendszer teszt


2020/04/09

A kompakt, otthoni hangrendszerek fénykorukat élik. Kevés helyet foglalnak, macera nélkül elhelyezhetők a lakás szinte bármelyik pontján, ellentétben egy klasszikus, kábelezést, erősítőt és forráseszközt igénylőhangfalpárral. A Bose legújabb Home Speaker 300 vezeték nélküli hangrendszere is ezt a kategóriát erősíti. Lássuk mit is tud!






  Otthonosan zenél 


Bose Home Speaker 300 a már általunk is bemutatott Bose Home Speaker 500 kijelzőnélküli kisöccse. Ennek értelmében ez is az intelligens hangsugárzók termékcsaládját erősíti. Hangvezérléssel is irányítható (erről részletek lentebb), egyaránt rendelkezik beépített WiFi-vel és Bluetooth-szal, és a Bose Music alkalmazással is kezelhető.



Home Speaker 300 az 500-nál jóval olcsóbb, ugyanis 99 900 forintért vásárolható meg, ám ez nem teljesen véletlen, hiszen ahogy nevéből is gondolhatjuk, jóval kisebb.


  Küllem 


Home Speaker 300 logikusan hasonló kialakítású, mint nagyobbik testvére. Letisztult dizájn és kompakt méret jellemzik, háza kemény, matt felületűanyag borítást kapott. Annak ellenére, hogy diszkréten elhelyezhetőszinte bármilyen félreesőhelyen, igényes a megjelenése. Ügyeltek a megfelelőanyaghasználatra, olcsó hatást még csak véletlenül sem kelt - bár 940 grammos tömege könnyen szkepticizmust indíthat el a laikus személyek fejében. Minimalista kialakítása által a lakás bármelyik szegletében visszafogottan jelenik meg, nem kelt tolakodó érzést.

Ahogy fentebb említettük, az 500-hoz képest eltérés, hogy nem kapott kijelzőt, ám emiatt egyáltalán nem volt hiányérzetünk (lentebb ki is fejtjük, hogy miért). Mivel felépítése az előét követte, így ebbe is két egyedi hangszóró került, amelyek ellentétes irányba néznek, vízszintesen elhelyezve, ennek köszönhetően a hang 360 fokban szóródik szét. Az érintőpaneles kezelőszervek a készülék tetején találhatók. A gombok funkciója és elhelyezkedése teljesen megegyezik a Home Speaker 500-éval. A táp- és Jack-bemenetek hátul helyezkednek el. A készülék alján a csúszásgátló talpakon kívül nincs más látnivaló.




  Használat közben 


Az eszköz a korábban is említett Bose Music alkalmazással frissíthető és konfigurálható. Az applikáció teszi lehetővé a multiroom alapú használatot és az ún. presetek beállítását is. Preset alatt azt a műsorválasztó számsort értjük, amely az eszköz tetején található. Így elérhető, hogy pl. az egyes számjegyet megérintve egy Spotify lejátszási lista vagy valamelyik kedvenc internetrádió műsorunk induljon el.

Elsőbeüzemelést követően a vártnál sokkal több basszust kaptunk (sarokba helyeztük a hangrendszert), ezért jól jött az applikációból elérhető hangszínszabályzó. A Google Asszisztens funkcióra lépve kicsit csalódottan tapasztaltuk, hogy ezt a szolgáltatást a magyar régióban egyelőre nem engedélyezte a Bose. Élve a személyre szabhatóság lehetőségével, próbaképpen "Étkező" névvel láttuk el tesztalanyunkat. Innen kezdve az okostelefonon vagy számítógépen megnyitott Spotify alkalmazásban is ezzel a titulussal tűnt fel.

  Hangminőség


Torzítós gitárt tartalmazó anyagért a Rock and Roll Part 2-höz nyúltunk, amely sokaknak a mostanság mozikba kerülőJoker c. filmből lehet ismerős (zseniális színészi teljesítmény, csak erős idegzetűeknek ajánlott megnézni!). A Bose ennél a számnál is ismételten beindította a szokásos gondolatsort: nem értettük, hogy egy alig egykilós hangrendszerből hogyan képes ilyen határozottan kitörni a basszusgitár. A dob és az elektromos gitár belépésekor érezni lehetett, hogy a részletek összemosódnak és a dinamika is fakult, ettől függetlenül a kis hangrendszer erővel, lendülettel igyekezett visszahozni a zene hangulatát. Nyilvánvalóan elmaradt a sztereó tér, a magas frekvenciákat egyértelműen puhítva közölte. Ettől függetlenül elismerést érdemel, hogy egy kávésdoboznál alig nagyobb eszköz ennyire képes kiterjeszteni maga köré a hanghullámokat. Mintha 2-3x nagyobb eszközt teszteltünk volna.


Lehet rajta hangszeres zenét is hallgatni, amennyiben a hallgató nem bánja, hogy pl. a Take Five jól ismert szaxofonos árnyalatai kissé krémesen jelennek meg, a nagybőgő pedig egy szerénykedő, másfél méteres burokra csökken, a hangrendszer körüli tér részeként. Persze, ettől még nem tűnt el a The Dave Brubeck Quartet alapvetőhangulata. Csak hát a finom részletek maradtak el (utóbbiakért kerülnek sokkal többe a hifi rendszerek).



A hip hop a rock után kevésbé komplex sávösszetételű, mivel sokszor csak néhány effektet, masszív ütemet és rengeteg szöveget (és egy kis anyázást) tartalmaz. Ilyen volt pl. az Eminem - Lose Yourself c. szám is. Kb. 30 % terhelésen nyújtott igazán kerek egész, harmonikus élményt a Home Speaker 300 (ez olyan hangerő, ami egy 20 nm-es szobában már kissé elnyomta a higgadtan beszélőember hangját). Kellemes ütemeket és jól érthetőrappelést hallottunk, de hozzátesszük, hogy a kis Bose nem gyomorrázó basszus visszaadására készült, ahhoz nagyobb hangrendszerre lesz szükség.

Azonban az az előbb említett, kellemes, meleg tónusú basszus egészen magas terhelésig megmaradt. Míg a kis hangrendszerek zöme 50 % fölött felkeményedőbasszust és bántó magas frekvenciákat generál, addig a Bose dobozkája erőlködés nélkül, önuralommal volt képes megőrizni a türelem látszatát. Más szavakkal: arcátlanul nagy hangerőt ad ki magából. Igaz, hogy keményebb járatáson a DSP lejjebb kerekítette a közép/magas frekvenciákat (hogy ne véssék ki a dobhártyánkat), de még ezzel együtt is egy lazább, 5- 10 fős házibulihoz elegendőnek tűnt, amit a Home Speaker 300 nyújtott. Nem tanácsos alábecsülni - mi szóltunk előre!






  Végszó


Home Speaker 300 szinte kivétel nélkül teljesítette a gyártó ígéreteit. Az egyetlen tényező, amivel még adós a cég (és a Google, hogy a jövőben magyarul is lehetővé tegyék) nekünk, hazai felhasználóknak, az a beszéd alapú vezérelhetőség. Akinek azonos funkcionalitás mellett a hangminőség a második legfontosabb tényezőés hajlandó érte további
 60 000 forintot áldozni, annak inkább a Home Speaker 500-at javasoljuk. Utóbbi nem csupán kijelzője miatt kerül többe, valóban árnyaltabb részletekre és határozottabb, szilárdabb ütemekre képes. Ettől függetlenül a Home Speaker 300 is megállja a helyét, amennyiben valaki elkötelezte magát a (kizárólag) Bose-féle multiroom mellett és a legkisebb méretől akarja megkapni a legnagyobb hangot.






  Mérleg


+ Kis méretéhez képest döbbenetesen nagyot szól

+ Könnyűvezérelhetőség, multiroom képességek

+ Nagyon könnyen elérhető a Spotify alkalmazásból is

-  Kissé mosott magas frekvenciák 

- Itthon a Google Asszisztens funkciót egyelőre egyáltalán nem támogatja 

-  A Bose Home Speaker termékcsalád nem fűzhetőössze más (pl. Google Home) hangrendszerekkel 

Termékösszehasonlítás